KOVÁCS PÉTER

Full text search

KOVÁCS PÉTER
KOVÁCS PÉTER (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Látszik ezen a törvényen, hadd kezdjem azzal, hogy végre olyanok is beleszólhatnak a törvényalkotásba, akik nemcsak alkotják a törvényt, hanem használják is, mert ebből egyértelműen látszik az, hogy tényleg azok is beleszóltak, akik napi gyakorlatban alkalmazzák az előző, egyébként igen rossz közbeszerzési törvényt.
Kettős minőségemben is szólok, egyrészt mint Budapest főváros XVI. kerületének polgármestere, amely egy olyan kerület, ahol rengeteg fejlesztés van, és ennek megfelelően rengeteg közbeszerzési eljárás is van. Nálunk sajnos a közbeszerzési törvény hibái sorban-sorban előjönnek, és majd mindjárt mondok egy-két nagyon szép furcsaságot erre. Másrészt pedig mint egy közbeszerzési tanácsadó cég korábbi vezető alkalmazottja is, mindkét oldalról tudom bírálni vagy inkább dicsérni ezt a törvényt.
A hétvége elég volt arra, hogy közbeszerzési tanácsadókkal konzultáljak. Ők egybehangzóan azt mondták, hogy nagyszerű, nagyon jó ez a törvény, bár a nagyon jó helyett egy másik jelzőt, egy “k” betűvel kezdődő jelzőt alkalmaztak, amit én most itt nem fogok elmondani a tisztelt Háznak. (Dr. Lamperth Mónika: Nagyon helyes!) Egy biztos: ha a tisztelt Ház elfogadja ezt a törvényt, akkor a közbeszerzések egyszerűbbek lesznek, olcsóbbak lesznek, hatékonyabbak és gyorsabbak lesznek. Szerintem ez mindannyiunk érdeke, úgyhogy mindenkit arra kérek és arra biztatok, hogy ezt a törvényt nagy többséggel fogadja el a tisztelt Ház.
Néhány olyan dolgot hadd emeljek ki, amely problémát okozott eddig, és most ez a probléma meg fog szűnni. Beszéltek arról, amit nagyon igazságtalannak éreztek az önkormányzatok, a fedezetkezelés intézményét, tehát az önkormányzat pénzét előre be kellett rakni valakihez, aki fedezetként kezelte, ezért még pluszdíjat kellett fizetni, majd utána kifizették, amikor elkészült egy beruházás. Nem hiszem, hogy az önkormányzatok jelentős része olyan lenne, amely nem fizet. Ez inkább az állam megrendeléseinél lehetséges. Mi mindig határidőre fizettünk mindenfélét. Nem értjük, hogy miért kell akár fél évre vagy akár egy évre is előre berakni a pénzt valahova. Ez most eltörlésre kerül, nagyon helyesen.
Nagyon helyes az, hogy a határidők rövidülnek, ezen belül is nagyon szeretném és nagyon örülök annak, hogy a közbeszerzési eljárás eredményhirdetésétől számított moratórium, amely eddig húsz nap volt, a javaslat szerint lecsökken 12 napra. Láng Zsolt polgármester képviselőtársammal közösen a módosító javaslatunkban ezt tovább csökkentenénk 10 napra. Majd kérem a tisztelt Ház támogatását ebben.
Nagyon örülök annak, hogy kikerült az ingatlan vétele a közbeszerzésből. Egy XVI. kerületi példa: az önkormányzat szeretett volna venni egy balatoni üdülőt a dolgozók, illetve a kerületi pedagógusok számára, ki is nézték, Szárszón nagyon szép üdülő volt, amelynek van egy tulajdonosa, aki azt mondta, hogy eladja. Megalkudtunk az áron, de mivel ilyen volt a törvény, ki kellett írni egy közbeszerzést, meg kellett nézni annak az embernek a különböző helyzetét, igazolásokat kellett beszerezni. Teljes butaság volt, ez megszűnik, nagyon helyes.
Nagyon helyes az, hogy a közbeszerzési kiírás feladásánál az úgynevezett szerkesztőbizottsághoz nem kötelező már fordulni. A XVI. kerületben mindig az volt a példa, hogy azon okoskodott ez a tisztelt szerkesztőbizottság, hogy a XVI. kerületi önkormányzat nevében a “k” betű nagybetű vagy kisbetű. Egyszer azért küldte vissza, mert nagybetűvel írtuk, egyszer meg azért, mert kisbetűvel. Hasonló komolyságú hozzászólásaik voltak - ha ez megszűnik, mindenki örülni fog neki.
Ugyancsak nagyon ésszerű az, hogy a 92/A. § kikerül, tehát ha egyetlen érvényes pályázó van, akkor eredménytelen az eljárás. Nagyon helyes, mindannyian tudjuk, aki sok eljárást csinál, az főleg, hogy a pályázatnál a beadott ajánlatok, az ajánlattevők egy része már csak azért ad be ajánlatot, hogy utána jelentkezzen a legolcsóbb ajánlattevőnél, hogy adok én be hiánypótlást, az ennyibe fog kerülni, tessék nekem kifizetni, és akkor én leszek a második érvényes ajánlattevő. Ez megszűnik. Ez nagyon helyes, megint nagyon helyes.
Nagyon helyes az, hogy egyszerűsödik az összeszámítási mód, például útépítést nem kell majd útfelújítással egybeszámolni. Előfordult az a példa, hogy mivel nálunk nagyon sok út épül, mondjuk, több száz millió forint értékben, egy 6 millió forintos útfelújítást össze kellett számolni, és európai uniós rezsimben kellett kiírni. A feladási díja 10 százaléka volt annak, amibe került a munka. Ez megszűnik. Ez nagyon helyes.
A jobbikos képviselőtársam vezérszónoki felszólalásában elmondta, hogy nagy probléma vidéken, faluban az, hogy a helyi konyhák hogyan szerzik be az élelmiszert. Benne van egyébként kivételként az, hogy a zöldséget, a gyümölcsöt ezután nem kell majd közbeszereztetni, tehát ez szerepel ebben az előterjesztésében. Ez külön jó megint csak a kistelepülések számára; illetve a kkv-k helyzetbe hozása is nagyon fontos, de erről már az előttem szóló képviselőtársak bővebben beszéltek, úgyhogy én ezt nem fejteném ki a továbbiakban.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť