BALOG ZOLTÁN

Full text search

BALOG ZOLTÁN
BALOG ZOLTÁN közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Valóban azt gondolom, hogy az általános probléma, amiről beszél. Márpedig, hogy milyen módon jelennek meg a romák, a magyarországi cigányság képviselői vagy csak éppen ilyen háttérrel rendelkező emberek a médiában, valóban súlyos probléma. De ugye, azért abban egyetértünk, hogy ez nem elsősorban egy kormány feladata vagy felelőssége. Hiszen önök egyébként a szabad médiáért küzdenek, a sajtószabadságért, a médiaszabadságért. Ez azt jelenti, hogy a kormányzat legfeljebb általános szabályozások elvén szólhat bele ezekbe a dolgokba. Azt gondolom, hogy az új médiatörvény, kevés szó esett erről, az emberi méltóságot, a kiskorúak jogát ahhoz, hogy ne kelljen olyan műsorokkal szembesülniük, ami a fejlődésükre káros, sokkal inkább tekintetbe veszi, mint az eddigi médiaszabályozások, úgyhogy azt javaslom, hogy az ezáltal kínált eszközöket érdemes kihasználni akkor, amikor úgy gondoljuk, hogy bármilyen népcsoport vagy bármilyen származás alapján valakit negatív színben tüntetnek föl.
Ez az egyik oldala a dolognak, és valóban lehet arról beszélni, hogy különösen a kereskedelmi műsorokban, a média show-műsoraiban előszeretettel alkalmaznak roma szereplőket, hogy sztereotip módon mutassák be a társadalmi problémák szemléltetőjeként. Valószínűleg, vannak erre utaló jelek, pénzügyi konstrukciókkal sakkban tartott statisztákról van szó ezekben az ügyekben. Úgy gondolom, erre a médiatörvény komolyan vétele a megoldás.
Másrészt viszont hadd mondjam azt még el, mielőtt a Rádió C-re rátérnék, hogy az egyik része a negatív sztereotípiák bemutatása, a probléma másik oldala viszont az, hogy világosan kell beszélnünk olyan társadalmi feszültségekről és konfliktusokról, amelyek ma többséget és kisebbséget egyaránt érintenek, és az ő konfliktusaik is. Úgy gondolom, ebből a szempontból nemcsak a médiának, hanem a politikai elitnek, vagy mondjuk így, a közélet szereplőinek is van felelőssége abban, hogy olyan létező feszültségforrásokról, olyan létező konfliktusokról, amelyeknek bizony van etnikai háttere is, azokról kevésbé nyíltan beszéltünk eddig.
(9.10)
Ez oda vezetett, hogy vannak olyan emberek, akiknek ilyen súlyos gondjaik vannak, és ugyanakkor nem találják meg azokat a politikai üzeneteket meg azokat az intézkedéseket, amik ennek a problémának a megoldására vonatkoznak. Tehát azt gondolom, hogy egyrészt a tiszta, világos, őszinte beszéd ezekről a dolgokról, kendőzetlenül is, olyan ügyekről, amiknek bizony megvan a maguk szociokulturális háttere; nyilván érzi, hogy a szavak választásában én is igyekszem egyrészt ezeknek az embereknek az emberi méltóságát tiszteletben tartani, másrészt meg azokról is beszélni, akik bizony adott esetben áldozatai ezeknek a konfliktusoknak.
Ami magának a roma médiának az ügyét érinti és ezen belül a Rádió C ügyét érinti, egyetértek képviselőtársammal abban, hogy nagyon fontos, hogy a romák, a magyarországi cigányság képviselői saját hangon meg tudjanak szólalni a médiában. Valóban, ebből a szempontból a Rádió C története sikertörténetként indult, és valóban vannak olyan momentumai, amire azok, akik létrehozták, büszkék lehetnek.
De éppen a világos beszéd jegyében hadd mondjam azt, hogy azért ennek a történetnek vannak árnyoldalai is. Tehát az nem egy működő médiakonstrukció, amely évente több tíz milliós adósságot halmoz föl, és aztán odaáll a nyilvánosság elé, hogy valaki oldja meg ezt a kérdést, és valamilyen módon rendezze ezt a tartozást. Oda jutott ma ez az anyagi ellehetetlenülés - mondjam azt, hogy részben a nem alkalmas menedzsment, részben pedig a rossz konstrukció -, hogy még azt a támogatást sem tudtuk odaadni a Rádió C-nek, amit egyébként a költségvetésben neki szántunk, és a következő évben is neki akarunk szánni, merthogy köztartozással rendelkező intézménynek, szervezetnek nem lehet állami támogatást, költségvetési támogatást adni.
Tehát én úgy gondolom, hogy azoknak, akiknek fontos a romák megjelenése saját hangon a médiában, össze kell fogni abban az ügyben, hogy hogyan tudunk létrehozni egy olyan működőképes konstrukciót, amely nem halmoz föl majd újra és újra, évente ilyen mértékű adósságokat. Mi a jó szándékunkat és az együttműködési készségünket bizonyítandó a jelenlegi költségvetésben is szerepeltetünk egy olyan sort, ami a roma média, a romák médiatámogatására irányul. Bízom benne, hogy lesz olyan szervezet, lesz olyan konstrukció, amelynek oda lehet adni majd ezt a támogatást, és akkor valóban saját hangjukon szólalnak meg azok, akiknek bizonyos súlyos gondjai vannak ma nemcsak a magyar közéletben, hanem bizony a szociális helyzetük tekintetében is.
Köszönöm a figyelmét, figyelmüket. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť