DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A fővárosi Hajógyári-szigetre tervezett 400 milliárd forint értékű kaszinóberuházás koncessziós szerződését 2008-ban írta alá az akkori pénzügyminiszter, majd az 57/2009-es kormányrendelet a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló 2006. évi törvény felhatalmazása alapján kiemelt jelentőségűvé minősítette a beruházáshoz kötődő hatósági ügyeket.
(9.40)
Tekintettel arra, hogy az Álomsziget-beruházással kapcsolatos hatósági ügyek kiemelt jelentőségűvé nyilvánítására vonatkozó előterjesztés Veres János volt pénzügyminiszter utasítására tíz évre titkosításra került, ezen körülmény nagymértékben lassította a vizsgálati folyamatot. Matolcsy György miniszter úr feloldotta a titkosítást a projekt ügyében, és az iratokat hamarosan nyilvánosságra is fogják hozni. Vélhetően azért lettek ezek az iratok titkosítva, mert tíz év az elévülése annak a bűncselekménynek, amely az ügy mögött meghúzódik.
A KEHI részjelentése szerint a játékkaszinókra vonatkozó jogszabályi környezetet a Pénzügyminisztérium, illetve a kormány éveken keresztül a vizsgált kaszinóprojektek befektetői igényeinek figyelembevételével, egyes esetekben jogszabályba ütköző módon, az állami érdekekkel ellentétesen alakította. A játékadó mértékének beruházói lobbizás eredményeként történő nagyarányú csökkentésével a költségvetési érdekek jelentősen sérültek.
A kormány az Álomsziget- és a sukorói projektet úgy nyilvánította nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá, hogy a törvény által megkövetelt fontos közcél nem állt fenn. A kiemelt beruházássá nyilvánításról szóló döntés meghozatalában részt vett akkori kormánytagok esetében - különös tekintettel Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökre - felmerül a hivatali hatalommal való visszaélés bűntettének alapos gyanúja. A rendelkezésre álló dokumentumok alapján ugyanis megállapítható: ismert volt számukra az, hogy a kiemeltté nyilvánítás törvényi feltételei nem állnak fenn, így egy ilyen tartalmú kormányrendelet megalkotása törvénysértő volt.
A 2010. október 27-ei kormányülésen döntöttek a kiemeltté nyilvánítás visszavonásáról. Az erről szóló kormányrendelet szerkesztése és kihirdetése folyamatban van.
A vizsgálat több szálon indult meg, és jelenleg is tart. A folyamatban lévő hatósági engedélyezési eljárások áttekintésén túlmenően kiterjed az érintett ingatlanok értékesítésére, valamint a lefolytatott privatizációs eljárásokra is.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť