DR. RUBOVSZKY GYÖRGY

Full text search

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY
DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ahogy Balsai István bizottsági elnök úr tájékoztatta a tisztelt Házat, az alkotmányügyi bizottság előtt többségi álláspont alakult ki. A többségi álláspont a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát támogatta, és megszavazta mind a két alkotmánymódosítási tartalommal rendelkező előterjesztést.
Kénytelen vagyok a kettőt különválasztani, mert ahogy a bizottsági elnök úr is elmondta, tartalmában azért és témájában nem függ össze a két módosítás, de részben megfelel annak, amit többen kifogásoltak, hogy miért egyenként adnak be alkotmánymódosítást, tessék, megvan, itt két olyan intézkedés történt egy törvénytervezetben, ami a szükséges munkálatok továbblépését biztosítja.
Tisztelettel, elsőként szeretnék beszélni a bírósági titkároknak az egyesbírói eljárási lehetőségére adott alkotmányi felhatalmazásról. Nem emlékszem pontosan a dátumra, de ha jól emlékszem, Pintér Sándor még nem volt belügyminiszter, amikor ezt kilátásba helyezte, és ezzel a javaslattal élt. Erről számtalan vita folyt, és igenis azt hiszem, hogy kiforrott álláspont alakult ki az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál is, ahol is 2010. június 21-én az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elfogadott egy koncepciót. A koncepcióban szerepel a bírósági titkár ilyen tartalmú felhatalmazása.
Ebben az alkotmánymódosításban erről nincsen több, tehát ezt nem lehet csűrni-csavarni, hogy nem ezt látták, hanem azt látták. A bírósági titkárnak az egyes bíróként való eljárási lehetőségét biztosítja ez a törvény, és azt mondja az alkotmány, hogy külön törvény felhatalmazása alapján kerülhet erre sor. Az egy későbbi téma, ezt a lehetőséget megtárgyalta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács ezzel a módosítással egyetért. Különböző garanciális dolgokra hívta fel a figyelmet, ezek alapján a későbbiek során tárgyalandó törvényjavaslatnál magunk is terjesztünk elő ilyen módosító indítványt, de azt nem szeretném belekeverni ennek a törvényjavaslatnak a vitájába.
A 2. pont tulajdonképpen egy kicsit annak a jogellenes magatartásnak a megfékezéséről szól, és itt is szintén egy lehetőség, szintén csak egy törvényi felhatalmazást tartalmaz, ami tulajdonképpen, azt hiszem, hogy az egész tavasz során emlegetett céloknak, és ha úgy szabad fogalmazni, választási ígéretnek megfelelő rendelkezésre ad felhatalmazást.
Így tisztelettel mi, mármint kereszténydemokrata képviselőcsoport, ezt a törvényjavaslatot támogatjuk, meg fogjuk szavazni, és kérjük a tisztelt Házat is, hogy szíveskedjen a lehetőséget megadni, hogy a törvényi rendelkezések alapja megszülethessék.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť