DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az 1-8. sorszámú módosító indítványokhoz kívánok hozzászólni ebben a vitaszakaszban.
Az általános vitában is utaltunk arra, hogy ez a törvényjavaslat a Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényen átvezeti mindazokat a módosításokat, amelyek a feladatoknak és hatásköröknek az új szerkezetben való elhelyezését célozzák. Az általános vitában az MSZP vezérszónokaként is elmondtam, helyesnek és jónak tartjuk, hogy a kormány idehozza ezt a törvényjavaslatot, sőt a tartalma ellen sincs kifogásunk. Csak utalok arra, az előbb Gelencsér képviselőtársam engem megkritizált, hogy azt sem ismerjük el, ami jó a kormány által előterjesztettekben. De igen! Az, hogy a kormány ezt keresztülvezetve a jogszabályokon idehozza, helyes dolog, és a tartalmával sincs alapvetően vitánk. Sőt, azt is szeretném aláhúzni, hogy a kormány saját szerkezetalakító szabadságát sem gondolnánk megkérdőjelezni. A kormány a saját belátása, a legjobb politikai és szakmai szándéka, valamint tudása szerint alakítja ki a szerkezetét és végzi a munkáját. Ezt helyénvalónak és rendjén valónak tartjuk.
Amit kritikával illetünk, az az, hogy ebben a törvényben jó néhány olyan ágazati terület újraszabályozását is elvégzi a kormány, illetve ilyen javaslatot tesz a parlament asztalára, ami szerintünk jogbizonytalanságot okoz, hiszen az iparjogvédelmi szabályoktól kezdve gyámügyi és egyéb szabályokat részletesen átalakít ebben a törvényjavaslatban. Egyébként több olyan tartalmi szabályozás van ebben, amit jónak tartunk és amivel egyetértünk. Van olyan is, amit kritizálunk, erről is beszéltünk az általános vitában, ezeket most nem kívánom részletesen megismételni. De azok a módosító javaslatok, amiket Ipkovich György képviselőtársammal együtt nyújtottunk be a törvényjavaslathoz, azt célozzák, hogy a kormány a nagyobb jogbiztonság érdekében - hogy a jogkövető állampolgárok felismerhessék azt, hogy egyes területeken milyen szabályok kerülnek az Országgyűlés asztalára, és milyen új normákat fogad el az Országgyűlés - válassza szét ezeket a tárgyköröket.
Tehát önmagában a minisztériumok felsorolásáról szóló törvénnyel átvezetett, az új szerkezetbe illesztett feladatokkal és hatáskörökkel nincs problémánk, azt támogatjuk. Az iparjogvédelemnél és egyéb szakkérdéseknél a szabályozás tartalmában van jó néhány olyan kérdés, amit támogatunk, de azt kérjük, hogy a jogbiztonság érdekében a kormány válassza ezt külön, és alkossa meg külön törvényekben, törvénymódosítás formájában ezeket a szabályokat. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť