DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány úgy tervezi szabályozni a regisztrációs adót, hogy a környezetvédelem terén elért eredmények fenntarthatóak legyenek.
A regisztrációs adó szabályozási filozófiája nem az autók értékére épül, hanem az autók környezetszennyezési tulajdonságaira. A személygépkocsikra vonatkozó kiinduló, abszolút összegben meghatározott regisztrációs adótételek 250 ezer és 9 millió 622 ezer forint között alakulnak. Az adótétel mértéke a motor típusától, lökettérfogatától és környezetvédelmi besorolásától függ. Egy kicsit leegyszerűsítve: minél régebbi és minél korszerűtlenebb, kevésbé környezetbarát motorral felszerelt a személygépkocsi, annál magasabb a kiinduló adótétel. A használt gépjárművek esetében a ténylegesen fizetendő adó a gépjármű korától függően csökken. A hibridmotorral felszerelt gépjárművek adótétele 190 ezer forint, tekintettel arra, hogy a hibridmegoldás érdemi környezetszennyezés-csökkentést mutat a kizárólag belső égésű motorral felszerelt gépkocsihoz képest. Az adótétel egyébként 2006 óta nem változott.
Magyarország az újonnan értékesített gépkocsitípusokra 2002-től rendelkezik a fajlagos szén-dioxid-kibocsátás konstrukciós adattal, az ezt megelőzően újonnan forgalomba helyezett személygépkocsik esetében ilyen adat nem áll rendelkezésre, azaz a régi járművek tekintetében nem tartalmaz a hazai hatósági nyilvántartások egyike sem olyan adatot, amelyből megállapítható lenne a szén-dioxid-kibocsátás. Tekintettel azonban arra, hogy a regisztrációs adót a külföldről történő behozatal esetén régi járművekre is alkalmazni kell, ezért csak olyan kritériumok határozhatják meg az adókategóriába történő besorolást, ami minden adóztatandó gépjármű esetében rendelkezésre áll.
Tisztelt Képviselő Úr! A kérdésében felvetett probléma megoldásának szabályozási lehetőségét a kormány a regisztrációs adó soron következő módosításakor megvizsgálja.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť