SZEDLÁK ATTILA

Full text search

SZEDLÁK ATTILA
SZEDLÁK ATTILA, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság 2010. július 5-ei ülésén megtárgyalta a közbeszerzésről szóló 2003. évi CXXIX. törvény módosításáról szóló T/582. számú törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát.
Az általános indoklás négy legsürgősebben végrehajtandó módosítást tartalmazott. Egyik a korrupció visszaszorítása, a mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása, a közbeszerzési eljárások egyszerűsítése, gyorsabbá, olcsóbbá tétele, valamint a körbetartozás enyhítése. Úgy gondolom, a fenti négy javaslatból a bizottság részéről hármat mindenképpen ki kell emelnünk. Az egyik - és talán a legfontosabb - a mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása, hiszen enyhíti azokat a körülményeket, amelyekkel az induló vállalkozások részvételét megkönnyíti. Az ajánlattevő köteles lesz majd részajánlatot tenni. Maximális formai követelmények előírásait fogja betartani, a közösségi értékhatár alatti eljárásokban árubeszerzés és szolgáltatás esetén lehetővé teszi az előző évben 100 millió forint feletti árbevételű cégek kizárását. Tehát itt is lehet látni, hogy a 100 millió alatti cégek kerülhetnek majd az egyszerű eljárásba nyertesként. A biztosítékok mértékének korlátozásával könnyebb lesz az őstermelőktől történő vásárlás.
A másik: a közbeszerzési eljárás egyszerűsítése tekintetében kiszűri a felesleges adminisztrációt. Nem lehet sem eredeti vagy hiteles másolati igazolásokat kérni majd az ajánlattevőktől az egyszerű eljárás tekintetében.
(15.20)
Megszűnik az a szabály, hogy ha csak egy érvényes ajánlat marad, kötelező lenne eredménytelenné tenni. Fontos kiemelni még a körbetartozás visszaszorítását. Kizáró ok lesz, ha egy ajánlattevő nem teljesen vagy késedelmesen fizeti ki a vállalkozóját. Az ajánlatkérő az ellenértéknek először azt a részét fizeti ki, ami az alvállalkozónak jár, tehát igazolnia is kell az ajánlattevőnek, hogy az alvállalkozót tényleg kifizette. Nagyon fontos az a pont is, amikor 25 százalékban vagy azt meghaladó mértékben vesz részt, akkor nem alvállalkozóként tekintendő az ajánlatban meghatározott alvállalkozó, hanem ajánlattevőként kell hogy minősítsék. Ezáltal a többszörös alvállalkozói lánc talán majd nem alakulhat ki.
A bizottsági ülésen szóba került több képviselőnk részéről az irreálisan alacsony ár, a túlzottan lement ár esetén az ajánlattevő, aki nyertes lehet, nem biztos, hogy az ő veszteségét saját magára, hanem az alvállalkozó alvállalkozójára hárítja. Én talán itt azt említeném meg, amit államtitkár úr is említett a bizottsági ülésünkön, méghozzá Deák Ferencet idézte: “Törvénnyel nem lehet gazdaságot teremteni, de a gazdaság működését elő lehet segíteni.” Tudjuk, hogy e törvénymódosítás az azonnali lépések sürgős megtételéhez kell, de tudjuk azt is, hogy az igazi megoldást majd egy új közbeszerzési törvény jelentheti.
A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság az általános vitára 15 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett alkalmasnak találta a törvényjavaslatot.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť