SZILÁGYI PÉTER

Full text search

SZILÁGYI PÉTER
SZILÁGYI PÉTER (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr és Elnök Úr!
(20.50)
Én az 1. szakaszhoz szeretnék hozzászólni, egy picikét a gyakorlati oldalról, a bírósági titkárok felől megközelítve ezt a kérdést.
Vegyük végig, hogy mi a bírósági titkárok kinevezésének a feltétele! Jogi diplomával kell rendelkezniük, 3 év gyakorlat, büntetlen előélet, pályaalkalmassági vizsga. A feltételek között a törvény nem említi a bírósági fogalmazói múltat, úgyhogy elnök úr figyelmét szeretném erre felhívni, hogy nem feltétlenül rendelkeznek bírósági tapasztalattal a titkárok.
Vegyünk végig két szcenáriót! Kezdeném az ideálissal. Végzős jogász kolléga az egyetemen, summa cum laude diplomával felvételt nyert fogalmazónak az egyik legnevesebb, legmegbecsültebb bíróságra, ahol egy nem leterhelt, büntetőjogi ügyszakos bíró mellé kerül, aki betekintést ad neki a bírói hivatás gyakorlati szépségeibe is. Így valóban, mire titkári kinevezésre kerül, a pályaalkalmassági vizsgán is kiválóan megfelel, ezért valóban egy olyan titkárral állunk szemben ilyen esetben, akire gond nélkül rá lehetne bízni a szabálysértéseket.
Vegyük a másik szcenáriót! Végzős kolléga az egyetemen megszerzi a diplomát, majd utána elmegy egy minisztériumi háttérintézménybe dolgozni, ahol - tegyük fel - a főnöke jogi szakvizsgával rendelkező ember, így 3 év után ő is jogosulttá válhat a jogi szakvizsga letételére. Igen ám, de a kormánytisztviselőkről szóló törvény hatálya alatt ugyebár elbocsátják a delikvenst, ezért úgy gondolja, hogy mivel megvan a szakvizsgája, ezért megpróbálkozik a bírósági titkári állással, és tegyük fel, hogy sikerül neki, és bejut, a pályaalkalmassági vizsgán is átmegy.
Ebben az esetben nem beszéltünk semmiféle bírósági, ítélkezési tapasztalatról, a jelenlegi javaslat szellemében azonban ugyanazokkal a jogosultságokkal fog bírni. Ezekkel csak arra szeretnék rámutatni, hogy meg kéne különböztetni ezeket az eseteket, és ki kéne küszöbölni azt, hogy a bírósági titkárok - akár ők, akár az ügyfelek - kellemetlen helyzetbe kerüljenek.
A másik dolog, amire szeretném felhívni a figyelmüket, a nyolcnapos hatálybalépési idő. A Bírói Továbbképző Akadémia egy nagyszerű intézmény, nagyon jó tanfolyamokkal és továbbképzési lehetőségekkel rendelkezik, én azonban kétlem, hogy az egész bírói kar át tudna állni ilyen rövid idő alatt - még ennek az intézménynek a segítségével sem.
Még azt szeretném mondani, hogy elhangzott Balsai képviselőtársamtól, hogy körülbelül 580 titkár van ma Magyarországon. Sajnos, nem ismerem pontosan a statisztikát, de kétlem, hogy mind az 580 büntetőjogi ügyszakon lenne, ezért nem gondolom, hogy akik esetleg polgári vagy végrehajtási ügyszakon lévő bíró mellett dolgoztak, ugyanolyan hatásfokkal tudják ellátni a szabálysértési eljárásokat is.
Ezért kérem önöket, hogy finomítsák ezeket a javaslatokat, és akár az igazságügyi alkalmazottakról szóló törvényt is módosítsák. Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť