DR. MENGYI ROLAND

Full text search

DR. MENGYI ROLAND
DR. MENGYI ROLAND, a gazdasági és informatikai bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági és informatikai bizottság ma délelőtti ülésén megtárgyalta, és általános vitára ajánlotta a törvényjavaslatot, 21 igen és 4 nem szavazattal.
A bizottság többségének véleménye szerint a földgáz biztonsági készletezéséről szóló 2006. évi XXVI. törvény, valamint a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény módosítása az új földgázár-szabályozás bevezetésének első lépése. A javaslat értelmében a földgáz biztonsági készlet indokolt szintjét az energiapolitikáért felelős miniszter rendeletben határozza meg. A javaslat megteremti a lehetőségét, hogy a lakossági fogyasztókat jellemzően ellátó, egyetemes szolgáltatás esetében a hazai kitermelésű, valamint az import földgáz források árát a Magyar Energia Hivatal javaslata alapján a miniszter rendeletben állapítsa meg. Ezzel biztosítható, hogy az egyetemes szolgáltatásban részesülő, a fogyasztási jellemzőikből fakadóan alacsonyabb alkupozícióval rendelkező kisfogyasztók díjaiban is megjelenhessen a nyugat-európai gázpiacok, valamint ezzel párhuzamosan a hazai kitermelés alacsonyabb árainak kedvező hatása.
A földgáz biztonsági készletezéséről szóló 2006. évi XXVI. törvény módosítása megteremti a lehetőséget a miniszter számára, hogy a földgáz biztonsági készlet indokolt szintjét 600 millió köbméter és 1200 millió köbméter közötti intervallumban, valamint a kapcsolódó részletszabályokat rendeletben határozza meg. Emellett a javaslat azt is biztosítja, hogy a készlet esetleges mérséklése a fogyasztói árakra is csökkentően hasson.
A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény módosítására vonatkozó javaslat egyben azt is biztosítja, hogy a társaságokra kivetett különadó ne legyen a fogyasztók számára továbbhárítható.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť