DR. VADAI ÁGNES

Full text search

DR. VADAI ÁGNES
DR. VADAI ÁGNES (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az ajánlás 13., 14. és ha még belefér az időbe, a 15. pontjáról szeretnék majd szólni.
Elöljáróban viszont el kell azt mondani, hogy egy különleges törvényről van szó, hiszen ezt a törvényt végre a kormány nyújtotta be, noha ez nem azt jelenti, hogy sikeresebb lett, mint azok a törvények, amelyeket egyéni képviselői indítványként nyújtottak be a tisztelt Ház elé. Azt gondolom, éppen ezért volt szükség arra a nagy számú módosító javaslatra, amelyet a képviselők benyújtottak ehhez a törvényhez. A módosító javaslatokat, így az ajánlás 13. és 14. pontját is az indokolja, hogy egy olyan törvényről van szó, egy olyan területéről van szó a Magyar Köztársaságnak, ahol általában konszenzus szokott lenni a parlamenti pártok között.
(13.20)
Ugyan a honvédelmi miniszter az általános vitában azt mondta, hogy az ötpárti egyeztetésnek itt a helye, a parlamentben, mi azért nem bántuk volna, hogyha van előzetes egyeztetés ezekben a kérdésekben, mert el lehetett volna kerülni a nagyszámú módosító indítványt.
Ami az ajánlás 13. és 14. pontját illeti, ez két egymással összefüggő módosító javaslat, hiszen a honvédség fegyverhasználattal, illetve fegyverhasználati jog nélkül ellátott kötelező feladatairól szól. Mi a módosító javaslatunkban Iváncsik Imre és Juhász Ferenc képviselő urakkal, valamint Harangozó Tamás képviselő úrral azt javasoljuk az ajánlás 13. pontjában, hogy a Szent Korona és a hozzá tartozó egyes jelvények őrzése és védelme - pont - mint a Magyar Honvédség fegyverhasználati joggal ellátott feladata kerüljön ki.
Az általános vitában is elmondtuk, hogy mi úgy gondoljuk, hogy ilyen típusú rendészeti feladatokat a Köztársasági Őrezred kiválóan elvégzett, az sem hatott meg igazán, legalábbis engem, bár a miniszter úr az általános vitában elmondta, hogy az ő szívét mindig hogy megdobogtatják itt a deli, magas, feszesen álló katonák kint ott a Kupolateremben. Őszintén szólva akkor is elmondtuk, és most is hangsúlyoznom kell, hogy minden magyar katona jól mutat az egyenruhájában, de a Magyar Köztársaság állampolgárai nem azért fizetik az adójukat, hogy egyébként jó kiállású katonák álldogáljanak a Parlamentben, főleg hogy fegyverhasználati joggal láthatják el ezt a feladatot.
Mi úgy gondoljuk, hogy fegyverhasználati joggal, de fegyverhasználati jog nélkül sincsen keresnivalója 2011-ben és utána katonának a magyar Parlamentben. Szerintünk a Köztársasági Őrezred ezt a feladatot kiválóan elvégezte, és mi úgy gondoljuk, hogy az egyébként kiképzett katonáinkat inkább más feladatokra kellene átvezényelni, főleg azért, mert talán az általános vitában Juhász képviselő úr mondta azt el, és nagyon egyetértek vele, hogy újabb és újabb feladatot kap a Magyar Honvédség, miközben a hozzá kapcsolódó források, tehát az ehhez a feladathoz, a honvédelemhez kapcsolódó források összege pedig jelentősen csökken.
Hiszen most már nemcsak arról van szó, hogy zárolták a 26 milliárd forintot, valamennyi tárcánál bekövetkezett ilyen zárolás, hanem véglegesen el is vették ezt az összeget. Magyarul: csökkenő költségvetés mellett újabb és újabb feladatoknak adnak a katonáknak, miközben egyébként a Szent Korona és a hozzá tartozó egyes jelvények őrzése és védelme semmiféle képességnövekedést nem jelent a Magyar Honvédség számára.
A második ajánlási pont, a 14-es ajánlási pont pedig ugyanezen képviselőtársaimmal a honvédség fegyverhasználati jog nélkül ellátott feladatai közül venné ki a közreműködést az állami közfoglalkoztatás feladatainak végrehajtásával. Az az igazság, képviselőtársaim, hogy nekem elég élénk a képzelőerőm, igen jó vizuális erővel bírok, de azért azt nekem nagyon nehéz elképzelnem, ahogy gulyáságyún főzik majd a Magyar Honvédség katonái a bárhol az országban telepített munkatáborokban ezeknek az embereknek az ételeket, vagy szállítják a honvédség buszain ezeket az embereket.
A Magyar Honvédségnek nem ez a feladata. Nemhogy az alaprendeltetése, de az egyéb feladata sem ez. Úgyhogy én azt gondolom, hogy értve azt, hogy egyébként vannak olyan dolgok minden kormány életében, ami ilyen kedves gyermek, amelyik mint egy szerelemgyerek, úgy jelenik meg, és a közfoglalkoztatás hamis illúziója így jelenik meg egyébként a mostani Orbán-kormánynál, nagyon szépen kérem, hogy a Magyar Honvédségnek ne adjanak ilyen feladatokat. Ez nem a Magyar Honvédségnek a dolga; hozzáteszem, nem is a rendőrségé, de hát ezt majd nyilván meg fogjuk vitatni azoknál a tárgyú törvényeknél.
A Magyar Honvédség alaprendeltetése egyébként… - és én úgy gondolom, hogy azok a politikusok, akik hosszú évek óta foglalkoznak a honvédelem területével, egyaránt egyetértenek, hogy ez a közfoglalkoztatásban való részvétel egyáltalán nem fogja segíteni egyébként azoknak a képességeknek a fejlesztését, amire valóban szükség lenne a Magyar Honvédségnek. Az általános vitában hangzott el, hogy a számítógépes terrorizmus és a számítógépek világában inkább ilyen típusú képességeket kellene fejleszteni.
Végül nagyon röviden, fél percben az ajánlás 15. pontjáról. Ma sem értjük és nem tudjuk azt elfogadni, hogy egyébként olyan helyzetben, ami minősített helyzetet jelent a Magyar Köztársaság életében, a kirendelt erőknek miért a honvédség állományába tartozó kijelölt parancsnokok vezetésével kell végrehajtani a feladatukat, miért nem a saját parancsnokaik vezetésével kell végrehajtani. Mi azt javasoljuk ebben a módosító javaslatban, hogy gondolják át, mert egyébként elég rosszra tudunk gondolni ilyen törvényjavaslat kapcsán.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť