GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. Akkor most már az egészen konkrét javaslatokról.
Tisztelt Államtitkár Úr! Számomra furcsa, és ha megvilágítja, akkor lehet, hogy én tévedek: számomra kedves és szimpatikus az 5. és 6. pont, az egyik a Gőgös, Ficsor, Pál Béla képviselők által benyújtott indítvány, ahol azt mondja, hogy az erdőtörvényből fakadó közfeladatok, a közjóléti intézkedések ellátása, tehát ez a legtágabb véleményem szerint.
Ennél kicsit szűkebb, de ugyanígy támogatható lenne Bödecs Barna, aki ugyancsak arról beszél, hogy erdőtelepítés, az erdő létesítésének támogatása ebben a törvényjavaslatban. Ennél lényegesen szűkebb Spaller képviselő úr javaslata. Egyébként jó a javaslat, de ő csak a közjóléti célú dolgokról beszél, ez rendkívül szűk, nem tudom, miért.
Én vidéken élő emberként tudom, milyen sok embert lehetne foglalkoztatni, és próbálnak is foglalkoztatni. Ebben segíthetne, és ennyiben még össze is cseng az agrárium kérdésével a foglalkoztatás, mert olyan területre adunk lehetőséget, ami közérdek, hogy növekedjen Magyarországon az erdőállomány és megvalósuljon. Ezért mondtam, fontos, amit Spaller képviselő úr mond, hogy a közjóléti célok, de ennél szerintem sokkal korrektebb lenne, ha az erdőtörvényből fakadó feladatokat vennénk. Ebbe a telepítés, a gondozás, az erdő tisztán tartása, tehát minden belefér. Én elfogadom, hogy kormánypárti képviselőket, csak akkor tisztelettel azt kérném, a kormánypárti képviselők csináljanak egy olyan kapcsolódó módosítót, ahol a kormány által támogatott négyes, a közjóléti cél és maga az erdőtörvényből fakadó feladatok együtt, egymás mellett megférnek.
(16.50)
A következő a 9. és 10. Képviselőtársaim! Itt a Házban más törvények kapcsán is nagyon sokat beszélünk arról, hogy az országban jól kitapinthatók azok a hátrányos helyzetű térségek, ahol nagyon sok szegény ember él, nagyon rosszak az elhelyezkedés körülményei, hogy ezeken a területeken segíteni kellene. Az, hogy Gúr Nándor, Szűcs Erika, Varga László és Sós Tamás képviselő urak azt mondják, hogy ezek a területek egyfajta pozitív elbírálásban részesüljenek - egyszerűen nem is értem, tehát mintha a kormány teljesen érzéketlen lenne ezen térségekkel kapcsolatban. Lehet erről beszélni, államtitkár úr, hogy számunkra ez fontos, a kormány számára fontos, de most némi iróniával azt mondom, hogy a szót kövesse a tett. Bizony, itt a szó és a cselekedet között fényévnyi különbség van.
Ehhez szeretném hozzátenni - ugyan más témában - Vágó Gábor képviselő úrnak azt az indítványát, amely a 2. § (4) bekezdésének elhagyására vonatkozik. Azt gondolom, hogy az előbbi kétperces szópárbaj is és amit én magam is a kétpercesekben elmondtam az álláskeresési járadékról vagy a foglalkoztatást helyettesítő támogatás havi összegéről, szóval, itt egyfajta összhangot igenis meg kell teremteni, ami ma nincs meg. Tehát anélkül, hogy itt összhang lenne, hiába beszélünk arról... - és én most elfogadom és hadd mondjam azt, hogy amikor a százezres nagyságrendről beszélünk, én korábban azt mondtam, hogy százezernyi munkahely sincs, tehát itt a fő probléma, hogy nincs munkahely, tehát nincs hova továbblépniük. Ez nyilván a kormány feladata.
A 13-ast is hadd említsem meg. Egyszerűen érthetetlen számomra az új alaptörvény kapcsán is, hogy azt az indítványt, amikor azt mondaná ki a törvény, hogy a munkaerő-kölcsönzés esetében nem lehet kevesebb az azonos munkakörben dolgozó személyeknek járó bérnél, hogy miért nem lehet támogatni, el nem tudom képzelni. Amennyiben ezt nem tesszük bele, az azt jelenti, hogy lecsukta a kormány mind a két szemét, és tudomásul veszi azt, hogy akik a munkaerő-kölcsönzőn keresztül jutnak valamilyen munkához, bizony ők negatív megkülönböztetésre számíthatnak.
Czomba államtitkár úr beszélt az öt napról. Én szeretném jelezni önnek, hogy a 23. számú indítványban Gúr Nándor és megint csak a képviselőtársai pont erre tesznek javaslatot, hogy ez a öt nap maradjon meg, mert a törvényjavaslatban, államtitkár úr, tíz nap van. Ezt szintén sem a kormány, sem a bizottság egyharmaddal sem támogatta, tehát nem tudom, itt megint azt mondanám, hogy valahol filmszakadás van, a két dolog valahogy nem passzol azzal, amit ön elmondott (Az elnök csenget.) és ami írva vagyon.
Köszönöm szépen a szót, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť