FIRTL MÁTYÁS

Full text search

FIRTL MÁTYÁS
FIRTL MÁTYÁS (KDNP): Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az útfejlesztés, korszerűsítés és útépítés az ország, egy térség, egy régió fejlődésének alapvető előmozdítója, ami távlatos gondolkodásmódot és szemléletet tesz szükségessé. A gazdaságfejlesztés és -élénkítés közvetett céljával került rögzítésre még 2001-ben, az Orbán-kormány idején a gyorsforgalmi úthálózati rendszer részeként a Sopront északról elkerülő S9-es, majd később M9-es út nyomvonala. Az említett útszakasz a tervekben éveken át egy új, az ország sugaras rendszerű autópálya-hálózatának kötöttségét oldó M9-es elnevezésű autópálya része volt, amely Bécstől Sopronon át Szombathely - Zalaegerszeg - Nagykanizsa - Kaposvár - Dombóvár - Szekszárd - Szeged - országhatár nyomvonalon épülne meg, és ez az észak-déli irányú, európai jelentőségű közlekedést is segítené. A döntést megerősítette három régió, a nyugat-dunántúli, a dél-dunántúli és a dél-alföldi regionális fejlesztési tanács elnökeinek 2004. október 28-án kötött együttműködési megállapodása.
Tisztelt Képviselőtársaim! Érdekességképpen: a Sopronvármegye 1937. április 30-ai száma elsőként adott hírt a Sopronba vezető autósztráda építésének tervéről. Idézem: “A terv annyira komoly, hogy már értekezletet is tartottak legutóbb a kereskedelmi minisztériumban” - írja a lap. A kereskedelem élénkítésének egyik fő elemét látták a sztrádaépítésben már 70 évvel ezelőtt is; “ez Sopron számára létérdeket jelentő ügy” - írja a cikk. Kronológiailag vázlatosan követve az M9-es történetét, az előzmények ellenére, a térségben élők érdekeivel ellentétben 2006-ban Győrben az érintett térség városvezetői egy olyan hálózati módosításban egyeztek meg az útügyi adminisztrációval, amelyről 2006. március 23-án jegyzőkönyvi megállapodás született, amelynek következtében a nyomvonal Sopront érintő vezetése már nem szerepelt az OTrT 2008. évi módosításában.
Hogy a megegyezés milyen szakmai meggondolásból született, esetleg valakik vagy valakinek az érdekét szolgálta volna, az megválaszolatlan kérdés. Lehet, hogy egyszerűen az úthálózat-vezetés is csak szocialista racionalizálásnak esett áldozatul. Az M9 gyorsforgalmi nyomvonalának vezetéséről többek között az OTrT 2008. évi módosításának parlamenti szakaszában Ivanics Ferenc képviselőtársammal módosító javaslatot nyújtottunk be, amelyben az M9-es gyorsforgalmi út Nagycenk térségétől való szerepeltetését javasoltuk, tekintettel arra, hogy a Sopron és Szombathely között kiépítendő gyorsforgalmi útkapcsolat az előterjesztésből, a törvénymódosításból kimaradt. A törlést elfogadhatatlannak tartottuk, mint ahogyan azt meg érthetetlennek, hogy kinek az érdekét szolgálná. A módosító javaslatot a szocialisták lesöpörték az asztalról. A 2010. április 8-án Zalaegerszegen megalakult M9 térségfejlesztési tanács kiemelten azt fogalmazta meg a maga számára, hogy támogatja a nyugat-dunántúli kezdeményezést, amely az eredeti M9-es teljes dunántúli szakaszáért lobbizik a Sopron - Szombathely - Zalaegerszeg- Kaposvár - Szekszárd útvonalon, összhangban természetesen a 2004-ben aláírt regionális fejlesztési tanácsi elnökök javaslatával.
Tisztelt Ház! A jelenleg hatályos OTrT alapvető regionális, kistérségi és városi érdekeket sért. Az a megoldás, amelyet egy szocialista képviselőtársam a Nyugat-Dunántúlról javasolt, hogy mi, soproniak használjuk Ausztriában az S31-es utat, egyszerűen cinikus számunkra, hiszen mi nem az osztrák gazdaságélénkítésben vagyunk érdekeltek. Abban vagyunk érdekeltek, hogy a turistaforgalom leginkább a Nyugat-Dunántúlon, Győr-Moson-Sopron megyében, Vas megyében valósuljon meg. Sopron és térsége több mint 40 évig szenvedett hátrányt határmentisége miatt, a zárt határváros jellege miatt, ezért fejlesztések elmaradását és visszafordíthatatlan következményeket volt kénytelen elviselni. Ezért is lenne méltánytalan az, hogyha a jelenben a leghűségesebb város elszigetelése továbbra is folytatódna. Éppen ezért abban vagyunk érdekeltek, hogy az M9-es út megvalósuljon.
Az M9-es út nemcsak helyi érdeket, a Sopron és Szombathely közötti szakaszt jelenti, hanem jelenti a Nyugat-Dunántúl belső kohéziójának erősítését, egy nemzetközi, Bécs - Sopron - Fertő - Szombathely - Balaton gazdasági, turisztikai gazdasági tengelyt is. Természetesen közvetlen kapcsolati lehetőség van Sopron térségében az A3-as autópályával Ausztria irányába, ezáltal az európai úthálózathoz is. Éppen ezért nagyon fontos számunkra, hogy az elkövetkező időben az M9-es kérdésköre megoldást nyerjen, és valóban törvényi hatállyal visszakerüljön a területrendezési tervekbe.
Köszönöm, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť