BABÁK MIHÁLY

Full text search

BABÁK MIHÁLY
BABÁK MIHÁLY, a számvevőszéki és költségvetési bizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! A mai napon, bocsánat, a tegnapi napon megtárgyalta a számvevőszéki és költségvetési bizottság a T/577. számú törvényjavaslatot, amely az egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények módosításáról szól.
Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! A bizottság értékelte a kormány intézkedéseit, és minden egyes pontjával egyetértett. Javasolja a Háznak általános vitára, valamint a törvény megalkotását is. Valójában ez a törvényjavaslat arról szól, hogy az előző kormány 8 év alatt több olyan kérdésben kárt okozott, amit most rendbe kell tenni, rehabilitálni kell, és meg kell adni a lehetőséget arra, hogy változzanak a körülmények. Egy dologban van kivétel, amiben nem kártételről és nem megszorítás következményéről van szó, ez pedig a közmunkával kapcsolatos. Úgy gondolom, nagyon helyes volt korábban, hogy az irtózatosan növekvő munkanélküliség következtében a közhasznú munkát, a rátos közcélú munkát szorgalmazta a települések önkormányzatainál. Most arról van szó, hogy a mostani kormány, a polgári kormány ki kívánja egészíteni a munkaalkalom lehetőségét a kárelhárításban és a helyreállítási munkálatokban. Úgy gondolom, hogy ez a kárt szenvedett területeken nagyon fontos segítséget adhat a helyi érdekek és helyi munkák elvégzése ügyében.
Miért gondoljuk úgy, hogy kártételek helyreállításáról és reparációjáról szól ez a törvényjavaslat? A bizottságban megfogalmazódott, hogy a gyógyszertárak alapítására a kormány moratóriumot tervez. Mégpedig azért, mert a hétköznapi véleményünk az, hogy elszatócsosodott, és olyan pénzügyi konzorciumok, olyan társulások jöttek létre, sőt olyan átláthatatlan gazdasági társaságok és pénzügyi kapcsolatok révén szaporodtak el a gyógyszertárak, ami, úgy gondoljuk, a szakmát is becsmérelte. Mi elsősorban a pénzügyi aspektusaival foglalkoztunk, de úgy gondoljuk, hogy helyes, ha most a gyógyszertár-alapításra a kormány, míg ennek feltételeit nem szabályozza. moratóriumot rendel el.
Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy az egészségbiztosítási felügyeleti hatóságot megszünteti e törvényjavaslat. Mégpedig azért, mert ez a hatóság ismételt szervezet, és az állami bürokrácia növekedésével járó szervezet volt, a több-biztosítós egészségbiztosításnak volt a feltételrendszere. Hamarabb jött létre a szervezet, mint a több biztosító, tudjuk, hogy ennek lehetőségét megszüntették a magyar állampolgárok, nem kívántak több biztosítót. De a szervezet megmaradt, működik. Nagyon fontosnak tartja a költségvetési bizottság, hogy azokat a feladatokat, amelyeket szánt ennek a hivatalnak, más formában biztosítja majd ez a törvényjavaslat.
Nézzük azt a kérdést, amely ténylegesen reparálja a restrikciós szándékokat, azaz a megszorításokat. Ilyen volt a gondozást igénybe vevők vizsgálata, amellyel kevesebb ellátottat szerettek volna az állami költségvetésből finanszírozni. Ezért egy drága apparátust létrehozva, egészen jól kereső hivatali dolgozók végezték ezt a vizsgálatot. Ezt korábban az állami költségvetés finanszírozta, később pedig a települési önkormányzatokra hárították a szakértői díjakat. Úgy gondoljuk, hogy fölösleges volt, mert a szándék az volt, hogy kevesebben legyenek ellátva a rendszerben, viszont ezt a célt nem érték el, ugyanis az ellátottak jogosultak voltak erre.
Az egyéb gondozást igénylő kérdéseknél a törvény helyesen rábízza az intézményvezetőkre a szükséglet megállapítását. Még kiemelem azt, hogy az előző kormánynak a 8 év alatt az egyházakkal kapcsolatosan volt egy diszkriminatív rendelkezése. Amennyiben szociális feladatokat látott el az egyház, akkor a normatívát meg kellett fizetnie a feladatot átadó önkormányzatnak. Ez a törvény ezt a kötelezettséget is megszünteti. Úgy gondoljuk, hogy helyes ez a törvényjavaslat több tekintetben, éppen ezért a bizottság úgy döntött tegnapi ülésén, hogy 16 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 3 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényjavaslatot.
Elnök úr, köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť