KULCSÁR GERGELY

Full text search

KULCSÁR GERGELY
KULCSÁR GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A nemzeti ügyek kormánya - önök számtalanszor így határozták meg önmagukat, ami rendkívül hangzatos. A kormány folyamatosan hangsúlyozza, hogy a magyar gazdaság talpra állításának egyik legfontosabb feltétele a magyar kis- és középvállalkozások támogatása. Ezt a kormányprogramban is megerősítik: “A nemzeti ügyek politikájának egyik fontos célkitűzése, hogy Magyarország váljék a közép-kelet-európai régió leginkább vállalkozásbarát országává.” Ezen túl külön fejezet foglalkozik a hazai vállalkozások és az önkormányzatok viszonyával “Vállalkozásbarát önkormányzatok” címmel.
A magyar vállalkozások versenyhátrányát a multikkal szemben önök - nagyon helyesen - többször hangsúlyozzák kormányprogramjukban. Vállalkozásbarát önkormányzatokat óhajtanak, de ennek pont az ellenkezőjét cselekszi a fideszes városvezetők jó része, élén a mintaváros Debrecen önkormányzatával. A cívis város vezetői a közelmúltban olyan rendeletet alkottak, amely a már így is meglévő hátrányt tovább növeli, teljesen ellehetetlenítve ezzel a magyar vállalkozókat. Az úgynevezett táblarendelet értelmében cégtáblákat, hirdetményeket csak a városi főépítész előzetes véleményének beszerzésével lehet kitenni, ennek hiányában komoly büntetésre számíthatnak az amúgy is megsarcolt magyar vállalkozások. Ez a rendelet természetesen a multikat nem érinti, ők továbbra is a szent és sérthetetlen kategóriába tartoznak.
(13.20)
Íme, egy konkrét példa, amely hűen szemlélteti a kialakult helyzetet: egy bolt vezetője úgy gondolta, kitenne néhány reklámtáblát, ezért bement a főépítész irodájába, ahol az ügyintézők elmondták, hogy a McDonald’s és a Burger King reklámja az etalon; ne ezen multik igazodjanak a helyiekhez, hanem mi a multikhoz. A boltos azok mintájára elkészítette a látványtervét, benyújtotta, és várt bizalommal, hiszen olyat tervezett, amilyet kértek. Aztán jött az elutasítás: nem illik a városképbe, de nemcsak a reklám, hanem a bolt sem, így aztán át kell építeni - egész baráti áron, 4-5 millió forintból megvalósítható.
A helyi magyar vállalkozók levelet is intéztek a polgármester úrhoz, ebből idéznék: “Minél kisebb egy üzlet, annál kevesebb lehetősége, felülete marad arra, hogy felhívja magára a figyelmet. A multik és a nagy cégek már terjedelmükkel is feltűnőek, szinte lehetetlen nem észrevenni őket, míg a kisebb vállalkozásoktól elveszik a jogot, hogy létezésükre felhívják a figyelmet. A táblák leszerelése azzal a veszéllyel fenyeget bennünket, hogy elveszítjük vásárlóink egy részét, mert úgy gondolhatják, hogy megszűnt a vállalkozásunk, ami manapság sajnos nem szokatlan jelenség.”
A Jobbik helyi szervezete az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben, ugyanis véleményünk szerint ez a rendelet magában hordozza a magántulajdon szentségének megsértését, és hatalmi eszközökkel korlátozza a tulajdonhoz fűződő jogok szabad gyakorlását úgy, hogy ezen alapjoggal szembe nem helyezhető egy másik alapjog, amelynek védelmében indokolt lenne a korlátozás. Ezen túl korlátozzák a vállalkozás jogát, a vállalkozások egyedi jellemzőit törlik el, és ezáltal a fogyasztók döntését is bénítják.
Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány meg kívánja-e állítani a debreceni fideszes városvezetés ámokfutását, mielőtt a magyar vállalkozók tucatjai tönkremennének?
Várom a megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť