MÁGORI JÓZSEFNÉ

Full text search

MÁGORI JÓZSEFNÉ
MÁGORI JÓZSEFNÉ (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Tíz nappal ezelőtt, 2010. június 18-án évtizedek óta nem látott katasztrófa sújtotta Makót és a Makót környező településeket. Körülbelül háromnegyed óra alatt lezúdult 100 milliméter eső, és hatalmas mennyiségű cseresznye, sőt több helyen diónyi méretű jégeső. A híradásokban sokat hallhattunk a lakóépületekben, infrastruktúrában esett károkról, ezek is nagyon fontosak. De nagyon keveset az ennél sokkal nagyobb mértékű anyagi veszteségről, ami a mezőgazdasági termőterületeinket érte.
Szinte elmondhatatlan, ami ott történt. A napraforgók tányérjuktól megfosztott kórókként merednek ezerhektárszám, a tájra oly jellemző növényeink, a vöröshagyma, fokhagyma felismerhetetlenségig összeverve, sokszor frissen képződött tavakban rohadnak, a kukorica, a gabonafélék földre döntve, több helyen az intenzív jégveréstől föld alá temetve várják az enyészetet. Minden érintett települést többször végigjártam, hogy az ott élőkkel közösen összeírjuk a kár mértékét, minden nagyobb mezőgazdasági céget megkértem, tájékoztassanak az őket ért csapásról. Makó térségében 56 ezer hektár mezőgazdasági terület van, ebből 40 388 hektár kára 100 százalékos.
Nem nagyítani akarom a kár mértékét, amikor azt állítom, több tízezer család megélhetése került veszélybe. Az alapvető, hogy azok a családok, vállalkozások, amelyek nem jutnak bevételhez a megélhetésüket biztosító mezőgazdasági termelésből, vagy azok a munkavállalók, akik a mezőgazdasági vállalkozásoknál dolgoznak, elesnek éves bevételüktől. De ez a bevételkiesés érinteni fogja a helyi gazdaság minden szereplőjét, mert a mezőgazdaságból élők nem fognak tudni vásárolni sem javakat, sem szolgáltatásokat.
Tisztelt Államtitkár Úr! Egy egész tájkörzet megélhetése került veszélybe. (Az elnök csengetéssel jelzi az idő lejártát.) Ahhoz, hogy ebből kilábaljunk, a magunk ereje kevés, külső segítség kell, ezért a megélhetésünkért folytatott küzdelemhez a kormány segítségét kérem. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť