DR. BRAUN MÁRTON

Full text search

DR. BRAUN MÁRTON
DR. BRAUN MÁRTON (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Elnök úr felkonferálásával ellentétben azért kértem szót, tisztelt képviselőtársaim, hogy legyen alkalmunk megemlékezni egy, a számunkra igen fontos 20 évvel ezelőtti eseményről. 20 éve, 1990. november 6-án írta alá Magyarország azt az okiratot, amelyben az Európa Tanácshoz csatlakozott. Ez az egyezmény mind a szervezet, mind hazánk szempontjából rendkívüli jelentőségű volt, hiszen az Európa Tanács volt az első olyan európai politikai fórum, amelyhez csatlakozhattunk a rendszerváltás után, ugyanakkor Magyarország volt az első, amely a szocializmusból éppen kiszabadult országok közül elsőként teljes jogú taggá válhatott.
Tisztelt Ház! A háború után, 1949-ben alapított Európa Tanács egy világos politikai és ideológiai állásfoglalást felmutató szervezet. Az alapító tagállamok elkötelezték magukat a plurális demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság tiszteletben tartása mellett. A totalitárius struktúrák helyett a politikai pluralizmus, a kollektivizmus és ideológiai türelmetlenség helyett az egyéni szabadságjogok tisztelete és védelme, a pártállamiság helyett a jogállamiság mindenek fölé helyezése volt kezdettől fogva a szervezet hitvallása. Ehhez járult még, hogy a mindennapi élet területén előmozdítsa a tagállamok közötti együttműködést.
Amikor az Európa Tanács megszületett, létrehozói arra törekedtek, hogy a szervezet meghaladja a puszta kormányközi együttműködés kereteit, értékközösséggé váljon. Ezt szolgálta a Tanács talán legfontosabb dokumentuma, az 1950-ben elfogadott, az Emberi Jogok Európai Egyezménye is, amelynek jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a lisszaboni szerződés alapján az Európai Unió is a konvenció részévé válik.
Az Európa Tanács intézményei, a miniszterek tanácsa, a parlamenti közgyűlés, az Európai Emberi Jogi Bíróság és az emberi jogi biztos működésük során számos esetben igazolták, hogy alkalmasak arra, hogy betöltsék az alapítói célokat. Mára az Európa Tanács 47 tagjával a legszélesebb európai politikai fórummá vált.
Tisztelt Ház! Az Európa Tanács és Magyarország kapcsolatait vizsgálva számos említésre méltó eseményt találunk. Ilyenek az Információs és Dokumentációs Központ létrehozása Budapesten a Parlamentben 1991-ben. A következő évben a parlamenti közgyűlés nyári ülésszakát Budapesten tartja. Antall József miniszterelnök felszólalt az ülésen. 1995-ben megnyílik az Európai Ifjúsági Központ Budapesten, amely az Európa Tanács második Strasbourgon kívüli intézménye. 1998-1999 között Magyarország látta el a miniszteri bizottság elnökségi feladatait. Hadd említsem meg az ’56-os forradalom 45. évfordulóján az Európa Tanácsnak ajándékozott eredeti ’56-os zászlót és annak átadási ünnepségeit Strasbourgban. Mindezek mellett szeretném még kiemelni az Európa Tanács szerepét nemzetpolitikai céljaink megvalósítása szempontjából is.
Ma az Európa Tanács az első és legfontosabb fóruma mind jogi, mind politikai tekintetben a nemzeti kisebbségek kérdésének. Mindenképpen meg kell említeni magát a monitoringeljárás folyamatát, a nemzeti kisebbségek jogairól szóló keretegyezményt, a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartáját, valamint az Európa Tanácsnak az autonómiát elsőként politikai dokumentumba foglaló ajánlását.
Tisztelt Ház! Az elmúlt 20 évben 84 képviselőtársunk volt tagja az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének. Többen közülük vezető pozíciókat töltöttek be az évek során. Ha azzal kezdtem, hogy Magyarország volt az első volt szocialista tagállam, akkor hadd legyünk büszkék arra, hogy magyar raportőre volt az Észtország, Szlovénia, Horvátország, Moldova, Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Grúzia és Andorra felvételéhez kapcsolódó monitoringjelentéseknek.
Elmondhatjuk tehát, tisztelt Ház, hogy Magyarország és képviselőin keresztül a Magyar Országgyűlés a 20 évvel ezelőtti felvétellel nemcsak egy lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen egy széles körű európai értékközösségben, hanem maga is aktívan hozzájárult annak alakításához és formálásához. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť