FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót. Elnök Úr! A bizottságban lefolytatott vitára csak visszatérek, amire itt reflektált Varga Géza képviselőtársunk, a 14. pontnál azt javasolja, hogy az ellenőrző bizottságban a parlamenti pártok is kapjanak helyet.
Az a helyzet, hogy a törvény az eddigiektől eltérően rendelkezik arról, hogy a parlamenti pártok kontrollt gyakorolnak a Nemzeti Földalapon, hangsúlyozom, az eddigiektől eltérően, amikor kivitték a pénzügy alá az MNV Zrt.-be az NFA-t. Mi most visszahozzuk a Vidékfejlesztési Minisztérium alá, és a törvényszakaszok legelején, talán a 3. vagy a 4. § rendelkezik arról, hogy évente köteles a miniszter útján parlament előtt beszámolni az éves tevékenységéről a Nemzeti Földalap.
Tehát azt gondoljuk, hogy ennél nyilvánvalóbb kontrollt nem lehet adni. Azelőtt is ezt javasoltuk, 1998-2002 között, az MSZP 8 éves kormányzása szüntette meg ezt a nyilvános kontrollt a parlamenti pártok előtt. Tehát mi nem gondoljuk azt, hogy itt az ellenőrző bizottságban kellene a pártoknak direktben részt venni, hiszen a legnagyobb fórumon, a parlamentben ezt az ellenőrzést megtehetik.
A 19. §-nál pedig azt, hogy eladást általánosan tiltsuk meg, mármint az állami termőföldek eladását, erről akkor is kifejtettük, hogy véleményünk szerint ez szakmai hiba. Sajnálatos módon került az állam tulajdonába - és kerülhet is, mert mondjuk elhalálozás, öröklés, végrendelkezés útján az állam is lehet alanya ezeknek az eseményeknek - olyan kieső kisebb földrészlet, amivel birtokpolitikai koncepciót nem tud megvalósítani az állam. A legtisztább, ha ezeket a helyben lakó, életvitelszerűen családi gazdálkodást folytatóknak, a terület környékén, mellette élőknek, szomszédoknak, szomszéd gazdálkodóknak felajánlja például eladásra.
(23.10)
Tehát így megtiltani az eladást, tartok tőle, hogy olyan gondot venne magára az állam, amely nagyon nagy feladatot jelentene az ilyen kisebb, úgynevezett zug- vagy kis területű földeknek a fenntartásával. Ezért nem gondoljuk azt, hogy általánosan tiltani lehetne ezt.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť