ROGÁN ANTAL

Full text search

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz):Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Némi malíciával hallgattam azért, amikor MSZP-s képviselőtársaim aggódtak azért, hogy esetleg kiszolgáltatjuk az oroszoknak a magyar földgázpiacot, mert ezt pont tőlük hallani azért elég érdekes volt. Ezt már a bizottsági ülésen is egyszer volt módom a mai napon megállapítani. Ez azzal az érveléssel együtt, ami szintén elhangzott a bizottsági ülésen, miszerint közben előnyös helyzetbe hozzuk a kanadai és magyar tulajdonú gázszolgáltató cégeket, így együtt különösen üti egymást, ami azt illeti. El kellene dönteni, hogy most melyiket is szeretnék elmondani.
Ami számomra világossá vált mind a ma elhangzott MSZP-s hozzászólásokból, mind a bizottsági véleményekből, hogy úgy látom, közöttünk egyvalamiben van egy igen erőteljes mértékű vita. Ez az, hogy ők a jelenlegi piacon itt tartózkodó szolgáltatók érdekeit igen erősen védelmezik, mi pedig nem erre vagyunk elsősorban tekintettel, hanem sokkal inkább a fogyasztói érdekekre. Nyilvánvaló, hogy Magyarországon az árszabályozás változása, az árképlet módosulása nem a szolgáltatók számára lesz jó, hanem sokkal inkább a fogyasztók számára lesz kedvező. Ez óriási különbség, de ezzel számolni kell. (Puch László: Egy év múlva kiderül.) Tehát mi az elmúlt 8 esztendőben is világossá tettük, hogy ebben a formában a gázárak ilyen szabályozásával nem értünk egyet.
Tisztelt Képviselőtársaim! A másik oldalról szeretnék arról is beszélni, ami itt elhangzott a kapacitások tekintetében. Ez nagyon fontos dolog, és óriási különbségtétel, ha így nézzük, hogy a Magyarországon jelenleg meglévő tárolókapacitás mértékének, méretének megítélésében hogyan is vélekedünk. Az biztos, hogy kapacitásra szükség van. Nem is az a kérdés, hogy ekkora kapacitás kell-e, vagy sem, hanem hogy van-e rugalmasság abban a tekintetben, hogy ezt a kapacitást mire használjuk fel. Hiszen a jelenlegi szabályok gyakorlatilag ezt a rugalmasságot nem garantálták, ugyanakkor viszont miközben Magyarországon a gázpiac mérete gyakorlatilag majdnem a kétharmadára zsugorodott, aközben azonban az eredeti méretű tárolási kapacitás költségei az árakban megjelentek, ezt nyilvánvalóan a fogyasztók megfizették.
(19.20)
Ha van egy rugalmasság, amit például most ez a törvényjavaslat biztosít, akkor nyilvánvaló, hogy az árakban is kisebb költségek fognak ebből a szempontból megjelenni. Kérem, hogy ezt vegyék figyelembe.
Végül a másik oldalról szeretnék arra is utalni, hogy az én véleményem szerint az a típusú árelképzelés vagy árszabályozási mechanizmus, ami ebből a törvényből tükröződik, valamennyire eleget tesz egyébként a megújuló energiákkal kapcsolatos elvárásoknak is a következő szinten.
Ha megnézik, mi arra törekszünk, hogy Magyarországon a legalacsonyabb gázfogyasztású háztartású háztartások kerüljenek kedvezőbb helyzetbe. Ugyanez lesz azoknál, akik 1200 köbméter alatt fogyasztanak, az 1200 és 1500 köbméter között fogyasztóknál. Magyarul, eltérünk attól, ami az elmúlt időszakban pont inkább jellemző volt, hogy arra kényszerítettük a fogyasztókat, hogy egyébként nagyobb fogyasztási közösségeket hozzanak létre. Ezekben a nagyobb fogyasztási közösségekben kvázi nagyfogyasztóként tűnjenek fel, és ezzel gyakorlatilag a gáz felhasználását próbáltuk erősíteni.
Azt gondolom, hogy ez pontosan ellenkező irányba hat, úgyhogy ha így nézzük, akkor a törvényjavaslat pontosan kielégíti a megújuló energiákkal kapcsolatos igényeket, mert ahhoz vezethet, hogy a háztartások túlnyomó többségében elgondolkodjanak azon, hogy valamilyen alternatív energiafelhasználás bevezetésével, ezzel párhuzamosan viszont a kedvezőbb fogyasztású kategóriába kerüljenek. Ez persze majd ez eddigi fűtésrendszereknél - társasházak, egyebek - szintén valószínűleg indukálni fog melyben össz, de erre van a kormánynak másik oldalról olyan támogatáspolitikája, ami lehetővé teszi az alternatív energiaforrások elterjedését akár az európai uniós pénzek felhasználásával.
Úgyhogy úgy gondolom, hogy az a javaslat, ami a Ház elé került, koherens javaslat, és ha megengedik, egy pillanatra szeretnék kitérni a módosító indítványokra is. A képviselő úr módosító indítványait láttam, és a gazdasági bizottság ülésén azért nem támogattam őket, mert ha végigolvassa alaposan a törvényt, akkor azt láthatja, hogy az ezzel kapcsolatos részletszabályok megállapítására a törvény egyébként általánosan a minisztert hatalmazza fel. Azt gondolom, hogy ezeket nem a törvényjavaslat szintjén, hanem egyébként a miniszteri rendelet szintjén kell szabályozni. Ennek megfelelően mint észrevételt továbbítottam a felügyelő miniszter felé, de azt, hogy ezt a törvénybe beépítsük, nem javasolnám tisztelt képviselőtársaimnak.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť