DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Igyekszem takarékosan bánni az időnkkel, mert holnap reggelig még 4 általános vitát kell lefolytatnia az Országgyűlésnek. Ezért csak röviden válaszolok az elhangzottakra.
Mindenekelőtt köszönöm azokat a felszólalásokat - kormánypárti és ellenzéki oldalon is voltak, akik támogatták az alkotmánymódosítást -, és köszönöm a felvetéseket is, mert elég sok olyan felvetés hangzott el, amelyek valóban további törvényalkotást tesznek szükségessé. Felhívom a figyelmüket arra is, hogy a szabálysértési törvénytervezethez nyújtottak be képviselőtársaim - akik egyébként az OIT országgyűlési képviselő tagjai - olyan módosító indítványt, ami a bírósági titkárok jogállásának szabályait a bíróhoz közelítené, például az összeférhetetlenségi szabályokat, illetőleg az utasíthatóság tilalmára vonatkozó szabályokat. (A jobbikos képviselők egymás után “Magyar Nemzeti Gárda” feliratú zöld színű pólót öltenek magukra.)
Ez kétségtelen, csak egy része mindannak a garanciális körülbástyázásnak, amelyről beszéltek ellenzéki képviselőtársaim, de fontos része az, hogy a bírósági titkárok jogállása változzon. Felhívom a figyelmüket arra, hogy a módosító indítványban szerepel egy külön pótlék is, ami megilletné így a bírósági titkárokat. Tehát azokat a titkárokat, akik ebben az ítélkezési tevékenységben részt vesznek, mégiscsak magasabb díjazást kapnának, mint azok a bírósági titkárok, akik maradnak továbbra is igazságügyi alkalmazottként egy beosztott helyzetben.
Szeretném leszögezni, hogy a bírósági titkárok szakvizsgázott jogászok, és rendelkeznek annyi szakmai tapasztalattal szerintem, hogy szabálysértési ügyeket el tudjanak bírálni. Gondoljanak bele abba, hogy polgármesteri hivatalokban, más állami szerveknél szabálysértési előadók sokszor még jogi diploma nélkül is bírálnak el szabálysértési ügyeket. Természetesen ezek, a bíróság elé tartozó szabálysértések kényes ügyek, hiszen akár elzárással is büntethetők, de alapvetően a jogi bonyolultságuk, megítélésük szempontjából nem biztos, hogy bonyolultabbak, mint egy olyan szabálysértési ügy, amelyben mint mondtam, jogvégzettség nélkül is el lehet járni.
Ezzel szemben a bírósági titkár szakvizsgázott jogász, gyakorlatilag ügyvédi gyakorlatot már folytathatna, vagy akár ügyész is lehetne ilyen szakvizsgával, tehát minden, a jogi pályán előforduló érdemi ügyintézői munkát tölthetne be, tehát a bírósági titkárok - különösen az utóbbi években, az utóbbi évtizedben, mióta meglehetősen hosszú ideig töltik be a bírósági titkári munkakört -, azóta azt lehet mondani, hogy komoly szakmai tapasztalattal rendelkeznek.
Megjegyzem, hogy most némileg méltatlan munkát végeznek, mert sokszor a bírósági titkárok lényegében a bírák nem létező asszisztenciáját testesítik meg, tehát a bírák sokszor panaszkodnak arra - teljes joggal -, hogy kevés olyan munkatársuk van, aki az ő munkájukat segíti, és a bírósági titkárok ezért kénytelenek egyébként a képzettségüknél jóval egyszerűbb ügyeket ellátni, egyszerűbb tevékenységeket ellátni. A bírósági titkároknak igenis fontos lenne, hogy egy ilyen ítélkezési, szabálysértési-ítélkezési tevékenységben részt vegyenek.
(21.00)
Az valóban az ő szakmai munkájukat, szakmai felkészülésüket is segítené, és mint mondtam, nem kell többet elvárni egy bírósági titkártól egy ilyen ítélkezési tevékenységben, mint amit bármely más szakvizsgázott jogásztól elvárunk.
Gaudi képviselő úr utalt arra, hogy ő fél attól, hogy ilyen, viszonylag kezdő jogászok fognak majd szabálysértési ügyekben eljárni. Szeretném arra felhívni a figyelmet, hogy a kilencvenes években 27-28 éves korban neveztek ki bírókat, mert akkor még nem volt a bírósági titkári munka ilyen hosszú ideig tartó munka. Gyakorlatilag bírósági fogalmazóból minimális titkári munka ellátása után, vagy lehet, hogy akár magából fogalmazóból közvetlenül is bíróvá válhatott valaki. Tehát a kilencvenes években igenis nagyon fiatal bírókat neveztek ki. Nehéz megítélni, hogy ez hasznos-e. Nyilván, mondjuk, egy szabálysértési ügyben nem látom értelmét a hosszú ítélkezési gyakorlat megkövetelésének. Ennél sokkal bonyolultabb ügyekben valóban nem szerencsés, ha nagyon kevés tapasztalattal rendelkező jogászok járnak el, de az alkotmánymódosítás világossá teszi, hogy csak helyi bíróságok előtt, lényegében elsőfokú eljárásokban járhatnának el a bírósági titkárok.
Még egyszer köszönöm a hozzászólásokat, és azt is meg fogjuk fontolni, amit Schiffer frakcióvezető úr az alkotmánymódosítás másik elemével kapcsolatban mondott. Természetesen ez az alkotmánymódosítás túl azon, hogy egy, mondjuk úgy, aktuálpolitikai ügyből robbant ki, a végkielégítési botrányokból, a végkielégítési gyakorlatból, de mégiscsak alapvető elveket, alapvető jogelveket érint ez a probléma, a társadalom igazságérzetét, és erkölcsi megközelítésű probléma az, hogy közpénzekből ilyen mértékű végkielégítéseket fizethettek ki.
Azt gondolom, hogy amennyiben egy erkölcsi szabálynak az alkotmányba való emelését néhányan aktuálpolitikának tekintik, akkor ezt nyugodtan vállalhatjuk, vállalhatja a kormány, hogy bizony az alkotmányunk bizonyos erkölcsi szabályok hiányában talán nem teljes, és nem tölti be az alaptörvény funkcióját maradéktalanul. Tehát ilyen erkölcsi megközelítésű szabályoknak - mint a jó erkölcsbe ütköző módon szerzett jövedelemnek - az alkotmányba való iktatása, ha önök azt mondják, hogy aktuálpolitika, ám legyen. Én azt gondolom, hogy ez inkább nem aktuálpolitika, hanem a kormány felismerte azt, hogy egy komoly társadalmi igény van ezzel kapcsolatban.
Kétségtelen: az adózás, az adókivetés ezekben az ügyekben egy kényszermegoldás, egyértelműen kényszermegoldásnak éli meg a kormány is ezt a megoldást, de nem mehetünk el szó nélkül azok mellett a felháborító pénzpazarlások és visszaélésszerű joggyakorlás mellett, amelyek itt különösen az elmúlt egy évben bekövetkeztek.
Tehát még egyszer köszönöm szépen a támogató hozzászólásokat, és kérem, hogy a jobbító szándékú módosító javaslataikat nyújtsák be, és igyekszünk ezeket majd figyelembe venni. Minden bizottsági ülésen majd megvitatjuk ezeket a módosító indítványokat.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť