GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Ház! Elég érdekes helyzetbe navigálta magát a parlament a kormánytöbbség által, hiszen három héttel ezelőtt képviselőtársaimmal egy tartalmában hasonló, csak dátumában más törvényjavaslatot nyújtottunk be, amit annak idején a kormánytöbbség nem vett tárgysorozatba. Akkor is mondtuk, hogy ha problémát jelent a novemberi dátum, akkor természetesen hozzájárulunk ahhoz, és támogatjuk, hogy ez egy korábbi határidő legyen.
Egyébként szerintem az sem okozott volna semmi különösebb zavart. Most olyan helyzetben vagyunk, hogy egy olyan törvényi helyet kell módosítanunk, ami holnaputántól már hatályos lenne a módosítás nélkül. Ezért ezt nyilván támogatjuk, megoldást kínál.
De valljuk be azért, hogy ebben a három hétben elég bizonytalan helyzetbe hoztuk a termelőket, van, aki befizette, van, aki nem fizette be, ugyanis nem volt világos mondás. Pontosabban, volt egy kormányzati mondás, hogy várhatóan meg lesz hosszabbítva a határidő, de a törvény nem lett módosítva. Ezért azt gondolom, hogy legközelebb nem kellene abból presztízskérdést csinálni, hogy ellenzéki képviselő nyújt be törvényjavaslatot. Mert ha azt módosítottuk volna erre a dátumra, akkor most már ezen réges-régen túl lennénk, és nem alakult volna ki ez a bizonytalan jogi helyzet, miután az is benne van a javaslatban, hogy ez egy egyszeri dolog, és nem fizetik vissza szeptemberig annak, aki most befizette, teljesen logikusan, úgy gondolom.
Ezért jó néhányan nyilván rá is fogunk kérdezni, hogy mennyien fizették be határidőre, hiszen ezt legkésőbb a mai napon már el kellett utalni, amikor még csak tárgyalunk erről a törvényről. Ugyanis a beérkezés, tehát a jóváírás dátuma szerepel a törvényjavaslatban. Egyébként erre volt egy módosító javaslata az LMP frakciójának, aminek az volt a baja sajnos, hogy technikailag volt hibás, tehát elvileg még kezelhető lett volna a vitában is, hogy ne a beérkezés, hanem a feladás dátuma legyen érvényes. Ez egyébként minden más, APEH- és egyéb aktusnál minden törvényben így van. Erre nyilván később majd vissza kell térni, és ezt a pontot korrigálni kell, hogy ez egy világos helyzet legyen, és a termelőnek megnyugtatóbb helyzet, hogy nem a beérkezés, hanem a feladás dátuma legyen érvényes.
Ennek ellenére azt mondom, hogy mindenképpen szavazzuk meg ezt a módosítást, hiszen nagyon sokan vannak tőlük függetlenül, termeléstől és tevékenységtől függetlenül olyan helyzetben, hogy képtelenek voltak ezt a hektáronként nem nagy összeget, 800, illetve 200 forintról van szó, befizetni, de várhatóan szeptemberig valamilyen bevételük lesz, bár látva az aratási helyzetet, nem tudjuk, hogy mikor lesz és milyen volumenben. Ezért javasoltunk volna egy kicsit későbbi időpontot, de megértjük azt, hogy a feldolgozás és a korrekt kontroll miatt, illetve az előlegfizetési szándék miatt, amit természetesen üdvözlünk, és támogatjuk is, úgy gondolom, ezt mindenképpen meg is kell tenni, valószínű, hogy ez az időpont a hivatalok szempontjából megfelelőbb. Én is felhívnám a figyelmét mindenkinek, hogy aki nem fizette be, és szeptember 30-ig kell befizetnie, ne 30-án adja föl, mert biztos, hogy nem érkezik be azon a napon, hanem néhány nappal előbb. Ebben lesz majd a minisztérium hivatalainak is feladat, hogy megfelelő tájékoztatást adjanak, és mindenkinek hívják fel a figyelmét.
Az ősz folyamán valószínűleg ezt a törvényt újra elő kell venni, erre kaptunk is ígéretet, mert az sem jó, hogy mondjuk, a magyarországi szántóterület nem egész kétharmada van csak ez alatt a rendszer alatt. Tehát el kell azon is gondolkodni, látva a szélsőséges éveket, ami tavaly is, az idén is volt, hogy ebből várhatóan mindenkinek kötelezően részvételt kell ebből a törvényből produkálnunk. Hiszen olyan összegről van szó, ami nyilván senkinek nem rengeti meg a helyi gazdálkodását. Viszont csak ez az egyetlenegy jogi aktus van az Európai Unióban, aminek alapján hivatalosan, mindenféle uniós szankció nélkül kárenyhítést lehet fizetni. Ebben meg is egyeztünk ma a mezőgazdasági bizottságban, hogy közösen átdolgozzuk úgy, hogy szélesebb körre terjedjen ki majd ennek a törvénynek a hatálya, de az nyilván nem egy egynapos törvénymódosítás feladata.
Azt kérem mindenkitől, hogy támogassa ezt a módosító javaslatot, és záruljon le ez a bizonytalan jogi helyzet, ami az elmúlt három hétben kialakult.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť