NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kommunizmus időszakában elkövetett tisztogatásoknak ön valóban egy jobb szakértője, nem is ezzel kívánok én most vitába szállni. De mond-e valamit önnek, tisztelt képviselő úr, a következő lista? Kékessy Dezső, Prőhle Gergely, Győri Enikő, Boros Miklós, Barsiné Pataky Etelka, Csóti György, Keskeny Ernő, Szerdahelyi István, Schmitt Pál, Gergely András, Dezső László, Jávorszky Béla, Mikecz Tamás, Gyürk István, Fasang Árpád, Tarr Pál.
(9.20)
Ha nem mond semmit önnek, képviselő úr, ez a lista, akkor segítek: többek között a 2002-es miniszteri kinevezése utáni egy évben ezeket a misszióvezetőket rendelte ön haza, egyet ezen emberek közül áthelyezett, Prőhle Gergely úrról van szó.
Mondok egy másik listát, képviselő úr, talán ezzel kapcsolatban is föltehetem önnek ugyanezt a kérdést: mond-e valamit önnek ez a lista? Bába Iván, Horváth Gábor, Dienes Egon, Gottfried Péter, Kőrösi Csaba, Lőrincz Csaba, Major István, Tomaj Dénes, Zupkó Gábor, Nagy Ágota, Klein András, Nagy József Zsigmond, Kovács Barnabás, Szeratics Péter, Makkay Lilla, Komáromi Andrea, Ambrus Jenő, Trombitás Zsófia, Körmendi István, Szíjjártó Csaba, Gordos Árpád, Csejtei István, Bozsoki Katalin, Szilágyi Mátyás, Sztáray Péter. Ha nem mond önnek ez a lista semmit, képviselő úr, ebben az esetben is segítek: 2002-ben ezeket a személyeket ön fölmentette különféle okokkal a minisztériumi vezető beosztásaikból, és ennek eredményeként a Külügyminisztériumban az összes főosztályvezetőt - egy kivétellel - önök rövid távon lecserélték.
Képviselő Úr! Jelenleg ön az a politikus, akinek semmilyen - megismétlem: semmilyen - erkölcsi alapja nincsen számon kérni bármilyen felmentést. Az pedig, amit a médiában művel, hogy minekutána az utóbbi névsor némelyikét elvétve valóban nagykövetként tovább alkalmazta a minisztérium, és ezt ön megpróbálja - mint ahogy ezt most is tette - kegyként beállítani, ez egyenesen cinizmus. Véletlenül hadd tegyem föl azt a kérdést: nem ez az a hazug cinizmus, ami végül is elvezetett oda, hogy a magyar választópolgár megbüntette önöket a választásokon olyan mértékben, amilyen mértékben megbüntette?
Ami a konkrét kérdés felvetését illeti: igen, a Külügyminisztérium hazarendelt július 31-ei hatállyal tizenöt misszióvezetőt, ezek között vannak - valóban öten vannak, pontosan fogalmazott -, akiknek egyszerűen lejárt a négyéves mandátumuk, és vannak - és ez fontos -, akikben politikai alapon nem bízunk meg. Hogy egy hónap alatt alakítottuk volna ki ezt az álláspontunkat, ezt senki nem mondta, Martonyi János sem mondta; ezeket a személyeket volt alkalmunk az elmúlt években folyamatosan figyelmünkkel követni. Nem bízunk bennük, mert részesei voltak a 2002-es brutális és politikai alapon történő tisztogatásnak, mert részesei voltak annak a folyamatnak, amely az akkori ellenzék vezetőjét külföldön megpróbálta lejáratni, és nem utolsósorban részesei voltak azoknak a döntéseknek, amelyek révén egy lepusztult, többmilliárdos hiánnyal küszködő minisztériumot veszünk át ezekben a napokban önöktől.
Nevek említésétől el kívánok tekinteni, nem tartom ildomosnak, se korrektnek; azt azonban jelezném, hogy az elkövetkezendő időszakban valóban további személyügyi intézkedések várhatók.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť