TALABÉR MÁRTA

Full text search

TALABÉR MÁRTA
TALABÉR MÁRTA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A T/577. számú törvényjavaslat szociális tárgyú módosítási javaslatairól szeretnék szólni, amelyek három pont köré csoportosulnak: a gondozási szükségletvizsgálat, az egyházi kiegészítő normatíva, illetve a közcélú munkavégzés köré.
A gondozási szükségletvizsgálat 2008. január 1-jei bevezetése már előzetesen sem okozott osztatlan sikert az érintettek körében, legyenek azok az alapellátásban, illetve a szakellátásban tevékenykedők. Az eljárási rend ezen módja nem vált be, pusztán az ellátásba való bekerülés lett körülményesebb, hosszadalmasabb és a bizottságok felállításával költségesebb is. A gondozási szükségletet az önellátási képesség hiánya határozza meg. Ez függ az egészségi állapottól, az ápolásra való rászorultság és az önkiszolgálási képesség mértékétől. A mostani javaslat a vizsgálatokat elsősorban az intézményvezető, ennek hiányában a jegyző által felkért szakértő feladatává kívánja tenni. Ezzel a módosítással a felesleges párhuzamosságot is ki lehet iktatni, hiszen az intézményvezető az előgondozás során ugyanazokat a szempontokat kell hogy figyelembe vegye, mint a szakértői bizottság, és egyszerűbbé is válik ezáltal a folyamat.
Ez a változtatási javaslat, mondhatom talán saját, Veszprém megyei tapasztalatom alapján is, szinte egyöntetű támogatással rendelkezik a szakma részéről, legalábbis a bentlakásos intézmények esetében ez biztosan így van.
Az egyházi kiegészítő normatíva visszatérítési kötelezettségének fenntartása nem indokolható. Azért nem indokolható, mert állami feladatot látnak el, és amennyiben az egyháznak megállapodása van az állammal, illetve az önkormányzattal gyermekjóléti, gyermekvédelmi vagy szociális feladatok ellátására, akkor nem érheti hátrány ezen feladatok ellátása során.
(1.40)
Ahogy a bizottsági elnök úr mondta, a bizottsági ülésen elhangzott, hogy mely egyházakkal van együttműködése az államnak. Azt gondolom, fontos hangsúlyozni, hogy az úgynevezett bizniszegyházaknak a jövőben sem kívánunk teret engedni, ezért hangsúlyozandó, hogy csak a megállapodással rendelkező egyházak jöhetnek szóba ezen a nagyon fontos területen.
A közcélú munkavégzéssel kapcsolatos feladatok bővülnek, főként az elmúlt hetek, hónapok tapasztalataira is alapozva, hiszen az elmúlt hetekben sajnos számos helyen kellett megbirkózni nagyon nehéz helyzetekkel. A javaslatnak az a lényege, hogy a katasztrófahelyzetből adódó kár helyreállításában, függetlenül attól, hogy az középületben, köztulajdonban vagy magántulajdonban történik vagy keletkezett-e, a közcélú munkát végzők is részt vehessenek, illetve a kárelhárítást elláthassák.
Kérem a képviselőtársaimat a törvényjavaslat támogatására. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť