MICHL JÓZSEF

Full text search

MICHL JÓZSEF
MICHL JÓZSEF (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az önkormányzatok egyik legnehezebb feladata volt és talán az is marad az új szabályozás ellenére a közbeszerzési törvény fölhasználásával az önkormányzat életét és munkáját irányítani. Nagyon sok olyan területe van a közbeszerzésnek, amelyek esetében a túlzott bürokrácia és a felesleges előírások sorozata olyan nehézségek elé állította az önkormányzatot és lassította le a munkáját, amely nagyon-nagyon sok pénzbe is került. Vagyis azt szeretném mondani, és ezért üdvözlöm a törvény módosítását, merthogy nemcsak azt szolgálja, hogy leegyszerűsíti, egyszerűbbé teszi, gyorsabbá teszi a közbeszerzéseket, hanem azt is szolgálja, hogy az önkormányzatok olcsóbban tudják a munkájukat végezni, az önkormányzatok számára könnyebbé teszi, bizonyos esetekben még inkább könnyebbé teszi a gyors megoldást.
Ilyen egyik feladatunk, amikor az önkormányzat ingatlant vásárol például. Ezen a példán keresztül szeretném kiemelni ezt az egyszerűsítést. Azzal, hogy a 242. § (2) bekezdése kikerül a törvényből, az önkormányzatoknak egy olyan könnyebbsége lesz, hogy amennyiben egy adott ingatlant szeretne megvásárolni, ebben az esetben ezt a fölösleges kört nem kell megfutnia és megtennie. Teljesen logikátlan is volt ez az eddigi bekezdése a törvénynek, hiszen bárki ingatlanvásárló egy meghatározott célra egy meghatározott ingatlant akart bérelni, vásárolni, akkor nagyon valószínűtlen volt, hogy arra az egy adott ingatlanra több jelentkező is lesz egy közbeszerzési eljárás során. Ráadásul ez az életidegen jogintézmény csak hazánkban keserítette meg az ajánlatkérők életét, Európában ismeretlen volt ez a része a közbeszerzésnek. Jellemzően hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást folytatott le az ajánlatkérő az ajánlattevő meghívásával. Ezen esetben az, hogy az ajánlatkérést meg kell küldeni a Közbeszerzési Döntőbizottságnak, illetve az eljárást a Kbt.-ben meghatározott határidők betartásával kellett lefolytatni, az ajánlatkérő beruházási tevékenységét nagyban lassíthatta.
Egyébként sem látom alkotmányos indokát annak, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság döntéseivel befolyásolja ez esetben bármely ajánlatkérő, így az önkormányzat ingatlanbeszerzési tevékenységét. Azt, hogy az ingatlanvásárlás ne okozzon kárt az önkormányzatnak, biztosítja a képviselő-testület döntése, biztosítja az önkormányzat belső ellenőrzési rendszere, illetve az ÁSZ rendszeres, visszatérő ellenőrzése. Éppen ezért az a törvénytervezet, amely előttünk van, és például e tekintetben nagyon komoly segítséget nyújt most majd az önkormányzatok számára, és az összes többi esetben ezt az egyszerűsítést megteszi, lényegesen segíteni fogja, hogy olcsóbban és hatékonyabban tudjon az önkormányzat a jövőben közbeszerzést lefolytatni.
Én azt szeretném kérni ellenzéki képviselőtársaimtól is, hogy ezeket a szempontokat is nagyon súlyozzák akkor, amikor döntést hoznak majd, vagyis hogy nemcsak a kkv-k helyzetének a segítése, tehát a kis- és középvállalkozók számára nagyobb lehetőségekhez jutás, nemcsak az, hogy a köz javára történő beszerzések jogi útvesztői megszűnjenek, és megálljt parancsoljunk a közpénzek ellopásának, ahogy államtitkár úr három pontban összefoglalta a célját a törvénynek, hanem nagyon erősen jelenik meg az önkormányzatok bürokrácialeépítése is ebben a törvényben, amelyet én személy szerint is köszönök.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť