DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN

Full text search

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN
DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Belekapaszkodnék az első mondatába, amelyben írja, hogy a magánmonopóliumokkal szemben fellép a kormány. Úgy gondolom, a kormány rendkívül eltökélt, hogy mindenfajta monopóliummal szemben fellép ebben az országban, legyen ez magán- vagy állami monopólium, amely a piacot torzítja. Tisztában kell lennünk azzal, hogy azon a piacon, ahol monopóliumok vannak, nem az győz, aki jobb, hanem aki erősebb. Ha már előbb szó volt róla, ez a fogyasztót is nagyban érinti.
Nos, a konkrét kérdésére válaszolva, sajnos azt tapasztaljuk valóban, hogy a fuvarozókat leginkább a gázolaj ára érinti. Tavaly májusát idén májusához viszonyítva ennek az ára mintegy 25 százalékponttal emelkedett. Akkor nézzük egyenként, hogy miért emelkedett 25 százalékponttal: ebből 18,5 százalékpontnyit ad ki a nyersolaj emelkedése miatt, tehát az alapanyagár-változás miatt, és mintegy 6,5 százalékpontnyit tesz ki az emelkedés a jövedéki adó és az áfa emelése miatt. A nagyobb részt sajnos nem tudjuk befolyásolni, a világpiaci árváltozások miatt történt. Ha visszaemlékezünk, tavaly májusában még 60 dolláros hordós nyersolajárak voltak, idén májusban 77 dollár felett járt a nyersolaj ára.
A versenyképességet, amit említett, a fuvarozók versenyképességét azonban - éppen mivel őket ugyanúgy érinti a nyersolaj ára, az alapanyagárak változása - alapvetően az adószint befolyásolja. Itt érdemes megnézni, hogy a versenytársainknál milyen adószint van. Ha a jövedéki adót nézzük, akkor Magyarországon a gázolaj jövedékiadó-tartalma ezer literre vetítve 360 euró. Az Európai Unió által megkívánt minimumérték 330 euró. A szomszédainkban, Szlovákiában 368 euró, Ausztriában 377 euró, Szlovéniában 432 euró. Tehát ebben a tekintetben mi még előnyben is vagyunk egy picit.
Ami igazán megemeli egyébként a gázolaj árát, az az áfa, az áfának a Bajnai-kormány által 25 százalékra való felemelése, ami megemeli a gázolaj árát.
(15.40)
Amennyiben ezt orvosolni szeretnénk, akkor természetesen az áfához kellene hozzányúlni. Nem hinném, hogy ebben a helyzetben most Magyarországon ez lenne a legfontosabb lépés.
A második és harmadik kérdésével kapcsolatban hadd utaljak arra, hogy a nemzetgazdasági miniszternek a végfelhasználói árakba közvetlen, direkt beavatkozásra nincs módja. Ami a jövedéki adó csökkentését illeti, a kormány szakértői szinten ezt vizsgálja.
És akkor hadd legyen egy jó hírem is mindezekhez: a parlament előtt fekszik a társasági adó tervezett csökkentése. Számításaink szerint a társasági adó tervezett csökkentéséből és annak következményeként a hazai fuvarozói szektor mintegy 1 milliárd forintos adóteher-csökkentést tud elkönyvelni. Úgy gondolom, ha képviselő úr szívén viseli a fuvarozói szektor jövőjét, akkor majd megszavazza ezt a törvényt is.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť