DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány kiemelten fontos feladatnak tekinti az épületek energiatakarékos felújítását. Teljesítenünk kell az EU energetikai és klímavédelmi előírásait, de nem lehet közömbös számunkra az sem, hogy a felújított lakásokban megváltozik az élet minősége, a csökkenő fűtési kiadások miatt felszabaduló pénzüket a családok az életük más területein hasznosíthatják.
A nemzetgazdasági tárca a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal közösen egy új, egységes nemzeti épületkonstrukciós és épületenergetikai program kidolgozásába kezdett, amely nemcsak az iparosított technológiával készült épületek, közöttük a panelépületek, hanem a hagyományos építési szerkezetű, azaz téglából épült lakóépületek és családi házak, valamint az állami, önkormányzati, alapítványi, felekezeti fenntartásban lévő középületek energiahatékony felújítására is kiterjed. Az épületek felújítása mellett része a programnak a megújuló energiaforrások használatának, terjedésének támogatása is. Ezeket a programokat az új Széchenyi-terv keretében 2011 januárjában tervezzük meghirdetni.
(9.30)
Elsődleges célunk a lakosság és az állam energiafelhasználásának, illetve ennek következtében ilyen célú költségeinek csökkentése, az ország energiafüggőségének oldása, az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentése. A pályázatokban a korábbinál szigorúbb műszaki és energetikai követelményeket fogunk bevezetni, úgy, hogy azok teljesülését szigorúan ellenőrizni is fogjuk. A minőségi anyagok beépítése és a szakszerűen elvégzett munka lehet csak az energetikai jellemzők javításának, a költségek érdemi csökkentésének garanciája.
A minőségi felújítások eredményeként megváltozik az építészeti környezet, értékesebb lesz a lakásállomány. Az első évek során, egy lassabb felfutású bevezető szakaszban évi 100 ezer, majd fokozatosan gyorsítva évi 150-200 ezer lakás-egyenértékű ingatlan felújításával számolunk. Arra törekszünk, hogy a pályázati rendszer kiszámíthatóan működjön, ne változzanak évről évre a pályázati feltételek, a lakók és a lakóközösségek is évekre előre tudjanak tervezni.
A vissza nem térítendő támogatás mellett keressük azokat a finanszírozási konstrukciókat, amelyek segítséget nyújthatnak a lakossági saját erő előteremtéséhez. Ebben jelentős szerepet kap az előtakarékosság ösztönzése, a lakás-takarékpénztári megtakarítások feltételeinek javítása. A lakások felújítása olyan befektetés, amely a mai, pénzszegény világban megtérül mind az állam, mind a családok számára. Az épületek felújítása a következő években több milliárd forint nagyságrendű megrendelést jelenthet az építő- és építőanyag-iparban működő hazai kis- és középvállalkozások számára, és ezzel akár százezret meghaladó új munkahelyet teremthetünk az építésgazdaság területén. (Folyamatos zaj.)
Egy országos mentori hálózatot állítunk fel annak érdekében, hogy a lakosság az új programmal kapcsolatos minden szükséges információhoz és segítséghez hozzájuthasson. Az energiatakarékos felújítások támogatásával az állam szociális célra, valamint az intézmények fenntartására fordított kiadásai is jelentősen mérsékelhetők. A mentori hálózat feladata az is, hogy a programok a szegényebb rétegekhez is eljussanak. (Az elnök megkocogtatja a csengőt.)
Kiemelt feladatként fogalmaztuk meg, hogy az ország energiaszegénység által leginkább sújtott vidékein, településein, településrészein kell elsősorban segíteni. A nagy lakótelepek általános jellemzője, hogy miközben az épületek energetikai adottságai rendkívül rosszak, ebből eredően magasak a fűtési terhek, az ott élő családok jövedelmei alacsonyak. Ezek a családok jövedelmük nagyon nagy hányadát fűtési számlájuk kifizetésére fordítják.
Egyes lakótelepek az elmúlt évtizedekben az energiaszegénység csapdájában vergődő lakóközösségek szimbólumává váltak, függetlenül attól, hogy a főváros valamelyik kerületében vagy az ország egy-egy nagyobb vagy kisebb településén találhatók. A jövő év januárjában induló felújítási program segítségével ezek a lakótelepek remélhetőleg újra élhetővé válnak. A program sikeres megvalósítása ugyanakkor olyan együttgondolkodást és közös cselekvést igényel, amelyben az államnak, a helyi politika szereplőinek és a lakóközösségeknek egyaránt szerepet kell vállalnia. Ebben számítok a képviselő úr segítségére is.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť