VARGA GÉZA

Full text search

VARGA GÉZA
VARGA GÉZA (Jobbik): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Én a második szakasz 14., 19., 28. és 36. módosító javaslatához szeretnék hozzászólni a továbbiakban, ezeket mind mi adtuk be.
A 14. módosító javaslatunk arra irányult, hogy a Nemzeti Földalap felügyelőbizottságába a parlamenti pártok is tudjanak delegálni. Itt egy kicsit nekünk is hasonló volt talán az indíttatásunk, mint ahogy Szabó Rebeka képviselőtársunkat hallottuk. Ők a zöldszervezeteket szeretnék delegálni ezekbe a szervezetekbe, mi pedig úgy gondoljuk, hogy az a 850 ezer választó, aki ránk szavazott, ők nem jelennek meg a jelenleg felsorolt és a felügyelőbizottságban tervezett célcsoportok között, ezért úgy gondoltuk mi is, hogy így egy kicsit a miáltalunk képviselt lakosok, választók is bekerüljenek ebbe az ellenőrző bizottságba, merthogy igen, a magyar társadalom tudja, hogy ez mennyire neuralgikus pont volt az elmúlt időszakban. Ezt nem szavazva meg a bizottság, valójában az az ellenérzés volt bennük, hogy amelyik felügyelőbizottságba az eddigi parlamenti pártok delegáltak, ott mindenütt lebénult az a bizottság és béna kacsaként működött. Tehát itt egy rossz tapasztalat miatt nem kaptuk meg erre a megfelelő támogatást.
A 19-es módosítónk azonban ennél sokkal lényegesebb, és az gyakorlatilag a tulajdonba adás kérdését feszegeti, illetve azt szeretné valóban gyökeresen megoldani. Itt Ékes képviselőtársam mondta, hogy ez a törvényjavaslat igyekszik a kiskapukat bezárni. Nos, azt gondoljuk, hogy nem megy elég messzire ez a javaslat, mi is azt szeretnénk, hogy a kiskapuk teljesen be legyenek zárva. Ezért mi azt javasoltuk, hogy a 18. §-ban, amelyikről a 19-es módosító szól, az a) pontnak a teljes kivételét javasoltuk, nevezetesen a nyilvános pályázat vagy árverés útján történő eladást. Tehát hogy még így se lehessen eladni, hiszen mi azt szeretnénk, hogy ami egyszer az állam tulajdonába került föld, az többet ne tudjon kikerülni a szabad piacra, hiszen valóban az első vásárlóra még rá tud nézni az NFA, de utána, ha tönkremegy az a vállalkozó, lehet az magángazdaság is, akkor már ez kikerül újra, és úgymond az általunk spekulációsnak nevezett piacra tud kerülni.
Ez sajnos nem kapta meg a többséget. Mi nagyon szeretnénk azt, ha ezt átgondolnák még a jelen levő, mezőgazdaságban érdekelt képviselőtársaink, és esetleg a frakcióknál ezt mégis megfontolásra javasolnák.
Az NFÁ-nak nagyon örültünk, hiszen a mi programunkban mi nemzeti birtokpolitikai központnak neveztük ugyanezt az intézményt, és valóban, a mi programunk kicsit hajalt a mi választóinkra, a Szent Korona-tanra, és nem várjuk el a többi frakciótól, hogy ezt tartsa fontosnak, de ha ezt az a) pontot innen ki tudnánk venni, akkor egy óriásit lépnénk ebbe az irányba anélkül, hogy a Szent Koronáról kellene beszélnünk. Viszont ugyanakkor azt hiszem, nagyon sok választónak ez a megelégedésére történne. Hozadékát nem látjuk ahhoz képest, mint amennyire kiskaput hagy nyitva.
A másik, a 28-as számú módosításunk, az az önkormányzatok számára díjmentesen, ingyen juttatott földekre vonatkozott. Igaz, hogy a törvénytervezet nevesíti, ha temető céljára vagy szociális földprogram céljára történik. De én azt gondolom, hogy azért Magyarországon, a magyar társadalomban élünk, és nem mindenki olyan tisztességes, mint amilyennek szeretnénk, hogy legyen, és ezért ez is kiskapu szerintünk. És ha itt a kiskapuk teljes bezárásáról beszélünk - márpedig nagyon jó úton vagyunk abba az irányba, hogy ezzel a törvénnyel be tudjuk zárni a kiskapukat -, akkor itt sem javasoljuk. Hisz ugyanis a törvény azt mondja, hogy ingyenesen juttatható föld az önkormányzatoknak, ingyenesen vagy vagyonhasznosítás céljára, és a vagyonhasznosítás nem adható tovább. Pont. Tehát a tulajdon hiányzik ebből a megfogalmazásból.
Tehát mi azt gondoljuk, hogy tulajdonba se adhassa tovább az önkormányzat. Mert azért az, hogy egy szociális földprogramra, mondjuk, kap száz hektárt, csak mondtam egy számot, akkor ebben a száz hektárban a szociális földprogram maga megbukhat, és akkor gyakorlatilag az önkormányzat előtt szabad a pálya, hogy akkor azt belterületbe vonja, és ha viszont belterületbe vonta, akkor már nem is kerül a földtörvény hatálya alá. Tehát akkor az elővásárlási sorrendben az NFA-nak az elsőbbsége sem tud ellenőrzést gyakorolni.
Tehát mi ezt egy valódi kiskapunak tekintjük, és ha tényleg úgy gondolják a kormánypárti képviselőtársaink, hogy a kiskapukat szeretnénk bezárni, erre megint azt tudom mondani, hogy a hozadékát nem látjuk ennek, hogy ez így van benne, viszont ha ezt így ki tudnánk venni, akkor ez biztosan javítana az egész törvényen.
Amelyiket elfogadták, a 36-os módosítónkat, azt nem indokolnám. Ott mi is a közzétételi időt, a 60 napot őrülten soknak tartottunk, ezt 8 napra javasoltuk lecsökkenteni, ezt elfogadta a bizottság.
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť