KOVÁCS TIBOR

Full text search

KOVÁCS TIBOR
KOVÁCS TIBOR, a gazdasági és informatikai bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Úgy gondolom, méltatlan az Országgyűléshez, hogy egy ilyen jelentőségű törvényjavaslatot ilyen körülmények között és ilyen módon tárgyal az Országgyűlés. Ugyanis, tisztelt képviselőtársaim, nem igaz az az állítás, amit az előterjesztő itt öt percben előadott, hogy itt az árszabályozásról szólna ez a törvényjavaslat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Évtizedekre meghatározza ez a törvény a magyar gázpiac jövőjét és annak további működését.
Ha egyébként az a sugalmazás, amit az előterjesztő itt elmondott, hogy az előző kormány úgymond indokolatlanul emelte háromszorosára a gáz fogyasztói árát, akkor nagyon könnyű helyzetben lenne a Fidesz, mert most egy egyparagrafusos törvényjavaslatot kellene csak benyújtania, amiben bejelentik, hogy 50 százalékkal csökkentik a gáz árát. (Taps az MSZP padsoraiban.) De nem erre tettek javaslatot, mert hallhattunk róla, hogy 10 százalékkal kívánják növelni a gáz árát (Zaj az MSZP soraiban.), ráadásul ez azt is jelenti, hogy egyes embereknek kevesebbel fog emelkedni a gáz ára, de a 10 százalékos átlagár azt jelenti, hogy másoknak viszont sokkal többel. Nem beszélve arról, hogy egyébként ez az ármoratórium meg az árszabályozás nem oldja meg a távhőszolgáltatásban élő közel 800 ezer család problémáját, ugyanis ők nem ebbe a kategóriába tartoznak, tehát az ő fűtési költségeik jelentősen növekednek.
Néhány hónappal ezelőtt Orbán Viktor még azt mondta, pontosabban: közel egy évvel ezelőtt azt mondta, az a törekvése, hogy Magyarországnak az egyoldalú gázfüggőségét megszüntesse, oldja, és a több oldalról történő ellátást biztosítsa.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a tervezet pontosan ellentétes ezzel a korábbi szándékkinyilatkoztatással. Ez a javaslat pontosan az ellentétét fogja eredményezni a magyar gázpiacon annak, mint amit korábban ezzel kapcsolatban hangoztattak.
A biztonsági készlet csökkentését nem is értjük, nem is tudjuk magyarázni, mert az ellátásbiztonságot jelentősen befolyásolja ez a kérdés, hogy ez miért olyan tétel. Ugyanis az az érv, hogy ez csökkenti a költségeket, ez nem állja meg a helyét, mert hiszen a tárolás általános költsége, beruházási költsége akkor is annyi egy adott gáztároló esetén, ha abban 600 millió vagy 1200 millió köbméter gázt tárolnak. (Dr. Orbán Viktor: Ez nem így van.)
Azt mondta a kormány, hogy a jelenlegi ármoratóriumot addig tartják fönn, amíg az új árszabályozást be nem vezetik. Az árszabályozás nincs itt előttünk, viszont van előttünk egy javaslat, ami kísértetiesen emlékeztet az 1990 előtti szocialista rendszer gyakorlatára, nem piacgazdasági viszonyok között, hanem egy miniszter saját hatáskörében kívánja szabályozni a gáz árát, semmilyen garanciát nem adva egyébként arra, hogy ez az árszabályozás megfelel mindenkinek, mind a gáz fogyasztóinak, mind a gáz szolgáltatóinak.
(18.50)
Ráadásul a javaslat azt is tartalmazza, hogy megszűnik az egységes gázárszabályozás országszerte, tehát előfordulhat az, hogy Budapesten sokkal kevesebbe fog kerülni a földgáz fogyasztói ára, mint a vidéki településeken.
Beszélnünk kell arról is, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez a szabályozás jelentős mértékben kiszolgáltatja Magyarországot Oroszországnak és az oroszországi gázszolgáltató és gáztermelő cégeknek. (Zaj a kormánypártok soraiban.) Ez az a kérdés, tisztelt képviselőtársaim, amiről önök nem mernek beszélni itt a parlamentben, hogy mi az Orbán-kormány őszinte szándéka ezzel kapcsolatban, hogyan kíván beavatkozni a magyar energiaellátás rendszerébe, milyen rendszert akar létrehozni, ami csatlakozik az európai szándékokhoz, amit korábban az Országgyűlés is elfogadott, az energiapolitika hosszú távú fejlesztésére vonatkozó elképzelést, amit a Fidesz is megszavazott. Ez a javaslat pontosan ellentétes azzal az Országgyűlés által elfogadott nyilatkozattal.
Szeretném a kormánypárti képviselőket figyelmeztetni arra, hogy önök a felelősek Magyarország energetikai rendszeréért, Magyarország energiaellátásáért. A fülkeforradalmi hevületet talán el kellene felejteni, és visszatérni a szakmai megoldásokhoz. (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.)
Mindezekre tekintettel mi nem tudjuk támogatni ezt a javaslatot. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť