DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatban több meghatározó ágazati törvénymódosítás mellett egyes kapcsolódó törvények kisebb módosítását is kezdeményezzük.
E közlekedési törvénycsomag számos rendelkezése európai uniós jogharmonizációs kötelezettség teljesítését szolgálja. Ilyen például a vasúti átjárhatóságról vagy vasúti biztonságról szóló irányelvben foglaltaknak a hazai szabályozásba történő átültetése.
Hasonlóképpen uniós előírást léptet érvénybe Magyarországon is a közlekedésbiztonsági auditor intézményét bevezető, e tevékenység végzésének alapvető szabályait rögzítő rendelkezés. A független auditori vizsgálatok a jövőben a közlekedésbiztonsági szempontok fokozottabb érvényesülése érdekében kísérik végig a tervezés minden fázisában a közúti közlekedési beruházásokat.
Engedjék meg, hogy e közösségi kezdeményezéseken alapuló melyben össz csak említve, most néhány, az emberek mindennapi életét közvetlenül érintő szakmai szabályozási újdonságot emeljek ki. A közúti közlekedésről szóló törvény módosításában a járművek hatósági vizsgálatait végző járműjavító vállalkozások által működtetett vizsgáló állomások teljes körű szolgáltatást nyújtva nemcsak az időszakos vizsgálatoknál, hanem a forgalomba helyezéskor is közreműködhetnek a hatósági eljárásban. A járművek hatósági vizsgálatainak színvonala, szakszerűsége a közúti biztonság kulcskérdése, ezért indokolt hatósági ellenőrzésük hatékonyságának javítása. Ennek érdekében javasoljuk, hogy a hatóságnak legyen törvényi lehetősége a járművek visszatartására. A visszaélések kiszűrését is lehetővé tevő ellenőrzést legfeljebb két óra alatt kell elvégezni, így ez aránytalan terhet a közönségnek nem okoz.
A közúti közlekedés biztonsága jelentős részben a közlekedők felkészültségén és szabálykövető magatartásán múlik. Ezek erősítése, támogatása biztosíthatja, hogy hazánkban tovább csökkenjen a közúti balesetek száma. E cél érdekében a törvénymódosítás a járművezetés-képzésben megteremti a korszerű képzési módszerek, így a távoktatási képzési program alkalmazási lehetőségét. A járművezető-képző szakoktatói tevékenység szakmai színvonalát és presztízsét is emelheti a szakoktatói, iskolavezetői és vizsgabiztosi képzés felsőoktatási szintre emelése.
A törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy egyes kiemelt szabálysértések, így a biztonsági öv használatának elmulasztása, ittas vezetés, gyorshajtás vagy tilos jelzésen való áthaladás esetén az eljáró hatóság a bírságot a helyszíni ellenőrzés alkalmával határozathozatal nélkül szabja ki. A határozathozatal a szabályszegés helyszíni elismerése vagy tagadása függvényében a későbbiekben következhet.
A javaslat a visszatartás jogintézményénél megszünteti a különbséget a belföldön és külföldön forgalomba helyezett járművek között szabályszegés elkövetése esetén, ezzel is elősegítve a kiszabott bírság megfizetését. A kiszabott bírságok beszedhetősége az utóbbi időben jelentősen romlott, közel 4 milliárd forint befizetése maradt el. A végrehajtási eljárás hosszadalmas, gyakran nem vezet eredményre.
(16.10)
A tervezet ezért lehetővé teszi, hogy ha az üzemben tartó a jogerősen kiszabott és végrehajtható közigazgatási bírságot a rendelkezésre álló határidőn belül nem fizette be, az eljáró hatóság kezdeményezze a szabályszegéshez használt jármű forgalomból történő időleges kivonását. A törvényjavaslat alapján létrejön egy olyan egységes bírságnyilvántartás, amely az európai uniós adatszolgáltatási kötelezettségnek is megfelel, és egyben biztosítja a közigazgatási bírság hatékonyabb érvényesítését és végrehajtását.
A közutak mentén elhelyezett reklámtáblák, reklámhordozók a járművezetők figyelmét elterelve balesetveszélyes helyzetet okozhatnak. Határozott kormányzati szándék a jelenlegi túlzott mennyiségű és nagyságú táblák megrostálása a kihelyezés engedélyhez kötésével, a szabályszegés szankcionálásával. A módosítás megtiltja a láthatóságot akadályozó, a közlekedés biztonságát veszélyeztető jelzések, berendezések kihelyezését a közút területén, a közút felett és mellett. A rendelkezés 6 hónapos türelmi időt hagy a tilalomba ütköző reklámhordozók felszámolására. Ezt követően a közlekedési hatóság akár ismételten is, 500 ezer forintos bírságot szabhat ki annak az ingatlannak a tulajdonosára, amelynek területén a tárgyat elhelyezték.
Tisztelt Ház! Az önkormányzatok mostanáig nem járhattak el építtetőként az országos közutat is érintő beruházásoknál. A fejlesztéseket hátráltató felesleges adminisztrációt, bonyolult konzorciumi megállapodások megkötését szükségessé tevő akadályt e javaslat megszünteti. Elfogadásával a jövőben a helyhatóságok építtetőként járhatnak el az országos közutat vagy annak területét érintő autóbuszöböl, útcsatlakozás, kerékpárút, csapadékelvezető rendszer, parkolósáv, valamint a járda kiépítése során.
A törvényjavaslat csökkenti a kis költségvetésből gazdálkodó vasutak adminisztratív terheit. A kisvasutak, sífelvonók, iparvágányok üzemeltetői a működési engedélyeztetés és a vasútbiztonsági tanúsítvány beszerzésének költségei és időigényes hatósági eljárása alól mentesülnek. A változás a hazai turizmus, sportturizmus szereplői számára könnyebbséget jelent, a vasúti teherszállítás versenyhátrányait mérsékli.
A törvényjavaslat elsősorban a közösségi közlekedést igénybe vevő utasok biztonságát kívánja növelni azzal, hogy az élet- és vagyonbiztonság érdekében a vasúti járművek és autóbuszok belsejében, állomáshelyeken és pályaudvarokon a kamerás megfigyelés lehetőségét törvényi szinten biztosítani javasolja. A módosítás az adatvédelmi biztos korábbi észrevételeinek megfelelően szigorú adatkezelési garanciákat tartalmaz.
Tisztelt Képviselőtársaim! A légi utasok európai uniós rendeletben meghatározott jogainak érvényesülése, az utasok értesítése, pontos informálása az izlandi vulkáni hamufelhő okozta nemzetközi légiforgalmi fennakadások időszakában több alkalommal elmaradt, illetve hiányos volt. A hasonló helyzetek elkerülése érdekében a jövőben a képviselővel nem rendelkező légitársaságok kötelesek lesznek szerződést kötni e kötelezettségek teljesítésére.
A javaslat a légiközlekedési tevékenységekre, egyebek mellett a légi közlekedés védelmére és a zajkorlátozásra vonatkozó rendelkezések megsértőivel szemben akár százmillió forintig takat s az a bírság kiszabását is lehetővé teszi. A jelenlegi legmagasabb, 3 millió forintos összeg nem jelentett megfelelő visszatartó erőt. A módosítás megerősíti a rendőrség jogosítványait a légi közlekedés védelme területén.
A törvénymódosítás révén a hazai közbeszerzésekben, a közösségi autóbusz-közlekedésben is előnyben részesíthetők a korszerűbb, energiahatékonyabb járművek.
A rövid összefoglalóból is kitűnik: a kormány a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előterjesztése alapján számos, régóta megoldatlan kérdés megnyugtató rendezésére tesz javaslatot. Kérem, hogy észrevételeikkel, szavazataikkal támogassák a kormány és a tárca törekvéseit.
Köszönöm a türelmüket. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť