DR. TÓTH JÓZSEF

Full text search

DR. TÓTH JÓZSEF
DR. TÓTH JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Felszólalásom célja a figyelemfelhívás, mégpedig egy olyan témában, amely konszenzusos volt az elmúlt időszakban; talán erkölcsileg is megengedhetem, hisz az előző kormányok esetében is szóvá tettem.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy a panelfelújítási program az előző kormányok népszerű programja volt. A lakásszövetkezetek, társasházak körében egyre ismertebbé, majd népszerűbbé vált ez a program. A számok is ezt mutatják. Pályázati kiírásokra évről évre több pályázat érkezett, a program keretében egyre több épület újult meg. Az épületek, illetve a lakások egynegyede, illetve egyharmada újult meg. A panelházakban lakó állampolgárok egyre nagyobb hányada ismerte fel a korszerűsítésben rejlő lehetőségeket. Megvalósítására mind jobb-, mind baloldali irányítású település és a lakók is büszkék voltak. A szabályozhatóság, a mérhetőség bevezetésével, a külső szigeteléssel az energiafogyasztás csökkent. A panellakások fenntartása, rezsiköltsége alacsonyabb lett. Ez a költségmegtakarítás nagy segítséget jelentett a szerényebb jövedelmű, nehezebb szociális helyzetű lakosok számára. A felújított házak emellett megszépültek, növelve ezzel az ingatlanok értékét, eladhatóságát. Javult a tulajdonosok felelősségérzete, javult a környezettudatosság, értéknövekedést jelentett, és esztétikai javulást is jelentett ez a panelprogram.
Összegészében tehát egy példaértékű program volt, emellett szociálisan érzékeny is volt a program, mert a panel lakóépületekben lakó átlagos vagy annál nehezebb jövedelmi, vagyoni viszonyok között lévő embereket segítette. Emellett környezetkímélő is volt a program, mert a korszerűsítés következményeként kevesebb lett a károsanyag-kibocsátás. Emellett értékteremtő volt a program a gazdasági válság ellenére, mert a kivitelezésben részt vevő építőipari vállalkozásoknak megrendelést, a munkavállalóknak új munkahelyeket teremtett. Emellett nemzeti is volt, mert a kivitelezésben döntően hazai kis- és középvállalkozások vettek részt. Ennek ellenére a jövő évi költségvetés-tervezetből azt olvashatjuk ki, hogy a 2008-as pályázatokra van pénz.
A kérdés úgy szól, hogy hogyan folytatódik a panelprogram, megszűnik vagy folytatódik. Biztosít-e a kormány forrást erre a hasznos feladatra? Nem tudják a lakók, a társasházak, az önkormányzatok, hogy mi lesz helyette - ha lesz helyette. Nem tudjuk, hogy milyen korszerűsítésre terjed ki, kik pályázhatnak, milyen önrészt kell vállalniuk. Eltelik 9 hónap, s nem látni a folytatást. Ha lesz, annak a mértékét, annak a feltételeit nem látni. Ígéretek vannak, részben hallom tegnap egy interpelláció kapcsán is, hogy a Széchenyi-tervben lesz majd erre valamilyen forrás, részben hallani, hogy a CO2 terhére.
Összegészében az iparosított technológiával épült lakóházak további korszerűsítése, úgy gondolom, megkérdőjelezhetetlenül időszerű. Az érintett lakosság önerejéből nem tudja megoldani ezt a feladatot. Az állami szerepvállalás ebben elkerülhetetlen. Kérem, vegyék, vegyük figyelembe a lakosság érdekeit, ne hagyjuk cserben a panellakásokban élő közel 2 millió állampolgárt.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť