DR. KISS SÁNDOR

Full text search

DR. KISS SÁNDOR
DR. KISS SÁNDOR (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Ebben a késői órában nem szeretném túl sokáig húzni, hanem egy új aspektusra szeretném felhívni a figyelmüket a gyógyszerellátással kapcsolatban.
A gyógyszerek szedése születésünktől kezdve a halálunkig tart. (Zaj a Fidesz soraiban.) Tessék? (Közbeszólás a Fidesz részéről: Mondjad csak! Ne zavartasd magad!) Jó. Egész életünk során találkozunk a gyógyszerekkel, és arra szeretném felhívni a képviselőtársak figyelmét, sajnos ilyen későn és ilyen kevesen vagyunk, hogy az egyetemen úgy tanultuk, hogy amelyik gyógyszernek nincs mellékhatása, annak hatása sincs. A gyógyszer egy különleges áru, bár szerintem nem áru, hanem anyag, eszköz az emberek egészségének megőrzése és fenntartása érdekében. Arra szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy kerüljük el azt, hogy sok gyógyszert fogyasszunk, tehát arra törekedjünk, hogy a lakosság gyógyszerfogyasztása optimális legyen.
Ha a szakirodalmat tetszenének olvasni vagy hozzájutni, akkor ijesztő statisztikákat lehet arról hallani, hogy milyen sok haláleset fordul elő a helytelen gyógyszerelés vagy a túlzott gyógyszerszedés kapcsán. Tehát a gyógyszerszedés és a gyógyszerellátás egy nagyon felelősségteljes kérdés.
(2.00)
Úgy gondolom, hogy az államnak ma a maximális szerepet kell vállalnia a gyógyszerellátás területén. Tehát nem szabad hagyni, hogy a merkantil szemlélet uralkodjék el, mint ahogyan Nagy képviselőtársam is említette, hogy Miskolcon lehet menni a kis bevásárolókosárral, és úgy le lehet szedni a polcokról a gyógyszert.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János alelnök foglalja el.)
Az államnak tehát teljes mértékben fel kell lépnie az ellen a merkantil szemlélet ellen, ami most a liberális kormányzás sajnálatos mivoltából előáll.
Tehát 2007-ben súlyos csapás érte a magyar gyógyszerészetet, és ezen keresztül a magyar lakosságot. Az, hogy a gyógyszertár-alapítást így felszabadították, itt alapvetően financiális szemlélet következtében történt ez meg. Az volt a lényeg, hogy ebből a profitból, ebből a profittömegből bizonyos érdekcsoportok minél nagyobb szeletet hasíthassanak ki, és amint már többször is hallottuk, az új patikák nem a kistelepüléseken létesültek, hanem a nagyvárosokban, ott, ahol minél nagyobb forgalmat lehetett elérni.
Én arra hívnám fel képviselőtársaim figyelmét, hogy ne csak a pénz és az üzlet szempontjából közelítsék meg a gyógyszerellátást, hanem valóban a betegek érdekéből. Tehát úgy gondolom, szemléletváltásra van szükség, ahol is az egészségpénztár sok milliárd forintjára ne hagyjuk, hogy úgy tekintsenek, mint egy profittömegre, hanem ennek a hatalmas összegnek a lakosság egészségmegőrzését kell szolgálnia.
Sajnos, elég zavaró, hogy ilyen késői órában kerül sor erre az igen fontos kérdésnek a tárgyalására, és igazából már mindannyian mennénk haza. Arra kérem a képviselőtársakat, még egyszer elmondom, arra gondoljanak, hogy a gyógyszerfogyasztás nem egyszerűen olyan fogyasztás, mint az élvezeti cikkek vagy akár az élelmiszerfogyasztás, ennek az egészségügy kiemelt részének kell lennie.
Tényleg nem is rabolnám az idejüket, köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť