JÁVOR BENEDEK

Full text search

JÁVOR BENEDEK
JÁVOR BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az LMP képviselőjeként és a fenntartható fejlődés bizottsága elnökeként abból a szempontból vizsgálom ezt az előterjesztést, hogy az abban foglaltak vajon milyen mértékben segítik egy fenntartható Magyarország kialakítását.
Az előterjesztő, Rogán Antal már idézte Lendvai Ildikó emlékezetes mondását a gázáremeléssel kapcsolatban, én hadd idézzem emellé a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának idén augusztusban tett nyilatkozatát. Ő azt mondta, hogy ősszel nem fog drágulni a gáz. Itt fekszik az Országgyűlés előtt novemberben egy olyan javaslat, amely ellentmond ennek az augusztusi ígéretnek: a gáz ismét drágul. Ugyanazt figyelhetjük meg, amit megfigyelhettünk annak idején Lendvai Ildikó nyilatkozata kapcsán is.
A helyzet az, tisztelt Országgyűlés, hogy ebből a kettős beszédből egyik politikai oldal sem fog tudni kikeveredni, tekintve, hogy az egész felelőtlen félrebeszélés és hazudozás alapja, hogy teljesen téves a szocialista és a Fidesz-kormányok energiapolitikája. Arra törekszenek, hogy mesterségesen alacsonyan tartsák a gáz árát, szembemenve azokkal a piaci folyamatokkal, amelyek a gáz árának emelkedését nemzetközileg és hosszú távon elkerülhetetlenné teszik.
Ez a kötéltánc átmenetileg sikeres lehet, és átmenetileg lehetséges, hogy alacsonyan tudjuk tartani a gáz árát, de hosszú távon nagyon sokba fog kerülni az országnak. Egyfelől ennek a mesterséges árleszorításnak a költségei valahol meg fognak jelenni, és hosszú távon a kormányzatnak kell majd beszállnia a gázfinanszírozásba, és kormányzati költségként meg fog jelenni ez a mesterségesen alacsonyan tartott ár.
Ráadásul az a cél, ami megfogalmazódik a kormány előterjesztésében, és amivel természetesen egyetértünk, hogy a rossz kereseti helyzetben lévők számára valamilyen módon biztosítani kell, hogy az energiaszámlák ne jelentsenek kifizethetetlen terhet számukra, ez egy támogatható cél, azonban ennek megvalósítására a mesterségesen alacsonyan tartott gázár nem alkalmas. Nem alkalmas, mert nem éri el a legrászorulóbbakat, nem éri el azokat, akik vidéken tűzifával, kőszénnel, más forrással fűtenek, kizárólag a gázzal fűtő rétegeket éri el. Nem alkalmas azért, mert nem ösztönöz takarékosságra. Gyakorlatilag a minél többet fogyasztókat kedvezményezi. Nem alkalmas egy hosszú távú energiapolitika megfelelő formálására, mert versenyhátrányban tartja a megújuló energiaforrásokat, lehetetlenné teszi, hogy Magyarországon egy fenntartható energiapolitika irányába menjünk el. Nem alkalmas, mert lassabb megtérülést biztosít az energiahatékonysági beruházásoknak, és ezáltal gátolja ezeknek az elterjedését, és nem alkalmas, mert az egyedi lakossági beruházások, hosszú távú fűtésberuházások során a gázüzemű készülékek felé tereli a beruházásokat, tehát tovább erősíti Magyarország gázfüggőségét, tovább erősíti azt az egyoldalú, orosz gáznak való kitettségünket, amelyből menekülni kéne.
Mi azt gondoljuk, hogy egy olyan energiapolitikára lenne szükség, amely érvényesíti az energiaárakban annak a tényleges piaci, környezeti és társadalmi költségeit, és a szociálpolitikai célokat nem mesterséges hatósági árakban, hanem a szociálpolitika megfelelő eszközeivel kívánja kezelni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az embereknek nem olcsó gáz, hanem meleg otthon kell; olyan intézkedésekre van szükség, amelyek minden magyar állampolgár számára egyenlő módon biztosítják a hozzáférést ahhoz, hogy otthonaikat ki tudják fűteni, függetlenül attól, hogy milyen energiahordozóval fűtenek, függetlenül attól, hogy beleesnek-e egy szűk kedvezményezetti körbe, vagy sem. Olyan lakossági rezsitámogatásokra volna szükség, amelyek valóban a rászorulók esetében biztosítani tudják a fűtés költségeihez azt az állami hozzájárulást, amely elkerülhetetlen, ugyanakkor a tényleges költségek gázárakban való érvényesítése során lehetővé teszi, hogy ne egy teljesen mesterséges és a XXI. században fenntarthatatlan energiapolitika felé mozogjon az ország.
Tisztelt Országgyűlés! Ma kezdődik a mexikói Cancúnban a nemzetközi klímapolitikai csúcs, amelynek pont az a célja, hogy világszinten elinduljunk egy ilyen energiapolitikai irány felé, és egy olyan klímavédelmi politikai felé, amelyik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) lehetővé teszi a fenntarthatóság megvalósítását. Ez a javaslat erre alkalmatlan, ezért nem fogjuk támogatni.
Köszönöm a szót. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť