KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Martonyi János miniszter úr június 21-én a hivatalvezetés döntésére hivatkozva 15 misszióvezetőt értesített arról, hogy július 31-ével megszűnik a tartós külszolgálata. A médiának a döntést miniszter úr azzal indokolta, hogy a berendeltek többségének, azaz értelemszerűen több mint felének lejárt a szokásosnak tekinthető négyéves megbízatása, néhány misszióvezetőben pedig megingott a bizalom. A 15 misszióvezetőből ötnek valóban lejárt a mandátuma, ez azonban a berendelteknek nem a többsége, nem a fele, hanem csupán egyharmada. A bizalom megingására vonatkozó konkrét utalása pedig azért nem helytálló, mert miniszter úrnak - ugyanígy államtitkár úrnak is - tudnia kell, hogy a misszióvezetők az otthonról kapott anyagok továbbítását nem tagadhatják meg és azokat nem cenzúrázhatják, tehát azokért őket felelőssé tenni nem lehet.
Tíz misszióvezető esetében a berendelés módja és rövid határideje sérti a jogállami normákat, a rövid határidő pedig eltér a diplomáciai szokásoktól. A berendeltek rendelkezésére álló öt hét még azoknak is szinte lehetetlenné teszi a szolgálat méltó befejezését, a búcsúlátogatásokat, akikkel már kihelyezésükkor vagy később közölték, hogy a megbízatásuk ez év végéig lejár. Akik pedig mindössze néhány hónapja vagy egy-két éve foglalták el állomáshelyüket - és ez a többség -, azoknak még a hazaköltözés technikai lebonyolítása is komoly nehézségekbe ütközik. Különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek azok a misszióvezetők, akik még nem érték el a nyugdíjkorhatárt. A parlamentben áterőltetett és a köztársasági elnök úr aggályait is figyelmen kívül hagyó új jogszabály értelmében ugyanis a kormánytisztviselőket két hónap felmondási idővel, indoklás nélkül elküldhetik, és így ők a szó szoros értelmében az utcára kerülhetnek.
Tisztelt Államtitkár Úr! Interpellációm célja, hogy az Országgyűlés és a közvélemény választ kapjon a következő kérdésekre.
1. Mi lesz a sorsuk a soron kívül berendelt és nyugállományba vonulásra koruknál fogva még nem jogosult volt misszióvezetőknek, kormánytisztviselőknek?
2. Milyen magyarázatot fognak adni az indokolatlanul gyors berendelésekre, a kétoldalú kapcsolatokhoz méltó búcsúzás elmaradására a fogadó országoknak, figyelembe véve, hogy jó néhány most berendelt diplomata tevékenységét az ottani vezető körök méltán illették elismeréssel?
3. Az év hátralévő részében még hány hasonló döntést fognak hozni?
4. Miért próbálják a 2002-es kormányváltás utáni személycserékre vonatkozó valótlan állításokkal kétségbe vonni egy országgyűlési képviselő jogát arra, hogy a politikai tisztogatás jellegét öltő mostani döntéseikre magyarázatot kérjen?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť