ROGÁN ANTAL

Full text search

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Gondolom, sokan emlékeznek még Lendvai Ildikó képviselőtársam elhíresült mondatára 2002-ből a földgázárakkal kapcsolatban, de én most nem is erre szeretnék visszautalni, hanem sokkal inkább arra, ami utána következett. Ha az elmúlt 8 esztendőt megnézzük, akkor 2002 júliusában Magyarországon még 45 forintba került egy köbméter földgáz a lakosság számára, ugyanezért a mennyiségért ma egy lakossági fogyasztó 140 forintot kénytelen fizetni. Amiből az következik, hogy három és félszeresére emelkedett a földgáz lakossági fogyasztói ára az elmúlt 8 esztendőben Magyarországon. Ez nyilvánvalóan nemcsak a piaci árviszonyok megváltozásával indokolható, hanem azzal is, hogy az ezzel kapcsolatos törvények, tehát az árszabályozás magyarországi mechanizmusa, rendszere rossz volt, nem működött, nem a fogyasztók érdekeit képviselte, hanem sokkal inkább a nagyfogyasztók, azon belül is a gázszolgáltatók érdekeit jelenítette meg.
Ennek jegyében került az Országgyűlés elé már júniusban is az a törvényjavaslat, amely gyakorlatilag gázárstopot vezetett be Magyarországon, lehetővé téve a miniszternek, hogy egyedileg szabályozza az ezzel kapcsolatos fogyasztói árakat. Itt szeretném arra emlékeztetni az Országgyűlést, hogy ha maradtak volna úgy a jogszabályok, ahogy korábban voltak, akkor gyakorlatilag több mint 15 százalékkal emelkedett volna a földgáz ára az elmúlt több mint 5 hónapban. Gyakorlatilag ezt sikerült megakadályozni. Ehhez képest az Országgyűlés elé kerülő új törvényjavaslat, azt gondolom, lehetővé teszi azt, hogy lényegesen kisebb mértékű áremelkedés következzen be a lakossági szektorban.
A földgázellátásról szóló törvény éppen ezért, ennek érdekében módosítja az árképletet, nevezetesen azzal, hogy a 40 százalékos spotár bekeverését biztosítja az importföldgáz-ár képletébe. Ez a gyakorlatilag azt jelenti, hogy az egyetemes szolgáltatók részére megvásárlásra felajánlott földgáz vételárának csak a 60 százaléka a hosszú távú nagykereskedelmi szerződésben meghatározott földgázár, a maradék 40 százalékát pedig ennél az olcsóbb baumgartneri árak adják. Ez lehetővé teszi azt, hogy az egyetemes szolgáltatás keretében a hazai kitermelésű, valamint az import földgázforrások köréből az olcsóbb energiaforrások, olcsóbb gázforrások is eljuthatnak a piacon alacsonyabb alkupozícióval rendelkező kisfogyasztókhoz. Ez talán a törvény legfontosabb jellemzője.
Ezzel párhuzamosan szeretném önöket emlékeztetni arra, hogy ez az a törvényjavaslat, amely megalapozza a jövő évi földgázárak rendszerét. Abban az esetben, ha az Országgyűlés elfogadja ezt a törvényt, akkor lehetővé válik, hogy a következő esztendőben az előző évek dinamikus árnövekedésével szemben Magyarországon a lakosság kétharmadánál a földgáz ára egyáltalán nem vagy legfeljebb 1 százalékkal emelkedik majd.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezzel párhuzamosan nagyobb rugalmasságot is biztosít a törvény a jelenlegi rendszerhez képest, például a készletezés szabályainak megállapításánál, hiszen a jogszabály elfogadása óta jelentősen változott a fogyasztási szerkezet, a fogyasztás mértéke és az infrastrukturális környezet. Gondolok arra például, hogy míg néhány évvel ezelőtt még 15 milliárd köbméter volt a Magyarországon elfogyasztott földgáz mennyisége, addig ma már ez 11. Ez részben a gazdasági válság hatásának, részben a fogyasztási szerkezet megváltozásának tudható be. Nyilvánvaló, hogy éppen ezért a készletezéssel kapcsolatos szabályokat végig kell gondolni. A túlzó mértékű készletezés ugyanis túlzó költségeket jelent, amelyek megjelennek a földgáz fogyasztói árában. Így a módosítás lehetőséget biztosít a miniszter számára, hogy a földgáz biztonsági készlete indokolt szintjét bizonyos korlátok között, valamint a kapcsolódó részletszabályokat rendeletben határozza meg.
(18.40)
Tisztelt Képviselőtársaim! Meggyőződésem, hogy ez a törvényjavaslat, amennyiben az Országgyűlés által elfogadásra kerül, akkor egy olyan új árszabályozási rendszert vezet be Magyarországon, amely valóban azt fogja eredményezni, hogy a fogyasztóknak csak a valós költségeket tükröző egyetemes szolgáltatási árakat kelljen megfizetni. Ne kerüljön sor arra, ami a korábbi időszakban jellemző volt, hogy például elismert tőkemegtérülést 8-10 százalékon ismertek el a szolgáltatók részéről a fogyasztói gázárakban, hogy egyébként a szolgáltatói nyereségkorlátot 120 százalékon húzták meg, hogy még likviditási tényező felszámítását is lehetővé tették a földgáz árában.
Azt gondolom, hogy ezeknek a tényezőknek a jelentős korlátozásával egy olyan viszonyrendszer alakul ki, ami valóban lehetővé teszi, hogy a következő években a miniszter kordában tudja tartani a lakossági gázárak, a lakossági fogyasztási árak emelkedését.
Éppen ezért kérem az Országgyűléstől, hogy ezt a javaslatot minél hamarabb elfogadni szíveskedjen.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť