DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN

Full text search

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN
DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Talán egyetérthetünk abban, hogy azt szeretnénk, hogy Magyarországnak olyan kormánya legyen, amelyik bátran a világ elé áll: ezek a költségvetés számai, ezekkel számol és ezeket betartja, nem fél tőle. Nem szeretnénk, és nem hiszem, hogy azt kívánjuk vissza, hogy Magyarországnak arra a szabadságra legyen szüksége, hogy hazudjon a költségvetés számairól, hogy megtévesszen mindenkit.
(9.30)
Ebből a szabadságból, úgy gondolom, Magyarország nem kér. Az elmúlt 8 évben Magyarország kormányai soha nem mondtak tiszta, igaz, valós számot. Ez a szabadság az, amit mi nem kérünk. (Varga Géza: Nem erről van szó.) Azt hiszem, hogy az, amiről képviselő úr beszél, hogy semmi más nem történik egyébként, mint a magyar kormány Brüsszelben - a többi ország is ezt teszi - megmutatja azt, hogy milyen sarokszámokkal dolgozik, és milyen prognózissal néz előre néhány évre, közgazdászok úgy mondják, a makropályát vázolja fel. De a költségvetés részletei minden más területen, és hogy mit csinál majd vele, az mindenkinek, minden országban a parlament saját döntése, ebbe nem szól bele az Európai Unió. Az Európai Unió mindössze egy tájékoztatást kér ebben az esetben a költségvetés sarokszámairól, hiányról, tervezett GDP-növekedésről, ezekről a sarokszámokról.
Én úgy gondolom, hogy az a kérdés, amit itt felvetett, az önrendelkezés; ha az önrendelkezésre egy kicsit visszagondolunk, azért Magyarország ellen már jó néhány éve túlzottdeficit-eljárás folyik. A szocialista kormányok voltak azok, amelyek egyébként a magyar költségvetés önrendelkezését, az ország önrendelkezését ebben az esetben föláldozták, és mi pontosan azt szeretnénk, hogy olyan költségvetést állítsunk elő, és olyan költségvetést szavazzon meg a parlament, amelyiknek a számait be tudjuk tartani, és bármikor - előtte, utána, közben - a világ elé tudjuk tárni mindenfajta félelem nélkül.
És ha már beszéltünk erről az adósságspirálról, én folyamatosan hallom ezt a csuda kifejezést, hogy a Bajnai-kormány milyen remek válságmenedzselést folytatott; ha a friss számokat megnézzük, azt, hogy azt a felvett és most már valóban el is költött 14 milliárd eurót, azért nézzünk a számok mögé! 2011-ben 537 milliárd forintnyi törlesztése lesz ennek. Akkor hol beszélünk adósságspirálról? Adósságba verték az országot, erről szól a történet, és ebből kell kikerülnie az országnak, ehhez kell egy gazdaságpolitika.
Nagyon sokszor tekintenek úgy az Európai Unióra, mint egy klub. A klubnak van tagsági díja és vannak előnyei, közösen viseljük a költséget, és közösen viseljük az előnyeit is. Ugyanez történik itt is, van egy közös gazdaságpolitika, s ha számítunk az Európai Unió védőernyőire - akár így, hogy hitelben könyörögtünk érte, ha számítunk az Európai Unió védőernyőire -, akkor nyilvánvalóan az egy minimum, hogy mondjuk, a gazdaság és a következő évi költségvetés sarokszámait az Uniónak ugyanúgy, ahogy a többi ország megteszi - valóban, Anglia ebben az egyben kivétel, ezzel az egy kivétellel -, azt megmutatjuk.
Tehát visszatérve, én úgy gondolom, nem kérünk abból a szabadságból, hogy hazudjunk, elég volt ebből, és azt hiszem, hogy Magyarországnak olyan költségvetést kell létrehoznia, amelyik valóban vállalható, és olyan kormányra van szüksége, amelyik meri vállalni a saját számait.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť