DR. HILLER ISTVÁN

Full text search

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr, Képviselő Asszony, Államtitkár Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az ajánlás 1. §-ának 1. pontjához, illetve az ott megjelölt kérdésekhez kívánok hozzászólni.
Itt arról van szó, ezt a módosító indítvány részletezi, hogy a hagyományos értelemben vett 5., 6., illetve 7., 8. osztályban a szakrendszerű és nem szakrendszerű oktatás aránya miképp alakuljék. Az eredeti elképzelés a beterjesztő részéről az volt - ami aztán később módosításra került -, hogy mind a két szakaszban, tehát az 5.-től a 8. osztályig a nem szakrendszerű oktatás kiterjed, magyarul az általunk korábban is pártfogolt 5., 6. osztályon túl a 7., 8. osztályra is kerül. Kiderült, hogy ez aztán most nem így van.
Ugyanakkor az a módosítás, ami a beadott indítvány szerinti arányt eltolta volna, szintén módosult, így aztán most már nem valamiféle kötelező betartható arány, hanem egy maximum határ áll rendelkezésre, és ez 50 százalékban határozza meg azt a lehetőséget, amikor is ebben a szakaszban az 5., 6. osztályban, mondom a hagyományos értelem szerinti fogalmat, a nem szakrendszerű oktatás teret nyerhet. Ezt én lényeges elmozdulásnak tekintem, lényeges elmozdulásnak, mert bizonyos regionális különbségeket, sőt a magyar közoktatásban évtizedek óta meghatározó úgynevezett szocioökonómiai, tehát a gazdasági, társadalmi, családi háttér által befolyásolt különbségeket jól érzékelteti.
Azt a módosítást tehát, amely ezt az általunk korábban ennél alacsonyabbnak megszabott határt magasabb lehetőségi szintre emeli, merthogy mi ezt egyharmad arányban határoztuk meg, itt a lehetőség ezt is emeli, és 50 százalékig tolja ki, ezt pártfogoljuk.
Ezt szerettem volna elmondani a hozzászólásomban. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť