DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Közkívánatra akkor, hogy legyen kormánypárti képviselő is, és a helyemről beszélek, tehát mint egyéni országgyűlési képviselő szeretném néhány gondolattal gazdagítani az eddig elhangzott információkat. Az 1-33. pontokig, ha lehet, elnök úr, mert valószínűleg érinteni fogok sok mindent, úgyhogy inkább azt mondanám, hogy mihez szólok, és mihez nem, mert sok minden elhangzott ma már ebben a Házban.
Képviselőtársaim! Szeretnék egy dolgot először is világosan láttatni. Szó sincs arról, hogy az elkövetkező időszakban kifejezetten csak nagy, országos közmunkaprogramok keretében fognak több százezer embert foglalkoztatni. Nem tudom, honnan olvasták ezt ki az előterjesztésből. (Szűcs Erika: Bizottsági ülésen mondta a Belügyminisztérium képviselője!) Nagyon fontos lába ennek lesz az elkövetkezendő időszakban, hogy megtaláljuk azokat a lehetőségeket, ahol nagyon sok embert tudunk értékteremtő munka gyanánt foglalkoztatni, de szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy a Magyar munkatervet is olvassák el tüzetesen, alaposan. Azt is elfogadta a kormány. És a Magyar munkaterv arról szól, hogy hogyan lehet a Széll Kálmán-terv és a konvergenciaprogram feltételeinek megfelelő foglalkoztatáspolitikai eszközrendszert működtetni. Javasolnám, hogy a kettőt így, együtt gondolják át, és látszik azonnal, hogy hol van a közfoglalkoztatás nagyon fontos szerves része a foglalkoztatáspolitikán belül.
És ha itt a kérdés az, hogy szükség lesz-e arra, hogy az elkövetkezendő időszakban a közfoglalkoztatásban a helyi alapokra számítsunk, legyen ez önkormányzat, legyen ez kistérségi társulás, hívjuk ezt szociális szövetkezetnek, hívjuk szociális gazdaságnak, teljesen mindegy, minek hívjuk, van, ahol - Ausztriában is - jól működik. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ennek vastag lába lesz az elkövetkezendő időszakban a magyar foglalkoztatáspolitika tekintetében, jó? Tehát ne ragadjunk le abban, hogy csak és kizárólag nagy horderejű, nagy ívű közfoglalkoztatási, országos közfoglalkoztatási programok lesznek.
Szűcs Erika jelezte, hogy a legfrissebb KSH-adatok szerint nőtt a szegénységi küszöb alatt élők száma. Szeretném megkérdezni: ugye, a legfrissebb KSH-adatokban azt is olvasta, hogy eközben azért, a tavalyi év azonos időszakához képest, a foglalkoztatottak száma a versenyszférában több mint 20 ezerrel nőtt? Tehát azért tegyük mellé zárójelben azt is, ami egyébként nagyon fontos üzenet a foglalkoztatás helyzetének szempontjából.
A képzés fontossága. Tessenek nézni, az idei évre több mint 4 milliárd forint van, kifejezetten a közfoglalkoztatáshoz kapcsoló közmunkaprogramok keretében képzésre elkülönítve. Tehát hogy fontos-e a képzés, az nem kérdés, nem volt kérdés. Többször jeleztük, nagyon lényeges, hogy ne úgy lépjen ki valaki a közmunkából, mint ahogy belépett. Tehát legyen lehetősége arra, hogy képzésben részt vegyen.
Bertha Szilvia képviselőtársunk mondta, hogy az álláskeresési járadék idején nem lesz ideje az illetőnek majd munkát keresni. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha valaki a munkaügyi szervezetbe be fog érkezni, akkor az elsődleges mozdulat az lesz, hogy van-e a versenyszférában munkahely. Nem a közmunkaszobába fogják küldeni az illetőt először, hanem megnézik, van-e munkahely. Ha nincs munkahely, akkor nézzük meg annak a lehetőségét, hogy közfoglalkoztatásban lehet-e foglalkoztatni, és nem a segélyt megállapítani, és viszontlátásra, mint ahogy eddig volt. Tehát szeretném a figyelmet felhívni, hogy akinek lejár a járadékos ideje, vagy bejön a munkaügyi szervezetbe, akkor neki először a versenyszférában fognak álláslehetőséget, ha (Szűcs Erika: Elnök úr, ez melyik ajánlási pont?) van lehetőség, felkínálni, és utána a közmunkaprogram keretében. Ez egy nagyon lényeges kérdés, én úgy gondolom.
Differenciálni kell, ez több helyről elhangzott. Kedves Szűcs Erika hangosan jelzi itt, hogy ez melyik ajánlási pont. Az 1-33-ig, kedves képviselőtársam. Úgy gondolom, hogy ennek elég fontos üzenete van. Tudom azt, hogy ön egyébként nagyon szívesen monitoringozta volna még tovább azt a nagy semmit, amit kitalált, de ne menjünk bele ebbe a dologba. Én szeretném, ha értelmes vita folyna a magyar parlamentben, mert nagyon lényeges kérdésről van szó, úgy gondolom. (Szűcs Erika közbeszólása.)
Tehát a differenciálás: főiskolát, egyetemet végzett vagy érettségizett. A Jobbik több esetben jelezte ezt a problémát. Nyilván mi is érzékeljük, tudjuk azt, hogy miről van szó. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a most futó közmunkaprogramban is és általában is megvan a lehetőség arra, hogy ne csak a kétkezi fizikai munkába, hanem olyan munkába is húzzunk be, vonjunk be embereket, ahova adott esetben nem a kétkezi munka kell, hanem középfokú vagy felsőfokú végzettség. Tessenek elolvasni alaposan a tervezetet! Itt nem a közmunkás-minimálbér van plafonnak beállítva, nem véletlenül, a minimálbér - a minimálbér - van beállítva a középfokú és felsőfokú végzettség esetében. Tehát ez egy fontos kérdés, és ezt az általános vitában is jeleztük, hogy ez egy lényeges dolog.
Segítené a helyi gazdaságot - erről már beszéltünk.
Az álláskeresési járadék ideje. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy az átlag álláskeresési járadék időtartama jelen pillanatban is 90 nap alatt van. Tessenek megnézni a statisztikákat! A jelenlegi álláskeresési járadék átlagos ideje 90 nap alatt van.
Egy családban egy rát, jelezték ezt a problémát. Bizony jó lett volna, ha a másik tudott volna dolgozni, de nem tudott. Tudják, mit csináltak ezzel a szabállyal? Szétváltak papíron, meg elköltöztek a családok, azért, hogy az ellátásra jogosultságot szerezzenek. Nem ez a megoldás természetesen, és nem is ezt szeretnénk támogatni.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť