SZATMÁRY KRISTÓF

Full text search

SZATMÁRY KRISTÓF
SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az előző kormány 2002 óta folyamatos sikerpropagandát folytatott az Új Magyarország fejlesztési terv kapcsán. Büszkén hangoztatták, hogy mindenben elsők vagyunk: először adtuk be az Unióhoz a fejlesztési tervet, 1000 milliárd forint körüli nagyprojektet nyújtottunk be, mi vagyunk az elsők a felhasználásban. A sikerpropaganda mögött azonban a valóság kudarc. Erre egy példát hadd mondjak: az Új Magyarország fejlesztési terv címe bővülés és foglalkoztatottság (Sic!) - csak ez a kettő nem sikerült az elmúlt négy évben.
A hangoztatott sikerekkel azonban más probléma is van. A pályázók ezeket a kiemelkedő eredményeket nem érzékelik. Panaszkodnak a résztvevők a pályázati rendszer lassúságára, sérelmezik a bürokratikus akadályokat, a kifizetések pedig folyamatosan csúsznak.
Egy példát engedjen meg, ami sajnos, nem egy egyedi eset: amikor a pályázónak hitelt kell felvenni annak érdekében, hogy a projektet finanszírozni tudja, tekintettel arra, hogy a kifizetés késik, a hitelfelvétel eredményeképpen pedig a kamatokkal együtt a végén több pénzt kell visszafizetni, mint amennyit a pályázatban elnyert. Ez a helyzet tarthatatlan, ahogy az is, hogy a vállalkozói érdekképviseletek, szervezetek évek óta hangsúlyozzák azt, hogy a 7000 milliárd forint értékű EU-támogatáshoz mérten nagyon alacsony az a 10 százalék, ami a közvetlen vállalkozásfejlesztés számára elérhető. Az előző kormány ezeket az észrevételeket nem vette figyelembe.
Külön problémát jelent a kis- és középvállalkozások részvételi lehetősége a pályázaton. A pályázati feltételekben túl alacsony a támogatási arány. Az az 50 százalék, amit ki lehetne használni, sajnos az elmúlt években csak 20-25-30 százalékos támogatási intenzitásban nyilvánult meg. Ezen feltételek mellett sajnos nagyon kevés mikro-, kis- és középvállalkozás tud a pályázatokon részt venni.
Tisztelt Államtitkár Úr! A 2007 és 2013 közötti költségvetés félidején túl érdemes újraértékelni az EU-s támogatási rendszert, és lényegi változásokat bevezetni, a források felhasználását hatékonyabbá tenni. Időszerű áttekinteni, hogy megfelelő módon működik-e az intézményrendszer, érdemes megvizsgálni, a kifizetések milyen szinten állnak. Tekintettel arra, hogy félidőhöz értünk, lényegében a kifizetéseknek is nagyjából a felénél kéne tartanunk. Sajnálatosan tapasztaljuk azt, hogy csak 13 százalékos a mai napig is a kifizetési intenzitás.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mennyi kifizetés teljesült a 2007-2013-as programozási időszak eddigi szakaszában? Mikorra várható a kifizetések megugrása? Várható-e gyorsítás a kifizetések területén? Fennáll-e a forrásvesztés esélye - ha igen, akkor mekkora összegről van szó -, és egyáltalán: a nemzeti fejlesztési terv forrásai mikor fogják végre a gazdaság élénkülését szolgálni?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť