SNEIDER TAMÁS

Full text search

SNEIDER TAMÁS
SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Parlament! Tisztelt jelen lévő Képviselők! Nem akarom itt hosszan ecsetelni a módosító indítványokkal kapcsolatos véleményt, csak szeretném megjegyezni, hogy azért lássuk, miről is szól ez a sok esetben inkább technikai jellegű törvénymódosítás. Itt egyrészt kialakult egy polémia, hogy a megyéknek is szükséges legyen-e esélyegyenlőségi tervet készíteni. A Jobbik véleménye alapvetően az, hogy eleve önmagában is az esélyegyenlőségi törvény sok sebtől vérzik, az egészet át kellene írni, és újra kellene fogalmazni rengeteg pontot, akár egy új törvényjavaslatot lehetne beterjeszteni.
Mi nem kívánjuk, hogy a megyéket is még ilyen plusz pénzelköltésre szorítsuk, hiszen azt látni kell, ezek a pályázati, illetve ezek az esélyegyenlőségi tervek pénzekbe kerülnek. Sok esetben, adott esetben Budapestről vagy máshonnan majd érkezik egy szakértő egy kis, 200-300 lelkes faluba, és akkor megmondja, hogyan kell majd adott esetben felzárkóztatni a falu szélén lévő két ház lakóit, holott valószínűleg nagyon jól fogják tudni a polgármesterek is, hogy munkát kellene adni nekik, rendnek kellene lennie, tehát a mi véleményünk szerint erre felesleges adott esetben külön esélyegyenlőségi tervet készíteni, akár százezrekért.
Külön azért mindenképpen megjegyezném, hogy szerintem a 2011-es költségvetési törvénybe majd azért illene ezeket a költségeket valahol kompenzálni ezeknél a településeknél. Egy kis településnek néhány százezer forint is rengeteg pénzt jelent. Itt tipikusan megint az a helyzet, hogy munkát adtunk, feladatot adtunk az önkormányzatoknak, de semmilyen költségvetési támogatásban nem részesítettük őket.
Szerintem érdekessége ennek a sürgősségi indítványnak éppen a sürgőssége, ugyanis egy másik fontos pont, amit ugyancsak említett előttem Ivády Gábor képviselőtársam is, hogy eredetileg az előterjesztés, a módosítás 2011. január 1-jére kívánja kitolni azt, hogy gyakorlatilag hatályba lépjen a törvénymódosításnak az a része, ami az esélyegyenlőségi törvényekre vonatkozik. Itt már három időpont-módosítás is érkezett. Van egyszer 2011. április 1-je, 2011. július 1-je és 2011. december 31-e.
Én azért szeretném tudni, most akkor adott esetben mit támogat a kormány, illetve az előterjesztő, mert a mi véleményünk szerint egyébként a december 31-e lenne az elfogadható időpont. Egyrészt, ami már hangoztatva volt, hogy bizony, fél év kell az önkormányzatoknak, mire adott esetben, bár nem kell, de annyi idő áll rendelkezésükre egy gazdasági tervet kidolgozni, másrészt viszont azokat a szakembereket, akiknek a képzése még most folyik, nem biztos, hogy jó, ha leterheljük, és adott esetben két hónap alatt kell megcsinálniuk, nem tudom, hány száz ilyen esélyegyenlőségi tervet. Szerintem erre időt kell adni.
Itt a sok előterjesztésben azért azt mondom, hogy a dr. Kovács Zoltán, a Fidesz képviselője által benyújtott módosító javaslatot tudjuk támogatni, de hozzá kell tennem, hogy én a bizottsági ajánlásban ezt nem is találtam, hogy erre lett volna valamilyen elképzelés. Úgy látom, csak kettőt tárgyaltak meg, kettőt pedig nem, ezért vagyok egy kicsit gondban, hogy akkor most mi is az álláspont.
Nos, nem akarok most tovább ezen a késői órán ezzel sűrűn foglalkozni, csak erre választ kérek, hogy mire számíthatunk.
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť