HEGEDŰS TAMÁS

Full text search

HEGEDŰS TAMÁS
HEGEDŰS TAMÁS (Jobbik): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót ezen a késő éjjeli órán. Emlékezzünk! 1918. október 31-én a korábban kudarcot kudarcra halmozó, ám a hatalmat annál inkább megragadni kívánó Károlyi Mihályt Habsburg József főherceg - zavaros körülmények között - kinevezte Magyarország miniszterelnökévé. Ennek előzményeként a bolsevik befolyásoltságú katonatanács megszállta Budapest stratégiai pontjait, előkészítve ezzel a magyar történelem első baloldali hatalomátvételét. A katonaszökevényekkel, csőcselékkel és zavaros értelmiségi vigécekkel felduzzasztott tömeg végrehajtotta az úgynevezett őszirózsás forradalmat, ami halálos csapást mért a történelmi Magyarországra, ezeréves államunkra.
Károlyi hatalomra jutásának napján aljas martalócok bestiális kegyetlenséggel, családja szeme láttára, otthonában megölték a vörös gróf legnagyobb politikai ellenfelét, gróf Tisza Istvánt, aki ebben a vérzivataros időben talán a legnagyobb eséllyel kormányozhatta volna Magyarország hajóját a viharos tengerből egy biztonságos kikötőbe. Illő, hogy róla, a tomboló baloldali forradalmi terror áldozatáról külön tisztelettel is megemlékezzünk, mert nemcsak az ország miniszterelnökeként és nemcsak bátor katonatisztként, hanem az Országgyűlés elnökeként is beírta nevét a magyar történelembe.
Halálával a magyar történelem legsötétebb időszaka következett: az ezeréves magyar állam széthullása, területének darabokra szaggatása. Ennek következményeit ma is nyögjük, az országcsonkítás sebei máig sem gyógyultak be.
(1.40)
A nemzetpusztulásért többen is hibáztathatók, de a felelősség mindenekelőtt Károlyi Mihályt terheli, azon egyszerű oknál fogva, hogy akármilyen gyanús körülmények között is, de ő került az ország élére. A hatalom pedig olyan felelősséggel jár, amely nem hasonlítható össze egy egyszerű állampolgári vagy közpolitikusi felelősséggel. Kimondhatjuk: Károlyi Mihály miniszterelnökként, majd a népköztársaság elnökeként elárulta a hazáját, Magyarországot.
Baloldali és liberális közvélemény-formálók persze nem restek a szerecsenmosdatásban, érdemeként említve például az úgynevezett földosztást, ami valójában csak egy teátrális akció volt, és az általános választójog kiterjesztésének szándékát. De még ha valódi értékként is fognánk föl ezeket, akkor is eltörpülnének azon bűn nagysága mellett, amit a hadsereg szétzüllesztése, a honvédelem megsemmisítése jelentett. Károlyi Mihály és kormánya 1919 decemberéig 1 millió 200 ezer katonát fegyverzett le és küldött haza, amire semmi mentség nincs. Ha feltételezzük, hogy a Magyar Királyság nemzetiségi viszonyait tekintve a fele volt csak magyar nemzetiségű, és annak fele is, tegyük fel, erősen csökkent harcértékű, egy 250-300 ezres magyar véderőt akkor is hetek alatt fel lehetett volna állítani a hazafias tisztikar vezetésével. Ez elegendő lett volna ahhoz, hogy katonailag megvédjük történelmi határainkat, és ebből a pozícióból menjünk Trianonba, a béketárgyalásokra. Lehet, hogy a területcsonkítást így sem kerültük volna el, de lényegesen kedvezőbb végeredménnyel, az biztos.
Fontos hangsúlyoznunk, hogy a borzalmas területi és lakosságvesztés nem közvetlenül az első világháború következménye volt. Az ugyanis véget ért a padovai fegyverszünettel november 3-án, de azonnal elkezdődött egy újabb, a területrabló háború; ha jellemes ember állt volna az ország élén, ma azt mondanánk, a magyar honvédő háború. De megértük azt a szégyent, hogy szervezett honvédelemre még csak kísérlet sem történt, így önként és megszégyenülve kullogtunk ki a szomszédok által megszállt területekről. Örök dicsőség azoknak a hősöknek, akik dacolva a központi irányítás hazaárulásával és szerencsétlenkedésével, mégis fegyvert fogtak a haza védelmére.
A dicsőséges és a Vörös Hadsereg által hátba támadott székely hadosztály ugyan minden hősiessége ellenére sem tudta megmenteni Erdélyt, de a Rongyos Gárda bátor és önfeláldozó önkéntesei megőrizték Sopront és környékét Magyarországnak, mint ahogy Balassagyarmat hős védői is városukat. Az ő példájuk mutatja, mire lett volna képes egy szervezett magyar haderő. Azért, hogy ezt a honvédő harcot soha nem vívtuk meg, a felelősség egyetlen embert terhel, az ország irányítását bitorló Károlyi Mihályt és annak rezsimjét. Soha ne feledjük el a hazaárulás eme legsúlyosabb bűnét!
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť