DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Urak! A részletes vita formáját tartva gyorsan elmondanám, mely pontokhoz kívánnék szólni: 9., 10., 12., 21., 23., 24. és 25. A 24. pont kivételével ezek mind szocialista módosító indítványok. Gúr Nándor, Szűcs Erika és Sós Tamás képviselőtársaimmal adtuk be ezeket az indítványokat. Elsősorban a vidéki, hátrányos helyzetű kistérségekben tapasztaltak indokolták ezeket a módosításokat. Egy szemléletbeli más alapállás az, ami minket jellemez ebben a tekintetben, hiszen az önök előterjesztésében megfogalmazott közfoglalkoztatás sokak szerint kényszermunkának is minősülhet, hiszen az egy-két hónapig tartó négyórás foglalkoztatás, adott esetben a lakóhelytől nagyon távol, akár az ország másik végén semmiképpen nem biztosít olyan keresetet az ebben részt vevőknek, amely a méltóságteljes élethez elég volna. Az általános vitában is szó esett arról, hogy még csak nem is az általános minimálbér vonatkozik az ilyen típusú foglalkoztatásban részt vevőkre, hanem a 46 800 forint bruttó, amelynek az egyharmadát még le is lehet tiltani. Ha ebből napi egyszeri étkezést biztosítanak valakinek az ország másik végén, akkor nem nagyon lehet semmit haza vinni, és a család asztalára tenni.
Ennek szellemében javasoltuk a 9. ajánlási pontban, hogy a határozott idő nem lehet kevesebb, mint 90 nap, azaz hogy ez a foglalkoztatás hosszabb ideig tartson.
A 10. pontban pedig arra teszünk javaslatot, hogy legalább a hátrányos helyzetű térségekre vonatkozóan nyolc órában valósuljon meg ez a foglalkoztatás, ami azért volna fontos, mert ezekben a térségekben évtizedek problémáinak halmazaként az elsődleges munkaerőpiac nagyon kis létszámban biztosít munkahelyeket, és ott a másodlagos munkaerőpiac biztosította a megélhetést az ott élők jelentős részénél, s mint ahogy az általános vitában elmondtam, valódi értékeket is teremtett, és a településüzemeltetésben is rendkívül fontos szerepe volt. Végig lehet nézni, Északkelet-Magyarország kistelepülésein rengeteg helyen derékig áll a gaz, és nagyon sok olyan értékteremtő munka sem tud megvalósulni az idén, amely a korábbi években az “Út a munkához” program keretében megvalósulhatott.
A 12. ajánlási szám alatt lévő módosító indítványunk a közfoglalkoztatásban részt vevők egy csoportjának méltósága szempontjából fontos, hiszen nagyon sokan vettek részt ilyen típusú foglalkoztatásban úgy, hogy felsőfokú végzettséggel rendelkeztek. A korábbi években megvolt ennek az a hagyománya, hogy ennek megfelelő és méltó munkabért kaphattak emellé. Ebben a javaslatban ezt nem látjuk, ezért teszünk javaslatot arra, hogy a felsőfokú végzettség betöltése kapcsán ennek megfelelő díjazásban, úgymond jövedelemben részesüljön az illető.
Szó esett már - akkor talán először erről, és ez összefügg nagyon sok más módosítóval is - a 24. ajánlási pontban szereplő módosító indítványról, amelyet Czira Szabolcs képviselőtársam nyújtott be. Az előterjesztő támogatta, a minden bizottság egyetértett vele, ez tehát nyilvánvalóan a többség által megszavazandó módosító indítvány lesz, amely az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartamát az eredetileg az előterjesztésben szereplő 180 napról 90 napra vinné le, arra a 90 napra, amiről eredetileg beszéltek; persze más aspektusból ez csak 45. De azt is elmondhatnám e helyütt, hogy van egy 23. számú módosító javaslatunk, amely a folyósítás idejének számítása során a jogosultsági időt az önök által javasolt 10 napról 5 napra viszi le.
Komplexen azt látjuk, hogy annyi idő alatt, amennyit önök javasolnak ebben a módosító javaslatban, nem lehet álláshoz jutni. Önök ismerték el korábban az általános vitában, hogy az átlagos igénybevételi idő 180 nap, ehhez képest ennek a 90 napra történő levitelét javasolják, szemben a mi indítványunkkal, amely a 26. ajánlási pontban szerepel, és 180 nap helyett 270 napban, tehát a korábbi jogszabályban szereplő napok számának megfelelően javasolja ezt megállapítani. Jól látszik ebből, hogy ez ebben a formában egy szimpla megtakarítás, megszorítás. Önök megint azokról kívánnak egy bőrt lehúzni, akik a legnehezebb helyzetben vannak, akik munkát keresnek. Ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége azért nem talál munkát, mert a közvetlen környezetükben nincs is ilyen munka. Az önök politikája miatt pont ezekben a térségekben szűnt meg a legtöbb munkahely, és nem is nagyon van kilátás arra, hogy a következő években ezzel a gazdaságpolitikával tömegével jöjjenek létre munkahelyek.
Kérem, hogy támogassák ezeket a módosító javaslatokat, bár túl sok illúzióm nincs. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť