DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN, a gazdasági és informatikai bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Imponáló az a megszépítő emlékezet, amivel Márton Attila képviselőtársam emlékezik a bizottsági ülésen elhangzottakra. Ezek, amiket elmondott, valóban mind szerepeltek az előterjesztésben, és nagyon örülök, hogy a pozitívumokat ilyen szépen fel tudta idézni.
Nem mondanám el a normál hozzászólásomat, de azért arra szeretnék utalni, ami a bizottsági ülésen is elhangzott, hogy adatvédelmi szempontból a központi közlekedési közigazgatási bírságnyilvántartás, valamint a közösségi közlekedésben bevezetni tervezett biztonsági célú kamerázás és adatrögzítés azért kicsit még tisztázandó. Azzal egyet lehet érteni, hogy javítani kell az államtitkári expozéban szereplő kintlévőségek behajtását, mert azért ez jelentős veszteség az állam részére, és mindez visszahat valahol a közlekedési morálra is, hogyha úgy tudják a szabálysértők, hogy ezt nekik nem kell befizetni, de hogy ez milyen módon történik, hogy mondjuk, végrehajtásra kerülhet a jármű, és esetleg az egy egyszemélyes vállalkozás megélhetési eszköze, és lehet, hogy adminisztrációs hiba, hogy nem jut el a posta a címzetthez... - tehát azért bizonyos garanciális elemeket fontosnak tartanék ennek az alapjában véve helyes célnak a realizálásában.
Ugyanakkor, ami meglehetősen szabályozatlan, csak így kijelölt cél szerint szerepel benne, ez az utakat övező hirdetések ritkítása. Az való igaz, hogy Magyarországon kicsit túlburjánzott ez az - hogy mondják? - op-őrület, óriásplakát-őrület, -divat, hogy minden kanyarban mosolyog valaki ránk. Persze, amikor Fidesz-politikusok mosolyogtak ránk, akkor még nem volt meg ez a törvényjavaslat, akkor még senkinek nem volt problémája a közlekedésbiztonsággal. Most, hogy vége a választásnak, most a Fidesz gyorsan leszedeti a táblákat. Szóval, hogy honnan, melyik tábla kerül le, ha ebben egy racionális szempont, tényleg közlekedésbiztonsági szempont érvényesül, amit jó lenne, hogyha kicsit taxatívabban, részleteiben tartalmazna ez a törvényjavaslat, és nem aszerint történne, hogy na, ez a te táblád, ez a másik táblája, az egyiket le kell szedni, a másik, úgy látjuk, hogy kevésbé veszélyes helyen van - arról nem is beszélve, hogy lehet, hogy az óriásplakátok tartalmát is szűrni kellene, mert van, ami nem balesetveszélyes, van, ami meg nagyon is, különösen tavasszal. Úgyhogy úgy gondolom, vannak ebben reális célok is, de az, hogy mindent a közlekedésbiztonság mögé becsomagolni, ami lehetőséget teremt arra, hogy például itt az óriásplakát-piacon egy nagyon jelentős átszervezés, piacátrendezés történjen, az kérdéses.
Ugyanakkor - a közlekedésbiztonságot előtérbe helyezve - enyhít is a törvényjavaslat bizonyos közlekedésbiztonsági szabályoknak az objektív felelősség köréből történő kikerülésében. Itt nem mondanám, hogy fejből mondom, le van írva, hogy a gyermekülés, a bukósisak és a mobiltelefon-használat, ha jól értelmezzük, kikerülne az objektív felelősség köréből, ami nem biztos, hogy az elkövetési hajlandóságot csökkenteni fogja.
Az, hogy erősödni fog a hatóságoknak a közigazgatási bírságok befizetésére vonatkozó hatásköre, lényegét tekintve, azt hiszem, még támogatható is. Tehát ezeket mind összevetve helyezkedtünk arra az álláspontra, hogy tartózkodunk, vannak benne pozitív, és vannak el nem fogadható elemek.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť