ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Nem akarom ott folytatni, ahol János bácsi abbahagyta, de ha valaki mélyen belegondol, és ha mondjuk, a dunántúli termőföld szerkezetére ránéz, annak egy bizonyos hányada, egy nagyon nagy hányada olasz és osztrák kézben van. Az eddigi törvények pontosan azt szolgálták, az elmúlt 8 év törvényei, hogy egy pesti ember, azt lehet mondani, úgy kivásárolta a település környékét, hogy az a gazda, akinek ott van pár hektárja, nem tud rámenni a saját földjére.
Hogy közelíti meg ez a földtörvény most jelen pillanatban ezt a kérdést? Helyben lakó, családi gazdaság. Az előző időszakban volt egy olyan törvény, hogy ha valaki korossá vált, akkor leadhatta a földjét ilyen előnyugdíj gyanánt. Mit kíván majd ez a törvény a későbbiek folyamán megvalósítani? Ha egy idős ember, aki már nem tudja művelni a földjét, átadja a saját gyermeke számára, akkor igenis kapjon egy emelt szintű nyugdíjat, és a gyermeke azon a területen, ott tudjon gazdálkodni. De ha az állami Földalapba bekerülnek a földek, és valóban az a föld ott helyben annak a fiatalnak egy további eszköznövekedést jelent, mert 300 hektárnál meg lehet húzni a családi gazdaság nagyságrendjét, 50-nél is meg 70-nél is, de az a fiatal majd miből merít esetleg, hogyha erősödni tud a saját családi gazdasága, hogy tudja azt a birtokszerkezetet növelni a meghatározott nagyságrendig, de ott megfelelőképpen tudjon gazdálkodni és tényleg a családját is el tudja tartani.
Én úgy ismertem meg négy év alatt Ángyán professzor urat, akinek szíve ügye a magyar föld, a magyar termőföld és annak magyar kézben maradása. Tehát ha egy törvény így közelíti meg, és ebben tulajdonképpen azt az egyetlen egy kaput hagyja nyitva, hogy az állami Földalap esetében a helyben gazdálkodó számára ad egy esélyt, lehetőséget, akkor ott egyfajta értékesítés is meg tudjon jelenni. Azt hiszem, ez nem zárja ki (Az elnök csenget.) és nem ad egy kiskaput, hanem valóban a helyben lakónak ad egy esélyt és lehetőséget arra, hogy még fokozottabban tudjon gazdálkodni.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť