GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen, alelnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy, ahogy Szedlák képviselőtársam elmondta, a tegnapi nap folyamán a bizottságunk megtárgyalta a közbeszerzési törvényjavaslatot. Hozzá kell tennem, hogy a tartózkodás valójában azért fogalmazódott meg a bizottság ülésén, mert államtitkár úr felvezetésében sok minden olyan típusú dolgot hallhatott a bizottság, ami jónak, konstruktívnak mondható, de egy gondolatot sem arról, hogy a korábbi esztendőkben ez a munkafolyamat zajlott, gyakorlatilag nemzetközi szervezetek is minősítették mindezt, és jónak minősítették. Abból a gondolkodásból emelődött át sok minden a mai törvényjavaslatba.
Ilyen értelemben egy kicsit más a helyzet, mint az előző napirend keretei között tárgyalt törvénynél, ahol személy szerint én is azért ostoroztam az előterjesztőt, mert nem folytatott le semmifajta egyeztetést. Itt, mint ahogy az előbb említettem - de mivel államtitkár úr épp konzultált, nem biztos, hogy hallotta, most újabb konzultációba kezd, nem biztos, hogy fogja hallani -, megismétlem, tehát itt annyival másabb a helyzet, hogy itt volt mihez nyúlni. Kézzelfogható, nemzetközi szervezetek minősítéseivel megerősített lajstromból, listából tudtak törvényjavaslatot készíteni, ami jó. Mert ez a folytonosság, ez a kontinuitás elmélete, hogy minden, ami jó a korábbi időszak történéséből, arra építkezni kell, ki kell szélesíteni, tovább kell bővíteni ennek lehetőségét.
Persze, azért hozzá kell tennem, hogy bizonyos értelemben néhány kis- vagy nagykaput nyitva hagy ez a törvényjavaslat, tehát itt majd azért módosító javaslatokkal szükségszerűen ezekre oda kell figyelni, és remélem, hogy ahogyan államtitkár úr az utolsó szavaiban az expozéjában elmondta, akkor és amikor időszerű lesz a történet, a módosító javaslatok befogadásában is az a fajta konstruktivitás lesz jellemző, mint amit én személy szerint tőle többször már tapasztaltam. Jónak ítélem azt a gondolkodási irányt, ami a mikro-, kis- és középvállalkozások, azaz a kkv-szektor “támogatottságát” jeleníti meg a törvényen keresztül, akár a pénzügyi sorban állás kérdéskörét érintően, akár a megalakuláskori árbevétel nagyságának számbavételét, egy esetleges beruházás nagyságához illesztetten.
Azt is jónak tartom, hogy a hiánypótlások tekintetében bővül a lehetőség, hozzá kell tennem persze, ott, a bizottsági ülés keretei között is felvetődött, hogy ez nem lehet korlátlan, mert onnantól kezdve nyilván úgy alakulhatna az élet, hogy szinte semmit nem kell benyújtani, és utána mindent lehet pótolni. De államtitkár úr ott korrekten el is mondta, hogy nem erről szól a szándék. A szándék arról szól, hogy lehetőség szerint minél szélesebb legyen a hiánypótlás lehetősége. De a tartalmi dolgoknak alapvetően, szükségszerűen ott kell lenni a muníció közepette.
Felvetődött, és ez egy igen fontos és mérlegelendő dolog megítélésem szerint: az alvállalkozók helyzete, akképpen is, hogy az alvállalkozók biztonsága hogyan adatik meg. Tehát aki nem fizeti ki az alvállalkozókat, a következőben hogyan és miképpen vehet részt vagy éppen hogy nem vehet részt egy közbeszerzési eljárás folyamatában. Vagy a másik része a dolognak, ami az alvállalkozók alvállalkozóinak sokaságát érinti; adott esetben 6., 7., 8. alvállalkozó a sor végén elvégzi a munkafeladatokat, és nem biztos, hogy az ellenszolgáltatás elér oda, ahová el kell érnie. Hogyan lehet ezeket a kérdéseket, mondjuk, a közbeszerzési törvény keretei között olyanná tenni, hogy ezek ne legyenek kérdésesek, hanem a helyükre kerüljenek?
Figyelmébe ajánlom államtitkár úrnak a 40. §-nál az egybeszámítási szabályok kérdéskörét. Megítélésem szerint itt - hogy mondjam, hogy stílusosan fogalmazzak - nem egyértelmű minden, szerintem itt pontosításokra van szükség, mint ahogy mondtam a korábbiakban is, ahol van bizonyos értelmű kis- vagy nagykapu, azoknak a módosító indítványokon keresztüli bezárását kell hogy megtegyük. Még egyszer, azzal zárom gondolataimat, hogy örömteli az, hogy abból a korábbi javaslatsorból, ami egy jó bő esztendős munkafolyamat kapcsán született még az előző kormányzás időszakában, és abból, ami a nemzetközi szervezetek által pozitív értelemben minősített volt, nagyon sok mindent átemelt az előterjesztő.
Köszönöm szépen, ezt szerettem volna kisebbségi véleményként elmondani. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť