PUCH LÁSZLÓ

Full text search

PUCH LÁSZLÓ
PUCH LÁSZLÓ (MSZP): Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, egy hagyomány ma megtört, amikor 3 nap alatt egy ilyen mértékű energiaszabályozást kell elfogadnunk. Ebben a Házban az elmúlt 8-10 évben volt egy olyan hagyomány, hogy nagyjából az energetikai szabályozásban konszenzusos döntésre törekedtünk, mivel ez nem egy rövid távú politikai érdekek mentén működtethető rendszer, és hosszú távon mindannyian meg fogjuk fizetni annak az árát, ha nem gondoljuk végig, hogy egy-egy intézkedés milyen következménnyel jár.
Én azt gondolom, hogy ez a szabályozás, ami előttünk van, egy három nap alatt kikényszerített diktátumnak inkább megfelel, mint egy valódi szabályozásnak. Amit itt az urak elmondtak, és az államtitkár úr csak jelzett, az Energia Hivatal szerepe nem mindenben felel meg annak, ami a törvényben le van írva. Egy kiszámítható árszabályozásról, egy kiszámítható működésről beszélünk, de azt akkor nem törvényben szabályozzuk, hanem miniszteri rendeletben, ami akár nagyon rövid távon is, minden egyeztetés nélkül módosítható. Úgy gondolom, nem jelent kiszámíthatóságot ez a törvényi szabályozási pont, amikor a miniszternek korlátlan lehetőséget biztosít, hanem a hektikusság lehetőségét teszi a rendszerbe, amelyben valamit szabadon bármikor lehet módosítani, annak következményei a piac szereplőire mindenképpen megvannak.
Eddig egy kiszámítható árszabályozás volt. Lehet, hogy ez az árszabályozás nagyon sok esetben nem volt jó, nagyon sok esetben lehetne módosítani rajta, de azt gondolom, a képviselő uraknak akkor, amikor ezt a gombot megnyomják, végig kell gondolniuk, hogy milyen következményei vannak a módosításnak. Mert amikor Magyarországon gázkrízis volt, akkor ellátási biztonság volt. Amikor az oroszok elzárták a csapot, attól Magyarországon minimális korlátozással képesek voltunk túlélni az időszakot, és úgy gondolom, ez mind annak a következménye, hogy eddig egy olyan energiapiac működött Magyarországon, ami hosszú távon stabilan biztosította nemcsak a lakosság, hanem az ipari szereplők ellátását is.
Ugye, azt egyszer már kipróbáltuk, hogy amikor mesterségesen alacsonyan tartjuk az árakat, és a lakossági árakba szociálpolitikai intézkedéseket is beépítünk, akkor valahol ezeknek az áraknak meg kell téríteniük a beruházási költségeket és a tényleges költségeket, és ez egyszer be fog következni. Amikor 1998-2002 között az MVM és az ottani árakon keresztül mesterségesen alacsonyan tartott árak után ez vagyonvesztéssel járt, ezt ma a piac máshol fogja megfizetni, a szabadpiacon fogja megfizettetni.
A másik, amikor a képviselő urak arról beszélnek, hogyan változnak az árak, ebben a törvényben van egy nagyon sarkalatos kérdés, ez pedig az elosztói tarifákat érinti, amikor az egységes elosztói tarifa volt az árképletben, ami azt jelentette, hogy akár Baranya megyében, akár Budapesten, ahol sokkal olcsóbb az elosztás költsége, egy átlagárat lehetett számolni, azt az Energia Hivatallal lehetett kontrolláltatni, és az került be az árba. Ma ez nagyon hektikus lesz, hisz szabadon választható műfajjá válik az elosztói tarifák beépítése az árba.
A másik, amit szeretnék mondani, hogy a belföldi kitermelésű gázzal kapcsolatosan önöknek igazuk van, hogy az nagyon kulcskérdés, de a törvény pillanatnyilag csak azt mondja, hogy a MOL-ra vonatkozik, csak az nincs odaírva, hogy a MOL integrált olajtársaság, amelyik gázkitermeléssel foglalkozik, más nincs Magyarországon. Azt gondolom, ez egy kicsit szemfényvesztés. Nyugodtan be lehetett volna írni, hogy ezt a MOL-ra próbáljuk ráhúzni. A külföldi befektetőkre, akik ma kutattak Magyarországon, ez a paragrafus erre nem vonatkozik. Azt gondolom, ez is elgondolkodtató. Igaz, talán az előterjesztő tudta, hogy pillanatnyilag még nem termelnek ki gázt.
A másik, amit szeretnék mondani - hiszen itt azért sietek, mert azt gondolom, öt percben tényleg komolytalan egy ilyen nagyságrendről beszélni -, azért az átláthatóságról, csak az államtitkár úrnak mondom: az Energia Hivatalnak eddig előzetesen nyilvánosságra kellett hoznia az árral kapcsolatos összes intézkedését, a honlapján meg kellett jelentetni, összehasonlító árakat kellett alkalmazni, de mindezt a törvény egy mondatával eltörli, tehát nem kell nyilvánosságra hozni az idevonatkozó előterjesztést, ami a rendszerhasználati díjakra vonatkozik.
Az összehasonlító elemzés elvégzésének kötelezettségét eltörli a törvény, tehát nincs ilyen kötelezettsége. A hivatalnak nem kell kikérnie senkinek a véleményét, az engedélyesekét sem, és nem kell senkivel egyeztetnie az árról. Azt gondolom, ez nem a nyilvánosság és nem az átláthatóság jegyében történt. Azt hiszem, talán a legfontosabb az, hogy az indokolt költségek felsorolása sincs előírva ezt követően a hivatal honlapján.
Úgy gondolom, mindezt érdemes végiggondolni, és érdemes volna a képviselő uraknak végiggondolniuk azt, hogy lehet rövid távon nagyon sikeres egy ilyen szabályozás, de ez hosszú távon nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak és a gázfogyasztóknak.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť