ENDRÉSIK ZSOLT

Full text search

ENDRÉSIK ZSOLT
ENDRÉSIK ZSOLT (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ajánlási pontok szerint a 6., 13., 14. és 16. pontokhoz szeretnék hozzászólni. Korondi Miklós képviselőtársam ajánlásai közül egy dolgot mindenképp elő szeretnék hozni, mégpedig: “A kiképzett tartalékos állományba a honvédség állományából kikerült, korábban hivatásos, szerződéses vagy önkéntes tartalékos szolgálatot teljesített férfi tartozik” - ez áll a törvényjavaslatban. Mi ezt a férfi elnevezést személyre szeretnénk változtatni, mivel jól tudjuk azt - igaz, hogy a magyarországi alaptörvényben le van fektetve az, hogy a nők és a férfiak egyenjogúak -, sőt tudni kell azt, hogy a Magyar Honvédség jelenlegi létszámának közel 20 százaléka nő, akik nemcsak adminisztratív és irodai munkával foglalkoznak, hanem jó nagy részük a harcoló alakulatoknál van, és a leszerelésük után egy részük valószínűleg részt akar venni majd a tartalékos állományban is, ezt mindenképp el szerettem volna mondani.
A másik három módosító javaslat az MSZP-től érkezett. Nem tudom, hogy a jóval vagy a rosszal kezdjem, kezdem először a jó meglátással. A 6. pont, igaz, Juhász Ferenctől származik, ahol is kéri azt, hogy a GDP minimum 1,1 százalékát fordítsák a honvédség kiadásaira és fenntartására. Annak idején, jó néhány évvel ezelőtt erre tettünk mi egy ígéretet - igaz, a prágai NATO-csúcson -, több mint 1,8 százalék ez a limitérték, ennek a közelében sem vagyunk sajnos, jelenleg 1 százalék alá került a GDP-arányos kiadás, sőt ennek egy része pedig még a Honvéd Kórház fenntartási költségeire fordítódik. Mindenképp el kellene érni azt, hogy ez az érték minél magasabb legyen, és megpróbáljuk ezt a keretet elérni.
(14.10)
Sajnos el kell ismerni, hogy a Magyar Honvédség a jelenlegi finanszírozással, a jelenlegi szervezéssel nem teljesen alkalmas a haza védelmére, csupán a missziós feladatok ellátására.
A 13. és 14. pont viszont bennem is elég nagy vihart kavart, amikor megláttam. Szerintem ez egy tipikus szocialista nyafogásnak fogható fel. Az egyik: a Szent Korona őrzése több száz évre visszanyúlólag a Magyar Honvédséget érintő feladat, és én nagyrészt örülök annak, hogy ez bekerült az alkotmányba is. Felhoznak egy olyan érvet, hogy ez nem rendészeti feladat. Én ezt nem rendészeti feladatnak tekintem, hanem egy hatalmas megtiszteltetésnek, ami a honvédséget érinthette.
A másik az állami közfoglalkoztatás feladataiban való közreműködés. Szintén nem látok kivetnivalót abban, hogy a Magyar Honvédség részt vegyen ebben a feladatban. 2004-ben sajnos megszűnt a sorállományú katonaság, és azóta nincs ilyen irányú hadkötelezettség. Emlékszem, hogy annak idején elég sok munkát végeztünk a laktanya és a körlet rendbetétele érdekében. Azt gondolom, hogy a közmunkások bevonása itt érdemleges lehet. Sajnos, már nem túl sok laktanya van az országban, de ezek rendbetétele, állagának megóvása szintén nagyon fontos lenne.
Röviden ennyit szerettem volna elmondani, és megismétlem az álláspontunkat: a Jobbik néhány fenntartással, de támogatni tudja ezt a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť