DR. HEINTZ TAMÁS

Full text search

DR. HEINTZ TAMÁS
DR. HEINTZ TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! E korai órára való tekintettel kezdhetném úgy is, hogy jó reggelt vagy ébresztő. Engedjék meg, hogy ezt azért is tegyem meg, mert a beterjesztett törvényjavaslat éppen erről szól, arról szól, ami az elmúlt négy évben történt, arról szól, ami az elmúlt négy évben az egészségügy és a szociális szféra területén történt a törvénykezésben és az ellátórendszerben. Engedjék meg, hogy az előttünk lévő T/577. számú törvényjavaslat első 12 paragrafusához szóljak hozzá, amelyek a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvényt módosítják.
A sokak által csak patikaliberalizációs törvénynek nevezett javaslat négy évvel ezelőtti vitájában a Fidesz szakpolitikusai az egészségügyi bizottságban, valamint a tisztelt Ház plenáris ülésein is számos alkalommal felszólaltak, kifejezve nemtetszésüket, tiltakozásukat a törvényjavaslattal szemben. A gyógyszerellátást az egészségügy részének tekintettük és tekintjük, és nem tartottuk helyénvalónak - és ma sem tartjuk annak -, hogy a betegek ellátása során versenypiaci szemléletű szabályozásra kerüljön sor.
Tisztelt Képviselőtársaim! A bizottsági, valamint a plenáris ülések felszólalásait rögzítő jegyzőkönyvek sokaságának tanúsága szerint számtalanszor elmondtuk abbéli aggályainkat, hogy a szocialista-szabad demokrata többség által áterőltetett, hatástanulmányok nélkül, pusztán a neoliberalizmus szellemében fogant törvények súlyos következményekkel járnak majd. Szóltunk arról, hogy sérülni fog a gyógyszerbiztonság, fellazul a szakmai fegyelem, sérülni fog az ellátás biztonsága, nem lesznek egyenlő esélyek, és sérülni fog a gyógyszerellátás gazdasági feltételrendszere is. Féltettük az ellátás minőségét, a gyógyszerész személyes felelősségének érvényesülését, és féltettük a gyógyszerellátást a profitérdekek túlzott dominanciájától. Nem hittük el, hogy fiatal gyógyszerészeink majd így fognak könnyedén patikát alapítani. Nem hittük el, hogy az új szabályozás megoldja az ügyeleti gyógyszerellátás problémáját. Nem hittük el, hogy a vidéki kistelepülések és kisvárosok gyógyszerellátása javulni fog.
Érveinket azonban, amelyeket a polgári értékrend és a gyógyszerészek, betegszervezetek szakmai véleménye is formált, nem hallgatták meg, sőt a kormánypártok éppen ezeket az úgymond előnyöket szajkózták, amikor törvénytervezetüket fényesítve a társadalom széles rétegeit, a betegeket, a rászorulókat győzködték. A társadalomra és különösen a betegekre leselkedő veszélyeket látva végső érvként már csak olyan ironikus, de találó és maradandó szlogeneket tudtunk alkotni, mint az elhíresült “a mellékhatásokról kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét vagy benzinkutasát” című mondat, amelyben próbáltuk felhívni a patikaliberalizáció bevezetésének veszélyeire a figyelmet.
Hiába volt azonban minden érv, a második Gyurcsány-kormány 2006 karácsonyán megajándékozta az országot ezzel a törvénnyel, súlyos károkat okozva a gyógyszerellátás és a betegellátás területén. Az elmúlt években folyamatosan nyomon követtük a változásokat, és minden lehetséges módon nyilvánvalóvá tettük, hogy abban a pillanatban, amikor lehetőségünk lesz rá, változtatunk a gyógyszerellátás szabályozásán. Módosító indítványok tömkelegét készítettük, hogy legalább valamit javítsunk azon, amit a Molnár Lajos és csapata által vezényelt szocialista-szabad demokrata kormánytöbbség elrontott. Hiába, mert minden kezdeményezésünket lesöpörték az asztalról.
Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Mivel a törvénymódosítás alapvetően a betegek jogainak védelmében, azaz biztonságos gyógyszerellátásuk érdekében történik, lássunk néhány tényt a lakossági gyógyszerellátás jelenlegi helyzetéről. Úgy tűnik, egészen más az igazság, mint amit a balliberális kormány éveken keresztül mantraszerűen hajtogatott. Most már nem kell voluntarista győzelmi jelentéseket hallgatnunk, elég, ha megnézzük a tényeket. Felméréseink szerint a recepttel gyógyszertárba betérő betegek az esetek egynegyedében nem kapják meg azonnal az orvos által felírt gyógyszereiket, másnap visszaballaghatnak érte. A gyógyszerkiadások 60 százalékában nem találkozik gyógyszerésszel a beteg, 20 százalékában pedig a gyógyszerkiadás jogszabályi rendelkezéseit sem tartják be, arra jogosulatlan gyógyszertári alkalmazott ad ki gyógyszert - isten ne adja, a takarítónő.
(2.20)
Az ügyeletek száma nem nőtt, hanem csökkent. Míg 2006-ban egymillió ügyeleti órát teljesítettek a gyógyszertárak, ma ez a szám alig éri el a 600 ezret. Több az új patika, mint ahány gyógyszerésszel több dolgozik ma. Közel 3 ezerrel nőtt a gyógyszertárakban nyilvántartott foglalkoztatottak száma. Ennek akár örülhetnénk is, de ennek csak a fele nem szakember, nem gyógyszerész, és nem asszisztens. Milyen munkát végezhetnek ezek az emberek, ha semmilyen szakmai képzettséggel nem rendelkeznek?
Ha találunk egy jó patikát magunknak, és beváltunk három receptet, mindenféle ajándékokkal halmozhatnak el bennünket, biotejet, kenyeret vihetünk haza a gyógyszerek mellé, sőt ajándéksorsoláson is részt vehetünk. Ha azonban a három recept közé bekeveredik egy úgynevezett magisztrális, készítendő recept, ugrott az üzlet, mert akkor már nem jár az ajándék, nem jár a sorsjegy. Kizárt dolog, hogy a mai patikai árrés és munkadíjak mellett erre az ajándékozási sorsolási rohamra anyagi lehetősége lenne a szakma szabályait betartó, tisztességesen dolgozó gyógyszertáraknak. Köszönet tehát a magyar gyógyszerészek nagy többségének, akik kitartottak, és az egyetlen járható, bár az utóbbi években egyre nehezebben járható utat választották, és azon maradtak.
Hallottuk ma este már, hogy gőzerővel folyik az új gyógyszertárak létesítése. A városokban hegyén-hátán jönnek létre az új egységek, de az ellátás színvonala és megbízhatóság, mint már az előbb említettem, folyamatosan romlik. Nem csökkent egy pillanatra sem további gyógyszertárláncok létesítésének hevülete. A hírek szerint a valódi tulajdonosok a cégbírósági adatokban nem lelhetők fel, a befektetők strómanokkal hozzák létre a gyógyszertári birodalmakat. Hallani off-shore cégekről, gyógyszertár-nagykereskedőkről és különféle befektető csoportokról. Kérdezem én, hogyan lehet ilyen körülmények között az összevásárlásra vonatkozó szabályok betartását egyáltalán ellenőrizni.
Súlyos hibának tartottuk, hogy a balliberális koalíció politikai kalandorok kénye-kedvének szolgáltatta ki a gyógyszerellátást. Igazunk volt, mindenki láthatja, azok, akik valóban tenni akarnak a betegellátás, a gyógyszerellátás javításáért, tudják, hogy változtatni kell, mégpedig azonnal. A változtatás sürgősségét jeleztük a választási programban és a kormányprogramban is. Nem érhet tehát meglepetés senkit, akik úgy gondolták, hogy a kormány még az első intézkedései között máris hozzányúlna ehhez a rendszerhez.
Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Változtatni kell, de nem úgy, ahogyan azt a szocialisták és a liberálisok, mindenben egyetértve és cinkosságot vállalva tették, úgy, hogy a helyzet tényleges felmérése és a gyógyszerellátás szereplőivel, betegszervezetekkel történt egyeztetések nélkül alkották meg az elmúlt négy év gyógyszerellátását súlyos válságba taszító törvényeiket. Mi nem ezen az úton járunk. Az új szabályozás előkészítéséhez idő kell, a jogalkotási program szerint erre legkorábban ősszel kerülhet sor. De ez nem jelentheti azt, hogy addig mehet minden változatlanul. A további károkozást meg kell akadályozni. Ezt a politikai célt szolgálják a most előterjesztett javaslatok. Le kell állítani a patikalétesítést, de arra figyelni kell, hogy amelyik településen nincs gyógyszertár, ott az új patika létesíthetősége megmaradjon.
Le kell állítani a patikafúziókat is. Tisztában vagyunk azzal, hogy a fúziók engedélyezésének megtiltása nem állítja le automatikusan a működő gyógyszergyárak gyógyszergyárláncokba szervezését, hiszen az engedélyezés ma is csak egy határon túl kötelező. De az üzenet elég kell hogy legyen ahhoz, hogy mindenképp elgondolkodjék azon, szabad-e, érdemes lesz-e az elkövetkezendő hónapokban a birodalmat tovább építeni, ha közben egy olyan szabályozást készítünk elő, ahol helyre fogjuk állítani a szakember felelősségét, szakmai és egzisztenciális integritását, és ahol megszüntetjük a mutyit és a spekulációt. Mert a betegeknek nem off-shore lovagokra van szükségük, nem nagybefektetők vagy gyári érdekek által vezérelt patikai eladókra, hanem a betegekre figyelő és a közösségi pénzekre vigyázó gyógyszerészekre és gyógyszertári szakemberekre, végül is tehát biztonságra, amelyet csak a gyógyszerész és az állam megfelelő felelősségvállalása garantálhat számára.
Végül vannak, akik a moratórium meghirdetésével a vállalkozáshoz való alkotmányos jog sérülésétől tartanak. Mások siratják a befektetőket. Ne tegyék! Az Európai Közösség Bíróságának gyógyszerellátással kapcsolatos tavalyi és idei döntései megadják azokat az elvi kereteket, amelyek között a gyógyszerellátás újraszervezhető. Ezek a keretek adottak, és ezek közé tökéletesen beilleszthetők a mostani intézkedések. Éppen ezért a Fidesz képviselőcsoportja támogatja a kormány-előterjesztést, támogatja a biztonságos gyógyszerellátáshoz vezető törvénykezésben.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť