JÁVOR BENEDEK

Full text search

JÁVOR BENEDEK
JÁVOR BENEDEK (LMP): Köszönöm, elnök úr. Igen, én fogom elmondani az interpellációt. Tisztelt Államtitkár Úr! Érd, Százhalombatta, Szigethalom, Halásztelek, Tököl - számos ipari és közlekedési szennyező forrásnak kitett település a főváros szomszédságában. A térség legújabb keresztje a tököli repülőtér, amelyből a területre szemet vető befektetők fapados légikikötőt, újabban teherszállító gépeket vonzó logisztikai központot fejlesztenének. A létesítmény körbe van építve lakóingatlanokkal, a legközelebbi halászteleki ház 500 méterre, Szigethalom 700 méterre van, az érdi házak tetejét pedig szinte súrolják a fel- és leszálló gépek. A zajhatárérték túllépése mindennapos, emellett a repülőtér működése állandó ivóvíz-biztonsági kockázatot is jelent.
Az ügy és a reptér már ma is jelentős zajhatása miatt egymást érik a lakossági tiltakozások, illetve a hatóságoknál indított eljárások. Eddig több mint 6200 tiltakozó aláírás is összegyűlt, mindhiába. A petícióban azt kérték a helyben lakók, hogy a kormány ne járuljon hozzá az ingatlan repülőtérré nyilvánításához, szüntesse meg a kormányhatározat repülési funkció megtartására vonatkozó részét, és fogadja el a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium korábban született szabályozási javaslatát a nem nyilvános fel- és leszállóhelyeken folyó repülési tevékenységek korlátozására.
A kormány képviselőjének két részletben, 2008 tavaszán és 2009 őszén átadott petícióra a mai napig nem érkezett válasz. Szeretnénk tudni, hogy ez alapján a környéken élők joggal gondolhatják-e azt, hogy a kormányzati szándék a tököli reptér felfejlesztése. Ezt már csak azért is fontos lenne tisztázni, mert annak idején nevetséges olcsón, mintegy 2 millió forintért jutott hozzá a tulajdonos a 408 hektárhoz. Ha a területet más célra, például lakóövezetként értékesítik, az állam bevétele jóval magasabb lehetett volna.
A leszállóhely törvénytelennek látszó, mindössze egy nap alatt lezajlott engedélyezése miatt Szigethalom korábban törvényességi felülvizsgálatot is kezdeményezett, mivel a folyamatba nem vonták be az illetékes környezetvédelmi hatóságot, bár ez a Ket. szerint semmissé tenné az engedélyt.
A reptér ma is üzemel, holott a törvénysértés, illetve az önkormányzatok és a helyi lakosok kizárását az eljárásból a vádhatóság is elismerte.
A helyiek szerint a hatóságok hozzáállása azzal is összefügghet, hogy a területet egy Demján-cég privatizálta, és jelenleg a Fidesz-alapító Wachsler Tamás által vezetett cég fejleszti. Ezek a szempontok azonban nem írhatják felül a hatályos jogszabályokat és az egészséges környezethez való állampolgári jogot.
Mindezek miatt kérdezzük, hogy van-e olyan, a nyilvánosság előtt nem ismert gazdaságfejlesztési érdek, amely indokolja, hogy a térség lakossága bizonyíthatóan az egészségre ártalmas zajterhelést kell hogy elviseljen, és egyéb környezeti kockázatoknak legyen kitéve egy vélhetően törvénytelenül engedélyhez jutott repülőtér miatt. Ha nincs, akkor mit és mikor tervez tenni a kormány a jogsértő helyzet megoldása, több mint százezer ember nyugalmának és biztonságának visszaadása érdekében.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az LMP, szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť