IVÁNCSIK IMRE

Full text search

IVÁNCSIK IMRE
IVÁNCSIK IMRE (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Akkor igyekszem a rendes felszólalásban azt a két vagy három mondatot elmondani, amit kettőpercesben szerettem volna, és az ön kérésének megfelelően mondom az elején, hogy a 4., az 5., a 6., a 11. és a 14. pontokkal kívánok foglalkozni.
Azt akartam pontosítani, hogy szemben a képviselő asszony által alkalmazott kifejezésekkel, talán helyesebb úgy megközelítenünk, hogy mi nem kiterjeszteni akarjuk a 4. ajánlási pontban a rokkantakra a mentesítést, hanem a hatályos honvédelmi törvénnyel összhangban, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy a korábban nagy többséggel, konszenzussal jóváhagyott, most hatályban lévő törvénnyel összhangban lévő szöveget ajánlunk, hiszen indokoltnak tartjuk annak a fenntartását.
A 11. ponttal kapcsolatban pedig, ez a “vissza akarjuk állítani a megyei közgyűlés elnöke mostani funkcióját a honvédelmi bizottságban”, ez is úgy pontos, hogy a jelenlegit javasoljuk fenntartani, hiszen a gyakorlat igazolja, hogy ez a mostani szabályozás a gyakorlatban kiállta a próbáját, és semmi nem indokolja ennek a megváltoztatását.
A 4. pontban javasolt, csökkent munkaképességűekkel kapcsolatos korlátozást feltétlenül indokoltnak tartjuk, és az a meggyőződésünk, hogy szükség esetén, ha ezt alkalmazni akarnák a gyakorlatban, súlyos akadályokba ütköznének, hiszen nem hisszük, hogy aki a munkaképességének legalább 67 százalékát elveszítette, egészségkárosodott, vagy az 50 százalékát elérte, az honvédelmi munkakötelezettségre olyan módon kötelezhető, mint ahogy az a törvényjavaslatban szerepel, tehát indokoltnak tartjuk a korábbi szabályozás fenntartását.
Az 5. pontban javasoljuk a jelenleg hatályos szabálynak megfelelően, hogy az Országgyűlés jogosítványai közül ne kerüljön ki, hanem maradjon benne a honvédség hosszú távú fejlesztése irányainak meghatározása. A bizottsági vitában az volt az érvelés, hogy ez egy felesleges megjelenítés, hiszen egy általános fogalomba, amit egy előző pontban szerepeltetnek, ezt bele kell érteni. Bízom benne, hogy ez valóban így van, és amikor majd sor kerülhet erre a döntésre, akkor az Országgyűlés tudja érvényesíteni a jogosítványát. Nyugodtak akkor lennénk, ha ez szövegszerűen is továbbra is benne lenne, akkor egészen bizonyosak lehetnénk, és nem volna kérdés később sem, hogy vajon van ilyen jogosítványa az Országgyűlésnek vagy nincs, tud-e élni vele vagy sem.
Szeretnék érvelni Juhász Ferenc képviselő úr javaslata mellett a 6. pontban, amely a GDP-arányos részesedésről szól, amit 1,1 százalékban jelenít meg. Mindenképpen indokoltnak tartom - figyelembe véve azt, hogy ellenzéki pártként a jelenlegi kormánypártok rengeteget bírálták a korábbi kormányokat amiatt, hogy kevés az az összeg, amelyből gazdálkodhat a honvédelem -, most itt volna a lehetőség, hogy önök több pénzt költsenek erre ésszerűen, ehelyett soha nem látott mélységekbe zuhant, most már 1 százalék alatt van.
Éppen ezért fontos lenne valahol egy elfogadható küszöböt megjelölni, ez az 1,1 lehet, és jó volna, ha ennél azért lényegesen több is lenne a következő években, ezt mindenképp indokoltnak tartjuk. Azt az érvelést, hogy ez megköti a kormány kezét, azért nem tartjuk elfogadhatónak, hiszen maga a miniszterelnök úr említette, hogy a következő nem egy, hanem tíz kormány kezét szeretné költségvetési ügyekben megkötni, tehát akkor nem látjuk akadályát annak, hogy ezt a honvédelmi ügyekre is kiterjesszék.
A 11. pontban a megyei közgyűlés elnökének, a főpolgármesternek a funkcióját fenntartani javasoljuk, nem értünk egyet azzal, hogy a kormánymegbízott vegye át tőlük a szerepet. Bizonyosak vagyunk abban, hogy az a közfunkció, az a választott feladat, amit betöltenek, olyan, helyben fontos politikai szempontokat visz be a rendszerbe, amelyek biztosítékai lehetnek annak, hogy egy nagyon körültekintő és gondosan, az összes helyi körülményt mérlegelő vezetői munka zajlik majd továbbra is a megyei védelmi bizottságokban, illetve fontosnak tartjuk, hogy a megyei főjegyző továbbra is tagja legyen a bizottságnak.
Végül a 14. pontról szeretnék szólni. Egészen elképesztőnek tartjuk azt az ötletet, amit, úgy látom, a kormány képviselői nagyon komolyan gondolnak, hogy a honvédségnek kiemelt feladata legyen közreműködni az állami közfoglalkoztatás feladatainak a végrehajtásában. A mi meggyőződésünk szerint a honvédség alaprendeltetése az ország szuverenitásának a védelme, a külső támadásokkal szembeni védelem, és figyelembe véve azt is, hogy rendkívül szűkösek a források, és még a szándék sem látszik arra, hogy ezt a jövőben növelnék, semmiképpen nem tartjuk indokoltnak, hogy egy ilyen, más szervezetek által elvégezhető munka komoly feladatoktól, képességfejlesztéstől és valódi, az ország védelmét szolgáló képességek kialakításától vonja el az egyébként is szűkös forrásokat.
Köszönöm szépen a lehetőséget. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)
(13.40)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť