DR. LENHARDT BALÁZS

Full text search

DR. LENHARDT BALÁZS
DR. LENHARDT BALÁZS (Jobbik): Tisztelt Ház! A közbeszerzési törvény módosításával kapcsolatban ugyanaz jut eszembe, mint az 1949. évi IV. törvény, a sztálinista alkotmány, hogy igazából ez egy annyira rossz jogszabály, hogy nem toldozgatni-foldozgatni kell, hanem kidobni az egészet a kukába, és egy teljesen újat kezdeni helyette. Az előzetes indoklás és szándékaik szerint állítólag erre készül a kormány. Üdvözölnénk ezt a jelenséget, és remélem, hogy valóban a szándékuk szerint fognak cselekedni. Ez a törvény így javítgatva is csak olyan, mint egy teljesen szétfoszlott nadrágon egy újabb folt; nem oldja meg a fő strukturális gondokat, ami az egész gazdasági helyzetet gyakorlatilag olyan szempontból akadályozza, hogy az állami és önkormányzaton keresztül folyó pénzek felhasználása nem tiszta és nem átlátható.
Az önök vezérszónoka azt ígérte, hogy ez a törvénycsomag egy jelentős szöget fog ütni a korrupció koporsójába. Nagyon remélem, hogy ez bekövetkezik, és nagyon reméljük azt is, hogy nem fognak különbséget tenni a korrupció színében és párthovatartozásában. Nagyon szeretnénk, ha nemcsak ilyen listákat hoznának nyilvánosságra, hogy melyik 10 plusz 1 ügyet vizsgálják ki, hanem kivétel nélkül valamennyi nagy állami közbeszerzést, az autópálya-építéseket, a hídépítéseket és az egyéb kormányzati presztízsberuházásokat. Biztos, hogy lehetne mindegyiknél találni olyan enyves kezeket, amiknek a gazdái némelyike most önök között ül a kormányzati széksorokban. Nagyon örömmel vennénk, ha például megkeresnék a Strabagot, a Swietelskyt vagy a Közgép Kht.-t, hogy ugyan már, egy átfogó ellenőrzés keretében mutassák be és számoljanak be a bevételeikről és az ezeken a közbeszerzési pályázatokon elnyert pénzek forrásáról.
Jelenleg az a helyzet, hogy nincsenek valódi eredmények a korrupció elleni harcban, és nincsen olyan megfelelő szankciórendszer, amely ezt hatékonyan vissza tudná szorítani. A Jobbik megoldása, ahogy a Radikális változást! című programunkban is leírtuk, az egész közbeszerzési rendszerre a teljes nyilvánosság lenne. Nagyon egyszerű, nagyon olcsó és nagyon hatékony. Ezért kérjük azt, hogy valamennyi közbeszerzés alá eső pályázat, kiírás legyen teljes mértékben nyilvános az első pillanattól kezdve. A közbeszerzést kiíró szerv tegye nyilvánossá a saját hivatali helyiségében, illetve az interneten a pályázati kiírást.
(18.00)
Ne legyen több meghívásos pályázat, ne legyen több olyan pályázat, ahol meg kell váltani akár 10 millió forintokért is magának a pályázati kiírásnak az anyagát, és legyenek nyilvánosak a versenytársak által benyújtott anyagok is, az ajánlatok, nyilván bizonyos idővel a benyújtási időt követően. Legyen teljesen nyilvános a döntés, annak az indokai, és legyenek a szerződések is nyilvánosak. Rögtön meg lehetne találni, hogy hol vannak azok a vitás pontok, amelyek által, mondjuk, az egyik bennfentes pályázó előnnyel rendelkezik a másikhoz képest, és rendszeresen elnyeri azokat az állami pénzeket, amelyekhez mások valami furcsa oknál fogva nem juthatnak hozzá. (Zaj.) Sajnálom, hogy nem figyelnek, nyilván ez egy komoly probléma, jobb nem tudni róla, mint hogy szembenézni ezekkel, amikkel a Fidesz is kénytelen a saját pártfinanszírozását megoldani.
Felmerül az a kérdés is, hogy a kizárás esetében a közbeszerzési pályázatoknál nem terjed ki olyan körre, amely teljesen indokolt és üdvözítő lenne, gondolva itt a társasági és a csődtörvény módosítására, amelynek a szabályai jelenleg nem megfelelőek, mert aki csalárd módon vagy egyéb gazdasági visszaélés útján csődbe visz egy céget, kimenti a benne lévő vagyontárgyakat, majd a következő nap a hatályos jogszabályok alapján újra alapíthat egy másik céget, és folytathatja ugyanazt a tisztességtelen és adott esetben törvényellenes tevékenységét, amivel a másik társaságot csődbe vitte.
Tehát az lenne a minimum, hogy úgy módosítani - mert ezeknek a cégeknek a tulajdonosi háttere a cégbíróságon keresztül nyitott, hozzáférhető -, hogy ne lehessen megcsinálni azt a gyakorlatot, amit az előbb vázoltam, hogy megszüntetni az egyik céget, és utána a másikon keresztül folytatni a tevékenységet, hanem igenis a magánszemélyekre és a magánszemélyek által az adott cégben nyert tulajdoni részesedésre is legyen olyan tiltó rendelkezés, amely, hogyha csődbe vitt egy céget, abban közreműködött… (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť