VÁGÓ GÁBOR

Full text search

VÁGÓ GÁBOR
VÁGÓ GÁBOR (LMP): Most két olyan MSZP-s módosítóról szeretnék beszélni, ami teljességgel irracionális, amint azt megszokhattuk tőlük.
A 33. és a 34. lehetővé tenné, hogy egy olyan biztosító lépjen színre, amely nagy kockázatnak minősülő biztosítási esemény bekövetkezte esetén nem tudna helytállni. A biztosítók helytállási kötelezettségét és biztonságos működését teljes egészében aláásná ez az irracionális javaslat. A 34. pedig elveszi a felügyelet mérlegelési jogát, és nem akadályozza meg a felügyelet biztosító tevékenységének módosítását, még akkor sem, ha az veszélyezteti a biztosítás szerződésből eredő kötelezettségének teljesítését. Tehát magyarul arról van szó, hogy ezáltal megint a biztosítottak jogai csorbulnának.
Így összegészében itt, a vitaszakasz ezen pontjaihoz arra enged következtetni, hogy a kormány arra készül, egy újabb pénzügyi-gazdasági válsággal... - s ehhez kapcsolódóan egy pénzintézeti stabilitási válsággal néz szembe a kormány. Ezért a stabilitási törvény intézkedésének lehetőségét, illetve időbeli hatályát kiterjeszti 2011. június 30-ig, ezzel azt a látszatot kelti, hogy a jövő év második felében számít arra, hogy lesznek olyan pénzügyi szervezetek, amelyek a stabilitási törvény alapján állami tőkeinjekciót vagy állami kezességet fognak kérni. Ezen rendelkezés a kormány valamennyi eddigi gazdasági stabilizációs rendelkezését hitelteleníti, és arra enged következtetni, hogy a nehéz helyzetbe került adósokat sem tudja és nem képes megmenteni, megfelelő mentőcsomagot kidolgozni, és ezért a rendkívüli értékvesztés és céltartalékképzés miatt stabilitási gondokkal küzdő hitelintézeti szektor képét vetíti előre. Ez az ország kockázati megítélését még inkább rombolja, amely emelkedő piaci kamatokban és gyengülő árfolyamokban mutatja meg a hatását, amely az adósok helyzetét tovább rontja, a bankok kockázatvállalási képességét, ezáltal a hitelellátottságot a tőkepiacon tovább gyengíti.
Kérem szépen, tisztelt kormány, hogyha valóban ilyen nehézségekre számít a kormány, az csakis egyszerűen a Matolcsy-féle vudu-gazdaságpolitikának tekinthető (Zaj a kormánypártok soraiban.), viszont hogyha komolyan szeretnénk elkerülni ezt a rémet, hogy itt a tőkepiacok veszélyben vannak, akkor ne húzzuk ki ezt a Stabilitási Tanácsot, hiszen úgy érezzük, ott valóban szükség van rá. Szerintünk már kijöttünk a kátyúból annyira, hogy ne kelljen egy ilyen tanácsot fönntartani, és ne kelljen ezzel a magyar állam biztonságát is megkérdőjelezni.
Köszönöm a szót. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť